Friese boeren kunnen biogas gaan leveren
Koemest in Friesland krijgt een tweede leven. Twaalf boeren uit de noordelijke provincie gaan biogas uit koeienpoep aan het gasnet leveren en voorzien daarmee 25.000 huishoudens van groen gas. De noordelijke provincies en energiebedrijven willen de productie van biogas de komende jaren flink opvoeren.
Pijpleiding
Voor het project Biogasleiding Noordoost Friesland (BioNoF) wordt een pijpleiding aangelegd tussen Dokkum en Leeuwarden. Via deze leiding kunnen aangesloten boeren vanuit hun mestvergistingsinstallaties ruw biogas laten transporteren naar een verzamelpunt, een zogenoemd Groen Gas Hub. Daar wordt het biogas opgewerkt tot aardgaskwaliteit en via het netwerk van Gasunie doorgegeven naar de gebruiker.
Groeimodel
Uniek, volgens gedeputeerde Hans Konst, omdat het tot nog toe voor boeren niet mogelijk was om gas aan het gasnet te leveren. Het aanbod is daarvoor te klein. Met de speciale gasleiding naar het verzamelpunt is dat probleem opgelost. Konst: ‘Het is een groeimodel. We beginnen in 2013 met twaalf boeren die biogas produceren, maar dat aantal zal nog uitbreiden.’
Markt
Provincie Friesland heeft meebetaald aan de voorbereiding van het project, maar subsidieert het groene gas verder niet, zegt Konst. ‘Het biogas is hier gelukkig helemaal geadopteerd door commerciële partijen. Zij zien dat er een markt voor is.’
Tweehonderd miljoen kuub
Het noordelijk bedrijfsleven werkt samen met de stichting Energy Valley op dit moment ook nog op vier andere locaties in Friesland, Groningen en Drenthe aan de ontwikkeling van Groen Gas Hubs. Onder andere Essent Milieu Vagron en de Suiker Unie in Groningen worden grote leveranciers van biogas. Samen kunnen de vijf Groen Gas Hubs op termijn naar verwachting circa tweehonderd miljoen kubieke meter groen gas per jaar produceren. Daarmee kunnen ze 150.000 huishoudens van groen gas voorzien.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.