Dirks sokken
Voor Dirk Scheringa heb ik altijd een grote zwak gehad. Van politieagent tot succesvol bankier met een geschat vermogen van bijna 300 miljoen euro. Dat spreekt toch aan.
Met zijn AZ de hegemonie van de grote drie doorbroken. Ook dat spreekt aan, al is voetbal van geen enkel belang, zeker niet nu alle elftallen ieder jaar weer onderling inwisselbaar blijken. Met zijn prachtige Museum voor Realisme heeft Scheringa een oase voor onafhankelijk realisme gerealiseerd die niet hoeft onder te doen voor Museum de Buitenplaats in Eelde.
En een gewone jongen gebleven, die Scheringa, die zich met veel creativiteit een plaats in de wereld van banken, sport en kunst had veroverd. Maar naar nu blijkt: ietsjes te creatief. De geitenwollensokken onder zijn maatpak, ooit eens vastgelegd door de fotograaf van Volkskrant Magazine, zelfs deze sokken van Dirk blijken niet echt. Binnen een dag was alle vertrouwen weg en plaatste de rechtbank zijn DSB bank onder curatele.
Niets is meer echt, niets meer heilig. Vorige week bleek ineens dat ook de Oranjes hun leven als dragers van de monarchie niet meer zeker zijn. Waarom, zo bleek het Nederlandse volk zich af te vragen, gaan hun vergoedingen omhoog terwijl de rest van Nederland de broekriem moet aanhalen? Waarom laten zij zich in met een dubieus project in Mozambique? Waarom moeten ze op onze kosten (ruim 600.00 euro) de wereld rondvliegen? En wat was dat voor klein gerommel met die belastingconstructies via paleis Noordeinde?
De verontwaardiging van het volk heeft zelfs het huis van Oranje bereikt. Dat is net zo ongekend als de val van Scheringa.
De sokken van Dirk en de tickets van de Oranjes symboliseren ook iets anders. Zij symboliseren een wereld die aan het verkruimelen is terwijl die wereld sterker, hechter en eensgezinder en daadkrachtiger moest zijn dan ooit. Want het bederf heeft ook het hart van de politiek bereikt. Voor het eerst in de geschiedenis zijn er geheime notulen van de ministerraad naar de pers gelekt. En voor het eerst in de geschiedenis is een hoge ambtenaar geciteerd die zich (in het RTL journaal) beklaagde over het gedrag van Willem-Alexander.
Dit stijlverlies, deze ongekende vergroving van de politieke cultuur, laat waarschijnlijk vooral zien hoeveel er voor de meeste partijen momenteel op het spel staat. De PvdA heeft een historisch diepterecord bereikt en staat op dertien zetels, de helft van het aantal zetels dat D66 momenteel in de peilingen scoort. Het CDA blijft tobben, alleen de ChristenUnie blijft als coalitiepartner enigszins stabiel.
In het zicht van de komende gemeenteraadsverkiezingen, en de nabije verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Tweede Kamer, is overleven het enige dat telt. Overleven betekent: af en toe eens schlemielig scoren, en vooral erg stil blijven zitten. Want wie beweegt loopt kans op een jaap in zijn wang door het scheermes des volks. Terwijl alles vermolmt en er ongekend grote bezuinigingen moeten worden ingeboekt, leeft de Haagse politiek van week tot week, als hazen starend in de ongezellig felle koplampen van de volgende opiniepeiling.
Bart Jan Spruyt
Terug naar de moraal van de jaren vijftig.
Groet,
Edwin Turpijn