Advertentie
financiën / Nieuws

Europese steun voor getroffen cultuursector

De culturele en creatieve sectoren verdienen meer steun en gecoördineerde actie van steden, regio´s, de lidstaten en de Europese Unie (EU). Dat vindt het Comité van de Regio´s, nu de sectoren door de pandemie al een jaar stilliggen.

08 februari 2021
geld-euromunt---europa---shutterstock.jpg

De culturele en creatieve sectoren verdienen meer steun en gecoördineerde actie van steden, regio´s, de lidstaten en de Europese Unie (EU). Dat vindt het Comité van de Regio´s, nu de sectoren door de pandemie al een jaar stilliggen.

Lokaal niveau

De sectoren zijn met 70 procent verlies in 2020 alleen al, helemaal ingestort tijdens de pandemie. Daarmee behoren ze tot de zwaarst geraakte sectoren in de Europese economieën. Maar het gaat niet alleen om het geld, waardoor banen en bedrijven op het spel staan. Het gaat ook om het eigen cultureel erfgoed en identiteit, aldus CvdR-voorzitter Apostolos Tzitzikostas. ´Cultuur en creativiteit versterken de sociale samenhang in onze gemeenschappen. Ze vormen het middelpunt van onze tradities en identiteiten. Investeren in cultuur betekent investeren in ons bestaan als Europese burgers. Daarom moeten we deze sectoren sterker steunen, op Europees, nationaal en lokaal niveau.´

 

Lockdown

Het Comité van de Regio´s heeft een rapport gepubliceerd dat betoogt dat EU-fondsen alle vormen van de creatieve en culturele sectoren moeten bereiken. Die sectoren moeten worden beschouwd als producenten van eerste levensbehoeften, zodat ze niet worden gestraft door een lockdown. Het CvdR is blij met de 2,2 miljard steun voor de sectoren vanuit het fonds Creative Europe, maar wil dat de EU-fondsen beter afgestemd worden op elkaar. Ook wil het CvdR dat voor kleine spelers 80 procent co-financiering gaat gelden.

 

Herstelgelden

Europarlementariër Laurence Farreng (Renew, liberaal) zegt dat het na een jaar pauze duidelijk is dat de cultuursector de EU nodig heeft voor de herstart. Maar het is volgens haar nog duidelijker dat Europa de sector nodig heeft voor het herstel. Zij is daarom blij dat het CvdR de oproep van het Europees Parlement om 2 procent van de herstelgelden – die Nederland overigens nog niet heeft aangevraagd – te reserveren voor cultuur.

 

ESF+

Eurocommissaris Mariya Gabriel is het daar mee eens. De hard geraakte sector verdient het beste in de pogingen van bestuurders om er weer bovenop te komen. Steden en regio´s vervullen hier een sleutelrol, vindt zij. Eerder zei ze al dat de creatieve sector ook een beroep zou moeten kunnen doen op fondsen als ESF+.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
In veel gemeenten hebben cultuurbarbaren nog steeds de overhand. In tijden van bezuinigingen is kunst en cultuur daar regelmatig het ondergeschoven kindje. Men onderkent niet of onvoldoende dat kunst en cultuur onderdeel uitmaakt van de kwaliteit van het leven. Het is 'de kunst' om in deze crisisperiode kunst en cultuur overeind te houden en daarover geen onverstandige besluiten voor onze (sociale) gemeenschappen te nemen.
Advertentie