Advertentie
financiën / Nieuws

Adellijke familie mag nog steeds 'feodale' belasting heffen

Het heffen van 11 procent op de grondwaarde door een oude familie in Kamerik mag juridisch. De middeleeuwse belasting zorgt ervoor dat zo'n 30 Kamerikers tienduizenden euro's moeten betalen.

08 augustus 2012

De adellijke familie die in het Utrechtse Kamerik het middeleeuwse recht op de dertiende penning te gelde wil maken, staat juridisch in haar recht. Dat zegt Sebastiaan Roes, hoogleraar aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit Nijmegen. Dit zou betekenen dat tientallen inwoners met terugwerkende kracht tienduizenden euro's aan de kasteelheer moeten betalen.

Verwerkt in prijs
De dertiende penning, het klinkt als een hoofdstuk uit een geschiedenisboek en in feite is dat het ook. De ‘grondbelasting’ stamt weliswaar uit de middeleeuwen maar eeuwen later wordt de ‘XIIIe penning’ nog steeds actief op twee locaties geheven, namelijk in Abcoude en Vinkeveen. Dat gebeurt al jaren en dit bedrag is altijd verwerkt in de prijs van een woning.

Verjaring

In het naburige dorpje Kamerik was het echter anders. Daar is weliswaar in de jaren negentig nog aanspraak gemaakt op de dertiende penning maar na een hoop juridisch getouwtrek ging men ervan uit dat het daarbij bleef. Ook omdat toen werd vastgelegd dat het ouderwetse zakelijke recht in 2015 afgeschaft zou worden. Andere percelen werden in die tijd afgekocht of konden door verjaring niet meer aangeslagen worden.

Adelijk geslacht

Maar sinds kort maakt de baronnenfamilie Taets van Amerongen, in de hoedanigheid van de Stichting Beheer Kasteel Renswoude, toch weer aanspraak op de middeleeuwse belasting. Het adelijke geslacht heeft namelijk geld nodig om het kasteel Renswoude te restaureren. En dat is slecht nieuws voor tientallen Kamerikers die, al dan niet met terugwerkende kracht, flinke bedragen moeten ophoesten. De aanslagen zijn tussen de 15 en 60 duizend euro, want de deriende penning bestaat uit maar liefst 11 procent van de grondwaarde.

Geldt nog steeds

Sebastiaan Roes, Hoogleraar Deontologie en de geschiedenis van het notariaat, studeerde af op de dertiende penning en denkt dat de familie recht op het geld heeft. 'Het zijn oude zakelijke rechten die nog steeds gelden. Tenzij men kan aantonen dat de dertiende penning op hun perceel verjaard is zijn de eigenaren gewoon gerechtigd de belasting te heffen.' 

 
Een kip

Overigens is de dertiende penning niet het enige eeuwenoude zakelijk recht dat zo nu en dan wordt toegepast. 'Maar wel de enige met flinke financiële consequenties,' zegt Roes. 'Er wordt in Nederland nog steeds aanspraak gemaakt op hele oude zakelijke rechten, maar die zijn meer van folkloristische aard. Een boer die een doos eieren of een kip per jaar aan 'grondtijns' moet betalen. Of in Groningen waar het beklemrecht nog bestaat. Men moet dan een paar tientjes per jaar aan de Protestantse kerk betalen. Maar dat is uiteraard van een hele andere orde dan de dertiende penning.'

Zo'n dertig Kamerikers beraden zich samen met land- en tuinbouworganisatie LTO op juridische stappen.

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Fred (ambtenaar) / ambtenaar
Het gaat blijkbaar ook slecht met de adel. Geld op, dan maar effe shoppen bij de onderdanen. Wat heb ik dan verkeerd gedaan in mijn leven?
Baudoin / jurist
Hoogleraar Roes kan dan misschien wel gelijk hebben, maar daarmee is de feodale belasting in de beleving nog niet redelijk of rechtvaardig. In de middeleeuwen bood de kasteelheer zijn onderdanen bestuur, rechtspraak en veiligheid, daaraan dienden alle onderdanen hun financiële bijdrage leveren. Maar het oude “recht” nu onverkort blijven toepassen in onze huidige tijd lijkt een beetje op roofridderschap (machtsmisbruik).
E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
Het gaat, zo blijkt, juist NIET om een adellijke familie, maar om de een of andere stichting die het kasteel beheerd.

Dergelijke belastingen hadden, in hetr kader van "overbodige regelgeving" al lang afgeschaft horen te worden. En opvallend: Het recht op de heffing verloopt in 2015, dus wordt er nu nog even belasting geïnd, terwijl het al jaren achtereen NIET geïnd was.

Je kunt merken dat het crisistijd is: Geld nodig? Haal het maar bij de burger, die hoest het geld (€ 18.500 hoorde ik) wel op en trekt de broekriem nog wel verder aan.
J.Teske / Zorgmedewerker van 87 jaar en nooit doorontwikkeld.
Volgens middeleeuws gebruik is de 13de penning af te kopen door aanmelding voor een kruistocht. Ik raad de dertigers Kamerikers aan, dat dan maar te doen, al dan niet in overleg met de LTO.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Rond 12 v.Chr. werden de Batavieren door de Romeinen onder Drusus onderworpen en werden daarna bondgenoten van het Romeinse Rijk waarbij zij,

dus ook de Kamerikken, vrijgesteld waren van belastingen. Is die dertiende penning dus eigenlijk wel rechtsgeldig? Misschien wel aardig om de baronnenfamilie Taets van Amerongen tot terugbetaling te dwingen van honderden jaren onterecht heffen van deze penning!





Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Als de grondbelasting, zoals in Abcoude en Vinkeveen, altijd in de verkoopprijs van een woning is verwerkt gaat het dus om een overdrachtsbelasting. Formeel is dat een belasting die de verkopende partij hoort te betalen, maar daar heeft men vervolgens het k.k. voor bedacht. De notaris hoort bij de overdracht te regelen dat alle partijen hun geld krijgen; hij maakt de overdrachtsbelasting over. Normaal gesproken naar de Belastingdienst, maar in bovengenoemde gemeenten ook naar de rechthebbende op de XIII-de penning, neem ik aan. Ik zou als inwoner van Kamerik eens informeren of de notaris goed verzekerd is, want die heeft - als er inderdaad een recht bestaat - zijn werk niet goed gedaan.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het wordt de hoogste tijd dat het mes gaat in deze 'achterlijke' feodale rechten. Politiek doe er wat aan!
Saskia
WFR 1951/181 Weekblad Fiscaal Recht 1951 hernieuwd actueel



"Onze zieke Grondbelasting

I De diagnose

Onze wet op de Grondbelasting dateert van 1870, en al is ze gedurende de 80 jaren van haar bestaan op enkele onbelangrijke punten gewijzigd, de beginselen der belastingheffing zijn totnutoe onaangetast gebleven.

Die beginselen zijn, dat zowel voor de gebouwde als voor de ongebouwde eigendomen belasting zal worden geheven naar ,,belastbare opbrengsten" volgens de terminologie van de expand »wet. En onder ,,belastbare opbrengsten" worden verstaan voor de gebouwde eigendommen het gemiddelde van de huurwaarden en voor de ongebouwde eigendommen het gemiddelde van de pachtwaarde over een bepaald aantal jaren.

En hier ligt de haard van de ziekte, waaraan onze grondbelasting nu al tientallen jaren in ernstige mate lijdende is, met het pijnlijke gevolg, dat de totale druk op hoogst onbillijke wijze over de belastingschuldigen verdeeld is, en dit geldt zowel voor de gebouwde als voor de ongebouwde eigendommen."
onbegrip / begrip krijgen maar daar niet in slagen
Puur onrecht. Niet accepteren, desnoods met niet passende middelen tegen optreden.
AMH Wisselaar / krantenlezers/nieuwsvolger
Een 82-jarige een naheffing opleggen die inmiddels in een verzorgingshuis woont e.a.v. De bestuursleden met dubbele namen moeten zich dubbel schamen. Als ze er al recht op hebben, dan niet met een heffing zo veel jaren na dato en helemaal niet zonder nadere toelichting.
Jodocus / nieuwsgier
Normaal moet een belasting toch binnen 5 jaar worden opgelegd? Dan kan de belastingdienst je niet meer lastig vallen. En als ik een vordering op iemand heb, dan moet ik dat binnen 5 jaar melden, anders kan ik naar mijn centen fluiten.

Hoe kan het dan dat deze adellijke heren blijkbaar alle regels aan hun bekakte laarzen kunnen lappen en gewoon 15 of 20 jaar na de koop een koper nog rustig kunnen lastig vallen met een naar mijn idee allang verlopen vordering?
Ikke
Ik moest ineens aan dit filmpje denken:



http://www.dumpert.nl/mediabase/773791/df2f8d1c/ …
Guido Speelman / advocaat
Bij de wet van 3 oktober 1984 werd de 13e penning verhoogd naar 11%, juist om de rechthebbende te compenseren voor de afschaffing per 1 januari 2015.

Hoewel vervelend, zal voor vrijwel alle eigenaren gelden dat in de transportakte uitdrukkelijk op het bestaan van het recht is gewezen. Al deze mensen hadden dus kunnen beseffen dat de rechthebbende het bedrag een keer zou opeisen. Het zou die rechthebbende hebben gesierd om dat consequent kort na de betreffende overdracht te doen, in plaats van na vele jaren.
Gerard Wiegerinck / adviseur wonen
De dertiende penning bedraagt geen 11%, maar 1/13e deel (nl elke "diertiende penning"), dus 7,6923%.

De belasting wordt geheven over de grondwaarde, die dus in elke onroerendgoedtransactie apart moet worden getaxeerd, zelfs apart moet worden overeengekomen tussen partijen.
Hermsen
Nadat bij beschikking van de Minister van Justitie van 11 mei 1970 een commissie was ingesteld welke tot taak kreeg om een advies uit te brengen met betrekking tot de wijze waarop een wettelijke regeling tot stand zou kunnen worden gebracht tot afschaffing tegen schadeloosstelling van het recht van de dertiende penning, duurde het LET WEL tot 5 maart 1982 alvorens bij de Tweede Kamer der Staten-Generaal werd ingediend een "ontwerp van Wet houdende regelen omtrent de opheffing van het recht van de Dertiende Penning....



Alleen al idee dat er 12 jaar over gedaan is om een ontwerp te bedenken welke uiteindelijk een simpele verhoging van 9% naar 11% betreft.



Die 12 jaren commissie kun je er wel aftrekken.... Wie is hier nu nalatig !!!!!
Advertentie