Advertentie
financiën / Nieuws

Enorme verschillen in nieuwe Ozb-tarieven

Tussen de gemeenten bestaan grote verschillen in de tarieven van de onroerendezaakbelasting (ozb). Voor woningen varieert dat in een daling van 9 procent in Zeevang (Noord-Holland) tot een stijging van 41 procent in Leiderdorp. Dat blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten van de Rijksuniversiteit Groningen, die maandag is gepubliceerd.

06 april 2009

Verschillen
De onroerendezaakbelasting wordt bepaald over de woz-waarde in het voorafgaande jaar. Die waarde ligt voor woningen gemiddeld 3,4 procent hoger dan een jaar eerder. Om te voorkomen dat de ozb-opbrengst onbedoeld stijgt, heeft een aantal gemeenten hun tarieven verlaagd. Tussen de gemeenten zijn er wel grote verschillen. Zo verhoogt Leiderdorp het tarief het meest (41 procent), gevolgd door Drimmelen (26 procent). Veertig gemeenten verlagen hun tarief. Zeevang gaat voorop met een daling van 9 procent.

 

Woonlasten
Uit het onderzoek blijkt dat de jaarlijkse woonlasten dit jaar gemiddeld met 2,9 procent stijgen. Huiseigenaren betalen dit jaar gemiddeld 18,50 euro meer dan in 2008. Door de forse stijging van de ozb is in Leiderdorp de grootste stijging te noteren: 130 euro. Bijna zeventig gemeenten verlagen de woonlasten; Winschoten het meest (113 euro). In de woonlasten zitten de ozb, rioolrecht en reinigingsheffing. Van die drie kostenposten stijgt het rioolrecht het meest.

 

In de goedkoopste gemeente bedragen de gemeentelijke woonlasten 458 euro (Zevenaar) en in de duurste 1150 euro (Blaricum). Gemiddeld is het tarief 649 euro.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Schuurman / beleidsadviseur
Een kritische (zelf-)beschouwing van wat gemeentebesturen doen is alleen maar toe te juichen. En onafhankelijk onderzoek daarnaar kan niet genoeg plaatsvinden als wij de waarde van de democratie hoog willen houden.
Het is heel begrijpelijk dat onderzoekers aandacht vragen voor hun onderzoek en daarom zoeken naar eye-catchers voor hun publicaties.
Ongewenst is het mijns inziens dat een vakblad als Binnenlands Bestuur melding doet van (de uitkomsten van) een onderzoek en daarbij gebruik maakt van zo'n eye-catcher. Van Binnenlands Bestuur mag naar mijn mening wat meer nuancering worden verwacht. In dat kader past het m.i. niet om een artikel als het onderhavige te plaatsen onder de kop "Enorme verschillen in nieuwe Ozb-tarieven". Het is namelijk een weinig zeggende kop, die tot de nodige misvattingen kan leiden. Zeker ook in combinatie met de eerste alinea van het arikel, brengt deze kop het gevaar met zich mee dat een niet deskundig lezer daar een heel eigen verhaal, met de tendens van willekeur van gemeenten omheen bouwt.
Ozb-tarieven zeggen op zichzelf niets over belastingdruk; dit is immers een resultante van waarde in het economisch verkeer en de tarieven. Uit de tekst van het artikel zelf kan de zorgvuldige lezer dit ook wel opmaken, maar zoals gezegd doet de eerste alinea hieraan bijvoorbaat al afbreuk.
De vlag dekt hier m.i. dan ook de lading niet. Hierbij de suggestie aan Binnenlands Bestuur om hier kritischer naar te kijken.
Advertentie