Advertentie
financiën / Nieuws

Den Haag maakt bloot eigendom toegankelijker

Het stadsbestuur van Den Haag wil het huiseigenaars makkelijker maken om de grond onder hun huis waarvoor erfpacht eeuwigdurend is afgekocht, daadwerkelijk te kopen. Zo'n 11.000 erfpachters moeten dat 'bloot eigendom' kunnen kopen, schrijft wethouder Revis (Wonen) aan de gemeenteraad.

03 april 2019
denhaag-erfpacht.jpg

Het stadsbestuur van Den Haag wil het huiseigenaars makkelijker maken om de grond onder hun huis waarvoor erfpacht eeuwigdurend is afgekocht, daadwerkelijk te kopen. Zo'n 11.000 erfpachters moeten dat 'bloot eigendom' kunnen kopen,  schrijft wethouder Revis (Wonen) aan de gemeenteraad.

Eeuwigdurend

In Den Haag staat ongeveer de helft van het vastgoed op erfpachtgrond. In totaal gaat het om 75.000 contracten. Meer dan de helft daarvan is eeuwigdurend afgekocht. De gemeente voert al jaren het beleid om die grond in eigendom over te doen aan de erfpachters. Vanaf 2008 kwamen al 22.000 adressen in aanmerking kwamen voor verkrijging van de grond, en daar komt nu nog eens 50% bij. 


Sturend 

Bloot eigendom is het verschil in waarde tussen het afgekochte erfpacht recht en eigendom, en kan vanaf 2008 tegen een bepaald percentage van de gemeente worden gekocht. De gemeente wil het liefst af van eeuwigdurend afgekochte erfpachtgronden. Ze blijft immers officieel eigenaar van grond die niets meer oplevert, en die waarschijnlijk nooit meer van functie verandert. Zeker nu de gemeente grotendeels heeft vastgelegd op welke plekken geiedsontwikkeling moet plaatsvinden is de 'sturende' werking van erfpacht, waarbij de gemeente als grondeigenaar meer mogelijkheden heeft, niet langer nodig. De gemeente maakt nog wel een uitzondering voor bedrijventerreinen en gronden die een age waarde hebben vanwege het huidige gebruik. De gemeente heeft dan meer mogelijkheden om die grond te gebruiken voor andere, maatschappelijke  functies. 


Makkelijker 

Van de vorige rondes in de verkoop van bloot eigendom maakten echter maar weinig mensen gebruik, waarschijnlijk omdat het voordeel om juridisch eigenaar te worden niet bijster groot is, en er kosten gemaakt moeten worden. De gemeente denkt dat het animo zal toenemen door de koop van het bloot eigendom te vergemakkelijken. Werd het overnamebedrag eerst nog berekend aan de hand van een percentage van de waarde van een soortgelijke bouwkavel, nu wil de gemeente de WOZ daarvoor gebruiken. Maar het wordt wel een vaste prijs: de eigenaar van een woning van maximaal 2 ton kan de grond voor 550 euro kopen. Eigenaars van huizen tussen de 4 en 500.000 betalen 1850 euro.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Misschien kan Amsterdam eens in de leer gaan bij Den Haag? De politici daar kijken duidelijk wat reëler en praktischer aan tegen erfpacht.
Advertentie