Advertentie
financiën / Nieuws

Noord-Hollands waterschap pakt illegaal gebruik van grond aan

Jurist Liesbeth van Leijen: 'De slag om de openbare ruimte begint, en wie beheert die openbare ruimte? Onder andere de waterschappen.'

11 januari 2023
Windmolens aan het begin van de verbindingsweg naar het schiereiland Marken.
Het begin van de verbindingsweg naar het schiereiland Marken.ANP

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat zijn achterstallig grondbeheer op orde brengen. De komende vier jaar schrijft het alle particulieren aan die, bewust of niet, gebruik maken van grond die in eigendom is van dit waterschap. Deze wil een einde aan het onbetaalde gebruik. Het gaat om duizenden percelen, variërend van een paar vierkante meter tot grotere oppervlaktes.

Als de grond niet noodzakelijk is voor het waterbeheer, dan moet de gebruiker hem kopen of pachten. Anders wil het waterschap de grond terug. 'In onze aanpak krijgt het regelen van het grondgebruik prioriteit op locaties waar we aan het werk zijn (bijvoorbeeld bij kades die we verbeteren) en waar we een vergunningaanvraag voor ontvangen', zegt woordvoerder Jorrit Voet.

Gebeurt vaak

Volgens Liesbeth van Leijen, van het bureau Van Leijen Overheidsrecht, gebeurt het vaak dat overheidsgrond zonder afspraak door burgers wordt gebruikt. 'O ja, overal', reageert zij.

'Er bestaan in Nederland meer dan een miljoen dossiers. Een paar jaar geleden heeft de Rijksuniversiteit van Groningen hier onderzoek naar gedaan onder alleen gemeenten. De schatting was dat 600.000 huishoudens zonder afspraken gebruik maken van gemeentegrond. Vul daar andere grootgrondbezitters in, zoals Rijkswaterstaat, de waterschappen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, alle provinciale landschappen; dan kom je wel op één miljoen dossiers. Veel mensen hebben het niet eens in de gaten dat ze grond van een overheid gebruiken. Anderen doen het bewust. Alles komt voor.'

Strategisch Adviseur Mobiliteit met focus op OV

JS Consultancy
Strategisch Adviseur Mobiliteit met focus op OV

Interim manager aanbesteding deskundige partijen S12

JS Consultancy
Interim manager aanbesteding deskundige partijen S12

De schatting was dat 600.000 huishoudens zonder afspraken gebruik maken van gemeentegrond

Liesbeth van Leijen

BB Zijn er meer overheden die dit aanpakken?

Liesbeth van Leijen 

De gemeente Zoetermeer is hier al tien jaar mee bezig. Zij hebben al drieduizend dossiers met succes afgerond. Veel meer gemeenten en ook waterschappen houden zich hiermee bezig, maar het kost veel tijd en inzet van mensen. Daar is op dit moment een tekort aan. Het is nogal taaie materie: je moet ter plekke gaan kijken, je moet dossieronderzoek doen, meetwerkzaamheden verrichten, met mensen gaan praten en onderhandelen. Het is complexe materie, waar ik overigens elk jaar een congres over organiseer. Het komende congres is op 12, 13 en 14 juni. Met als titel: 'Grond is goud waard.'

BB Hoezo: goud waard?

Liesbeth van Leijen 

Als je kijkt naar de ambitie die de overheid nu heeft op het vlak van de energietransitie, mobiliteit en woningbouw enzovoorts, dan is overal grond voor nodig. Voor de energietransitie en voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet moeten er (extra) kabels en leidingen door grond, en extra transformatiehuisjes worden geplaatst. Dat moet bij voorkeur in en op openbare grond. Misschien moeten er ook wel gasleidingen vervangen worden voor de waterstof. Mensen willen ook laadpalen. Dus de slag om de openbare ruimte begint, en wie beheert die openbare ruimte? Onder andere de waterschappen.

BB Neemt de inzet van overheden toe op dit punt?

Liesbeth van Leijen 

Ja, en de kennis groeit ook. Er zijn inmiddels voldoende succesvolle aanpakken beschikbaar. Alleen heb je dan nog wel mensen nodig en de wil om dit te doen. Er gaat namelijk ook weleens mis, en dan heb je iemand huilend in de krant. Wat er mis kan gaan? Weerstand bij de mensen. Mensen kunnen zich wild schrikken als een overheid zich meldt met de mededeling dat de helft van hun voortuin niet van hen is maar van de overheid. Of dat hun woonark aan een stuk grond ligt dat niet van hen is, maar van het waterschap. Daar moeten ze dan voor gaan betalen. Als mensen daarvan schrikken, weet niet ieder politicus zich voldoende staande te houden. Dit is een veelkoppig monster.

Ik spreek regelmatig managers en bestuurders die er niet veel van moeten hebben om het achterstallig grondbeheer aan te pakken. Die denken: dat ga ik niet doen, daar krijg ik alleen maar gezeik mee. Maar je zult het toch moeten doen, als je bijvoorbeeld een woonwijk van de grond wil krijgen of glasvezel wilt aanleggen. Als mensen vervolgens met succes een beroep op verjaring doen, dan krijg je de grond niet meer terug. En als je drie fusies en twee computersystemen verder bent wil weleens in de vergetelheid raken waar precies de grenzen lopen van het grondeigendom. Die basis moet op orde zijn, maar dat is niet altijd zo.

Als mensen daarvan schrikken, weet niet ieder politicus zich voldoende staande te houden

BB Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zegt dat een beroep op verjaring meestal geen succes heeft. Klopt dat?

Liesbeth van Leijen 

De wetgeving is niet zo streng, maar de rechtspraak wel. De rechtspraak houdt niet van verjaring en stelt inderdaad strenge eisen aan diegene die daar beroep op doet. Het wordt belangrijk gevonden dat er hekken of een heg om de grond heen staan. Als eigenaar van de grond heb je moeten kunnen zien: verrek, iemand pikt mijn grond in. Als een grondeigenaar twintig jaar lang niet reageert op verlies van bezit, is het eigendomsrecht verjaard. Dan wordt degene die de grond in bezit heeft, de eigenaar. Maar omdat waterschapsgrond vaak aan het water ligt, staan er vaak geen hekken omheen. Dat maakt het lastiger om te bewijzen dat het waterschap had kunnen weten dat iemand gebruik maakte van de grond. Wat dat betreft hebben waterschappen het makkelijker dan gemeenten.

De Waterschapswet zegt overigens dat een waterschap moet optreden tegen grondverlies, evenals de Provinciewet en de Gemeentewet en de de geldende wetgeving voor Staatsbosbeheer. Dus zij moeten actief hun grond beheren. Dit is dus geen hobby van een ambtenaar die de burger te grazen wil nemen. Nee, het is wettelijk verplicht. Zeker als het gaat om overheden: zij hebben grond in eigendom die ooit betaald is met publiek geld. Je moet dus zorgvuldig met je spullen omgaan.

Dit is dus geen hobby van een ambtenaar die de burger te grazen wil nemen

BB Zie je dat overheden minder laks worden?

Liesbeth van Leijen 

Die ontwikkeling zie ik, al spreek ik niet alle waterschappen en overheden. De gemeente Zoetermeer doet het dus goed. En dat geldt ook voor bijvoorbeeld de provincie Fryslân. In het oude dorp van Urk zijn ook al zevenhonderd dossiers afgerond. Landgraaf is heel goed bezig, en pakt elk jaar één wijk aan. De gemeente Waalwijk hangt hun aanpak altijd aan een project: als ze toch in de openbare ruimte bezig zijn, zoals met de aanleg van nieuwe riolering, dan pakken ze deze materie gelijk mee. Staatsbosbeheer heeft een app ontwikkeld waarmee de boswachter buiten snel kan zien waar de eigendomsgrenzen lopen en of er afspraken over de grond zijn gemaakt. Het waterschap Brabantse Delta heeft de afgelopen jaren een groot project gehad. Volgens mij hebben zij ook duizenden dossiers afgerond.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie