Advertentie
financiën / Nieuws

Samenwerkingsverbanden onder financieel toezicht

Het Recreatieschap de Vinkeveense Plassen en de Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU) staan vanaf januari onder preventief financieel toezicht van de provincie. De 23 overige samenwerkingsverbanden in de provincie Utrecht hebben hun begrotingen op orde.

19 november 2013

Twee Utrechtse gemeenschappelijke regelingen − het Recreatieschap de Vinkeveense Plassen en de Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU) − staan vanaf januari onder preventief financieel toezicht van de provincie. De 23 overige samenwerkingsverbanden in de provincie hebben hun financiën op orde.

Geen nieuwe investeringen

Na beoordeling van de financiële stukken van beide samenwerkingsverbanden heeft de provincie Utrecht hiertoe besloten. De twee mogen voorlopig geen nieuw beleid uitvoeren of nieuwe investeringen doen. De vooruitzichten voor het recreatieschap zijn slechter dan die voor de omgevingsdienst.

Liquidatieproces

Bij het Recreatieschap Vinkeveense Plassen lukt het niet een meerjarig begrotingsevenwicht te krijgen. Bovendien staat de toekomst van het schap ter discussie. Amsterdam wil uittreden. Het is de vraag of de overgebleven gemeente De Ronde Venen zelf alles overneemt, of dat zij bij een ander recreatieschap gaat aanhaken. ‘De investeringen voor het wegwerken van achterstallig onderhoud die moeten worden gepleegd voordat Amsterdam kan uittreden, zijn wel in het liquidatieplan opgenomen, maar niet terug te vinden in de begroting’, aldus woordvoerder Kato Marijs van gedeputeerde Van Lunteren (financiën). Het schap mag van de provincie wel lopende uitgaven doen, zodat dit proces niet wordt verstoord.

Geen overeenstemming

De Omgevingsdienst komt mede op eigen verzoek onder preventief toezicht te staan. De ODRU heeft zijn begroting niet op tijd kunnen indienen. De omgevingsdienst, die medio 2012 is ontstaan, heeft ‘moeite om de financiën op orde te krijgen’, aldus Marijs. ‘Over de begroting 2014 heeft de dienst nog geen overeenstemming kunnen bereiken met alle deelnemende gemeenten.’ De ODRU verwacht begin komend jaar alsnog een door alle deelnemende gemeenten vastgestelde begroting te kunnen indienen.

Verplichtingen

De Omgevingsdienst mag lopende uitgaven doen tot maximaal 4/12 gedeelte van de vastgestelde begroting 2013. De bedrijfsvoering komt daardoor niet in gevaar. Ook kan het samenwerkingsverband op korte termijn aan zijn financiële verplichtingen blijven doen.

Gemeenten onder loep

De provincie heeft de jaarrekeningen en meerjarenbegrotingen van in totaal 25 gemeenschappelijke regelingen onder de loep genomen. Er is gekeken of de begroting volledig is, alle ramingen reëel zijn en naar meerjarig evenwicht. De conclusies naar aanleiding van de financiële stukken van de gemeenten worden volgende maand bekend gemaakt.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

faber
Volgens Marijs heeft de de dienst nog geen overeenstemming kunnen bereiken met alle deelnemende gemeenten. Volgens mij hoeft 'de dienst' dat ook helemaal niet. Het zijn de deelnemende gemeenten die onderling overeenstemming moeten bereiken en die kunnen het kennelijk niet eens worden.
Jan
Ben benieuwd wanneer het zieltogende recreatieschap Spaarnwoude in Noord-Holland ook eens onder toezicht komt te staan.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Zie hier het resultaat van enkele (zogenaamde)samenwerkingsverbanden. Fuseren, grenzen wijzigen en volledig zelf uitvoeren lijkt me dan toch wel wat democratischer, effectiever en betrouwbaarder.
gerrie
Mijn functie is overgegaan naar de rud. Mijn bruto uurtarief is in 1 klap verviervoudigd. Ik heb 3 mensen op mijn rug hangen. Politiek leg dit eens uit. Dit kan toch niet de bedoeling zijn van die Rud's. Grijp nu in voordat het te laat is en er honderden mensen op de straat komen te staan. Draai het nu terug.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
@Eveline. Waarschijnlijk ben je appels en peren aan het vergelijken.
Advertentie