Advertentie
financiën / Nieuws

'Gemeente moet geen BTW-trucs willen uithalen'

Verschillende gemeenten hebben rechtzaken lopen rond ‘btw-vriendelijke structuren’. ‘Ik weet dat gemeenten die toepassen,’ zegt René van der Paardt, hoogleraar Fiscale Economie aan de Erasmus in Rotterdam. ‘Ik adviseer gemeenten  om dat niet te doen: in negentig procent van de gevallen wordt het uiteindelijk niet geaccepteerd. Bovendien moet je dat niet willen als overheid.’

01 september 2009

Kunstgreep
Afgelopen zaterdag meldde NRC Handelsblad dat een ‘onbekende gemeente’ in hoger beroep gaat tegen een uitspraak van het hof in Den Haag in een zaak rond een ‘BTW-vriendelijke’ constructie die niet werd geaccepteerd door de belastingdienst. Ook het Hof oordeelde dat de gemeente een kunstgreep had uitgehaald met de kennelijke bedoeling om btw-afdracht te ontwijken.

 

Half miljoen
BTW-afdracht kan bij gemeenten om forse bedragen gaan. Zo gaat het bij deze gemeente om meer dan een half miljoen euro aan niet-betaalde btw, die de gemeente alsnog zou moeten betalen. Van der Paardt, die ook belastingadviseur is bij Loyens & Loeff, ziet dat gemeenten vaker kijken of er niet wat te doen is aan btw-afdracht. ‘Zij kijken net als private partijen naar hun eigen financiële plaatje.’

 

Besparen
Van der Paardt leidt in december een seminar voor overheid en non-profit. ‘Daar komen dit soort constructies ook aan de orde, want het speelt in het land,’ zegt Van der Paardt. ‘Het gaat om de vraag hoever je moet gaan om je voordeel te halen. Je kunt regels zo toepassen dat je geld bespaart. Aan de andere kant is er het “misbruik van recht”.’

 

Anti-fiscaal
De zaak van de onbekende gemeente beoordeelt Van der Paardt als ‘anti-fiscaal’. ‘Je kunt het wel een btw-vriendelijke constructie noemen, maar de bouw van een schoolgebouw en een sporthal voor een projectontwikkelaar met de garantie dat je het als gemeente weer terug krijgt, is toch wel een wat gekunstelde, getructe vorm, zeker als je boekhouding daarvoor moet bijstellen. Dat lijkt in strijdt met doel en misbruik van het recht. Dat heeft ook het Europese hof afgewezen, onder meer in het bekende Halifax-arrest. De fiscus moet door dat soort constructies heen kijken.’

 

Gemeenteraad
Zelf adviseert Van der Paardt overheden om geen ‘trucs’ uit te halen om btw-afdracht te ontwijken. ‘In negentig procent van de gevallen komt zo’n constructie toch uit en wordt die doorgeprikt. Alle besluiten van de gemeente zijn openbaar en de Belastingdienst kan ook kijken naar side-letters. Daarnaast moet je dat als overheid niet willen. Het is vreemd dat een lokale overheid geld probeert te verdienen aan de Rijksoverheid.’ Al kan desgevraagd Van der Paardt zich ook wel iets voorstellen bij gemeenten die onder financiële druk adviezen opvolgen van andere adviseurs om het wel ‘fiscaal vriendelijk’ te doen. ‘Uiteindelijk is dat een keuze van de gemeenteraad.’

 

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W.Wilkens
Natuurlijk behoren de staat en zijn onderdelen zich als eerste aan de Wet te houden, maar wie propageerde nu als eerste dat zij als een onderneming moest worden gezien en de burger als klant?
Daarnaast: ook de staat verdient aan de gemeente door bijv. decentralisatie met 'efficencykorting' op de uitkering van het gemeentefonds. Het gaat kennelijk allemaal van de Groote Hoop en daar probeert iedereen 'zijn' deel dan maar zijn deel van te krijgen.
Tot slot: ook ik heb gemeenten gezien die in de jaren 90 'vand e vorige eeuw' op advies van, juist!, extern deskundige bureaus hun gemeentehuis in een stichting onderbrachten en geen haan die daar naar kraaide.
Kennelijk is de tijd rijp voor weer een cultuuromslag?
dingemans / ambtenaar
Goed voorbeeld van het, door de overheid nagestreefde, 'bedrijfsmatig werken'.
H Voets / afd controller
Van der Paardt stelt: Het is vreemd dat een lokale overheid geld probeert te verdienen aan de Rijksoverheid.’ Ik zou dat om willen draaien: Is het niet vreemd dat de Rijksoverheid geld probeert te verdienen van een lokale overheid ’? Wat is het geval. De gemeente wijzigt een al jaren bestaand voetbalveld in een atletiekaccommodatie en krijgt dan de Belastingdienst op bezoek die dan BTW claimt over de waarde van de grond; de zogenaamde "integratieheffing". Is dat dan ook niet vreemd?
N Vollebergh
Ach, het is toch de Rijksoverheid maar. Die steelt van iedereen, dus mag iedereen het ook terugstelen.
G.D.Johanns / financieel adviseur/voormalig rijksambtenaar
Een gemeente zou dit soort trucs niet moeten willen.
Alle bezwaren die men tegen het rijksbeleid in kan aanvoeren verklaren (misschien) wel, maar rechtvaardigen niet dit soort laakbaar gedrag van een gemeente.

Als burger van die gemeente ( ik weet nog niet over welke het gaat; ik mag hopen niet de mijne) zou ik er absoluut geen bezwaar in zien dit te openbaren.
Geheimhouding door de rechtbank van een rechtszaak wegens de privacy vind ik een heel goede zaak; houden zo!.
Maar als burger hoef je geen geheime chicanes van je gemeentebestuur te accepteren. Ik zou mijn gemeente absoluut aan de schandpaal nagelen. Ook al weet ik dat dit niet meteen effectief is. Wat een corrumperend gedrag.
Frans Ronchetti / vm. bestuursadviseur
"Dat lijkt in strijdt met doel en misbruik van het recht", aldus het citaat van Van der Paardt. Eerst maar eens terug naar de schoolbanken voor een extra taallesje zou ik zeggen. Of ligt dat aan die achternaam.....
Twan Cremers / fin.beleidsmedewerker
Moreel misbruik van de mazen in de BTW wetgeving moeten de gemeenten uiteraard niet willen.
Verschil in interpretatie en toepassing van de BTW wetgeving door de respectievelijke belastingdiensten lijkt mij echter net zo ongewenst. Wellicht ook een punt van aandacht.
Marcel Jongman / Medewerker Belastingdienst
Elke burger mag een belastingwet zo interpreteren dat deze in zijn voordeel uitpakt. Uiteindelijk zal een rechter het eindoordeel vellen. Anders wordt het wanneer er sprake is van gekunstelde constructies om belasting te ontgaan. Dit wordt van burgers niet geaccepteerd; waarom dan wel van een gemeente of ander overheids lichaam? Argumenten als in de reacties van lezers worden genoemd (samenvattend: de rijksoverheid knijpt ook de gemeente af) doen naar mijn idee niet ter zake. De financiele relatie tussen rijksoverheid en gemeente wordt door de politiek bepaald. Handhaving van belasingwetten is een taak van de Belastingdienst. Trouwens het is maar goed ook dat deze zaken heel duidelijk gescheiden zijn.
En dan nog één tip voor de gemeente die te maken kreeg met een integratieheffing door een bestemmingswijziging: Dit had de betreffende gemeente vooraf kunnen weten door goed advies in te winnen bij een adviseur of zelfs bij de Belastingdienst.
Advertentie