Advertentie
financiën / Column

WW-weelde

Andersom kennen de gemeenten hun bijstandsgerechtigde inwoners ook goed, ze hebben er geregeld contact mee. En blijkbaar is de bijstandsuitkering erg laag, waardoor mensen de bijzondere bijstand nodig hebben.

30 augustus 2013

Gemeenten zorgen goed voor de mensen met een bijstandsuitkering. 57 procent van de huishoudens met een bijstandsuitkering krijgt een extraatje in de vorm van bijzondere bijstand. De bijstands-ontvangers kennen hun gemeente goed, ze weten bij wie ze terecht kunnen om bijzondere bijstand aan te vragen.

Andersom kennen de gemeenten hun bijstandsgerechtigde inwoners ook goed, ze hebben er geregeld contact mee. En blijkbaar is de bijstandsuitkering erg laag, waardoor mensen de bijzondere bijstand nodig hebben. 

Maar hoe zit dat met hun andere inwoners? De bijzondere bijstand is immers niet alleen bedoeld voor mensen met een bijstandsuitkering, maar voor iedereen. Voor arbeidsongeschikten, voor zieken, voor werklozen, zelfs voor mensen met een baan. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft uitgerekend hoeveel mensen met welk soort uitkering bijzondere bijstand krijgen. 12 procent van de huishoudens waarvoor de gemeenten de huishoudelijke verzorging regelen, krijgt ook bijzondere bijstand. Verder krijgt 11 procent van de medewerkers van de sociale werkvoorziening bijzondere bijstand van de gemeente. Hun inkomen is blijkbaar veel vaker toereikend dan bij de bijstand.

De uitkeringen waar het rijk voor zorgt, zorgen minder vaak voor problemen waarvoor bijzondere bijstand nodig is. Ongeveer 10 procent van de huishoudens die gebruik maken van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, krijgt ook bijzondere bijstand. Ik voorspel dat over enkele jaren meer van deze mensen bijzondere bijstand nodig hebben, als op deze voorziening bezuinigd moet worden. Gemiddeld 8 procent van de huishoudens met een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgt bijzondere bijstand. 7 procent van de huishoudens met een ziektewetuitkering krijgt bijzondere bijstand. Die uitkeringen zijn blijkbaar bijna altijd hoog genoeg.

De gemeenten doen er veel aan om al hun inwoners te wijzen op de mogelijkheid om bijzondere bijstand aan te vragen. Van alle acht miljoen huishoudens in Nederland, dus inclusief alle huishoudens met een baan, krijgt gemiddeld 5 procent bijzondere bijstand.

En de werklozen met een WW-uitkering? Als een minister, op zoek naar zes miljard euro bezuiniging, zou roepen dat werklozen met een WW-uitkering in weelde leven, dat de uitkering blijkbaar erg hoog is, en dat er fors op gekort kan worden, dan was hij direct verketterd. Welnu, de gemeenten roepen niet dat de WW een signaal is voor weelde, maar ze handelen er wel naar! Van de 550.000 huishoudens die een WW-uitkering kregen, kregen er 21.000 een aanvulling in de vorm van bijzondere bijstand. Dus slechts 4 procent van de huishoudens met een WW-uitkering krijgt die extra ondersteuning. Dat is minder dan gemiddeld.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie