Duidelijkheid over hoogte bouwleges
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is blij met een arrest van de Hoge Raad over de tariefstelling van bouwleges. De Hoge Raad oordeelt dat een vast percentage van de bouwsom niet in strijd is met de wet of enig algemeen rechtsbeginsel.
Duidelijkheid
Woordvoerder Arjen Konijnenberg van de VNG zegt dat het arrest duidelijkheid schept. ‘Het oordeel van de Hoge Raad komt overeen met de manier waarop wij de hoogte van de leges al jaren uitleggen.’ De legesverordening wordt door de gemeenteraad vastgesteld. Deze verordening gaat over alle leges, variërend van leges op paspoorten tot op bouwvergunningen.
Kostendekkend
Konijnenberg: ‘De hoogte moet kostendekkend zijn, maar de raad kan politieke keuzes maken. Bijvoorbeeld door de leges op paspoorten wat hoger te maken en op de identiteitskaart lager, vanuit de overweging dat mensen die het land uitgaan waarschijnlijk meer inkomen hebben. Als een gemeente geld overhoudt aan de leges of tekort komt, moet ze dat compenseren. Door de leges het jaar daarop aan te passen, of door teruggave via de gemeentelijke belastingen. Want de kostendekkendheid staat voorop.’
Onverbindend
De hoogte van de bouwleges stond sinds 2006 ter discussie. Toen besliste het gerechtshof Arnhem dat het tarief van de bouwleges van de gemeente Nijkerk onverbindend was, omdat het leidde tot een willekeurige en onredelijke belastingheffing. Nijkerk rekende meer dan 91.000 euro aan bouwleges voor het verkrijgen van een bouwvergunning van een zuivelfabriek met een bouwsom van 14 miljoen gulden.
Willekeurig
Het Hof oordeelde dat de tariefstelling leidde tot onredelijk en willekeurige belastingheffing en dat de hoogte van de legesheffing niet in redelijke verhouding stond tot de kosten die de gemeente in rekening bracht voor de behandeling van de vergunningaanvraag. Op grond hiervan werden de leges verlaagd tot 2.512,58 euro.
Strijd
Onder verwijzing naar deze uitspraak voerden vele belastingplichtigen rechtszaken tegen gemeenten. Aan de onzekerheid en de juridische strijd komt door het arrest van de Hoge Raad nu een einde.
Blijft de politieke discussie in de gemeenteraad welke factoren in aanmerking kunnen worden genomen bij de vaststelling van de hoogte van, hier, de bouwleges. Hierop kunnen de burgers uiteraard reageren. Zoals het hoort. Nu alleen nog het bedrijfsmatig denken binnen de gemeente afschaffen op grond waarvan menigeen van mening is dat alle personeelskosten e.d. moeten worden doorberekend.
De gemeente is per slot van rekening geen bedrijf.