Lastige Wob-verzoeken afgekocht voor 300 euro
Twijfelachtige Wob-verzoeken die waarschijnlijk als doel hebben om aan de verplichte dwangsom te verdienen worden door gemeenten regelmatig afgekocht voor 300 euro.
Gemeenten kopen 'af en toe' verzoeken af die mensen hebben gedaan op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Dat meldde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag. Het gaat dan om een afkoopsom van zo'n 300 euro, als een gemeente vermoedt dat het Wob-verzoek is gedaan om er geld aan te verdienen.
,,Het komt inderdaad voor. Misbruik van de Wob kost gemeenten veel geld. Bel een willekeurige gemeente en je krijgt een voorbeeld van een twijfelachtig Wob-verzoek'', aldus een woordvoerster van de VNG. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vindt dat ,,bizar en niet wenselijk'', al begrijpt hij waar het door komt. ,,Kennelijk denkt zo'n gemeente: laten we het maar afkopen voor 300 euro. Maar dat is niet waar gemeenschapsgeld voor is bedoeld, dit zou niet moeten gebeuren. Het illustreert dat de Wob en de wet dwangsom misbruik toestaan die gemeenten kennelijk hier toe brengen.''
Midden in de nacht faxen
Volgens de minister klagen ongeveer 200 gemeenten over ,,echt onzinnige'' Wob-verzoeken van mensen die evident geen belang hebben bij informatie. Volgens Plasterk komt het voor dat ze midden in de nacht twee vrijwel identieke Wob-verzoeken faxen, in de hoop dat één van de twee niet behandeld wordt. Dan kunnen ze een paar weken later een dwangsom van 1200 euro opeisen.
,,Dat is misbruik en daarvoor moeten we de wet aanpassen. We gaan de wet toegankelijker maken, en voorkomen dat commerciële bureautjes die alleen maar de bedoeling hebben een dwangsom binnen te halen, dat nog kunnen doen'', aldus Plasterk.
Altijd in behandeling
De VNG raadt gemeenten aan een Wob-verzoek altijd in behandeling te nemen, ,,omdat dat nu eenmaal moet''. Verder zouden gemeenten meer informatie openbaar moeten maken, zodat de Wob minder nodig is.
Dwangsom
Als een gemeente niet snel genoeg ingaat op een Wob-verzoek en niet op tijd met de geëiste informatie komt, dan moet er een dwangsom worden betaald. Van dat laatste wil de VNG zo snel mogelijk af. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken liet deze week al weten dat er een alternatief moet komen voor de dwangsom, om misbruik van de Wob aan banden te leggen.
Je voldoet aan alle criteria, maar je wordt uitgeloot. Dan ontdek je dat loting niet mag met met EU geld. Je stelt vragen aan het betreffende orgaan wat de subsidie verstrekt ( ik laat alle problemen met verwerking en niet op tijd verstrekte subsidiegelden geheel achterwege en ook de daarbij horende irritaties). Die doen daar niets mee, en je spreekt sowieso iedere week een andere tijdelijke kracht.
Dan zet je met een paar mensen de politiek in op NL en EU niveau en de landelijke pers en dan is er ineens binnen een week het dubbele bedrage beschikbaar waardoor alle aanvragen gehonoreerd kunnen worden.
U zult zeggen fijn toch, nee zeiden wij in een groepje, wat raar hoe dit werkt.
Een van ons is toen eens in een paar andere aanvragen gedoken en heeft ze eens gesorteerd op bureau's die namens klanten indienen. Dat doet de overheid blijkbaar niet want anders had ze de gelijkenis van de projectaanvragen gezien, terwijl het hier om innovatie gaat.
Dus werd inmiddels een groepje mensen helemaal nieuwsgierig en heeft inmiddels een duizendtal WOB verzoeken gedaan, om eens uit te zoeken, hoe dit systeem nu precies werkt, en wat er eigenlijk met publieksgeld wordt gedaan.
Tja, nu heeft de landelijke organisatie van deze subsidie verstrekking een probleem, want hier had men geen rekening meegehouden, konden ze de subsidieverstrekking al niet aan, zoveel WOB verzoeken al helemaal niet.
En in no time staat Plassterk in de krant om indieners van WOB verzoeken te schofferen als mensen die uit zijn op snel geld verdienen, zonder enige onderbouwing.
Als oud gemeenteraadslid, ken ik nog de onmacht van indieners van klachten om tijdig (binnen zes weken) een reactie, al was het maar een ontvangst bevestiging, te krijgen van een lokale overheid, om van de landelijke overheid nog maar niet te spreken.
De WOB procedure met een geldelijke sanctie was eindelijk een stap vooruit. De vraag hoe Plassterk dit gaat garanderen zonder deze sanctie is niet meer aan de orde, omdat het zogenaamd geldwolven betreft die deze aanvragen doen. Dan is de voorafgaande frustrerende geschiedenis, of de behoefte nu om te zien hoe overheidsgeld wordt besteed niet meer relevant.
Slim gespeeld dus door Plassterk en het ambtelijk apparaat!