Loonsverhoging ambtenaar à la NS? Niet doen, is het advies
Koopkrachtreparatie voor de rijksambtenaar door loonvorming is volgens ambtenaren van Financiën niet het allerbeste idee.
Minister Kaag van Financiën heeft het ambtelijke advies gekregen de lonen van rijksambtenaren niet op dezelfde manier te verhogen als bij de NS. Het zou het kabinet jaarlijks 580 miljoen euro extra aan salarissen kosten en 350 miljoen euro aan eenmalige uitkeringen.
Onder druk van de vakbonden krijgt het spoorpersoneel er in anderhalf jaar tijd 9,5 procent aan loon bij, plus twee keer een bonus van 1000 euro. Ambtenaren van het ministerie van Financiën zetten vorige maand op een rij wat de mogelijke doorwerking van dat akkoord op de overheidscao’s zou zijn.
Eenmalige bonus
Vrij vertaald luidt het advies dat het volgen van het NS-voorbeeld te duur is. Kaag wordt erop gewezen dat de overheid als marktvolger in loonontwikkeling ‘niet eerder een positief leidende rol op zich heeft genomen.’ Als het kabinet toch een extra loonmaatregel zou willen treffen in de publieke sector, dan valt volgens het ambtelijk advies ‘te overwegen’ om een eenmalige bonus uit te delen aan medewerkers met lagere salarissen. Eenmalig 1000 euro verstrekken aan die categorie kost de werkgever maar 182 miljoen euro. Een eenmalige uitkering aan alle rijksambtenaren – waaronder dus ook politie, defensie en rechterlijke macht – zou 318 miljoen euro extra kosten.
Zorg en onderwijs
De adviseurs van Kaag waarschuwen ervoor dat kiezen voor het pad van incidentele uitkering aan mensen in de lagere schalen de deur kan openzetten voor soortgelijke eisen uit de sectoren zorg en onderwijs. Bij de cao-onderhandelingen in die sectoren zit het kabinet weliswaar niet aan tafel, maar uiteindelijk draait het rijk wel voor de financiering op. Dan loopt de rekening voor het rijk op tot 1,1 miljard euro. Het scenario van een eenmalige uitkering aan alle rijksambtenaren, zorg en onderwijspersoneel zou het kabinet 1,9 miljard extra kosten.
Precedentwerking
De adviseurs halen nog een ander argument aan om het NS-pad niet te volgen. Behalve dat het te duur is, verzwakt het in hun ogen bovendien de toekomstige onderhandelingspositie tegenover de vakbonden. Er zou precedentwerking vanuit gaan. ‘Vakbonden zullen verwachten dat beleidsmatige koopkrachtreparatie door loonvorming ook in andere situaties mogelijk is.’
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Goed zorgen voor je eigen mensen die op dit moment overspoeld worden door extra taken die rondom ‘armoede’ lijkt mij ook niet een verkeerde ontwikkeling.
Daarnaast enkel kijken naar de kosten en niet de baten is altijd een verkeerde motivatie geweest om iets te beslissen. Om maar even iets te noemen, stijgende lonen betekent stijgende koopkracht, goed voor de economie en gezonde tegendruk van inflatie.