Gemeenten leven aanbestedingsregels te weinig na
De Algemene Rekenkamer stelt in een rapport dat de nieuwe aanbestedingswet tegenstrijdigheden bevat en nog te weinig wordt gebruikt door publieke organen.
Veel publieke organisaties, zoals gemeenten, waterschappen en ziekenhuizen, leven de Europese aanbestedingsregels onvoldoende na. Dat stelt de Algemene Rekenkamer in een dinsdag verschenen rapport. Ook stelt de Rekenkamer dat het streven van het kabinet om overheidsopdrachten makkelijker toegankelijk te maken voor kleinere bedrijven haaks staat op de wens om kosten te besparen bij aanbestedingen.
De Rekenkamer wijst erop dat het kabinet alle rijksinkopen centraal wil regelen om kosten te besparen. Dat staat op gespannen voet met de nieuwe Aanbestedingswet. Die bepaalt dat overheidsopdrachten toegankelijker moeten worden voor het midden- en kleinbedrijf door opdrachten op te delen.
Complex en tijdrovend
De Europese aanbestedingsregels worden volgens de Rekenkamer door veel publieke organisaties ervaren als complex en tijdrovend. Ze worden daarom gebrekkig nageleefd.
Weinig publiek aanbesteed
Publieke organisaties in Nederland hebben volgens de Europese Commissie in 2010 voor 180 miljard euro aan goederen en diensten ingekocht: bijvoorbeeld beveiliging, kantoorartikelen of gebouwen. Daarvan werd 10,9 miljard Europees aanbesteed.
Onvoldoende informatie
Publieke organisaties moeten zich bij de aanbestedingen boven een bepaald bedrag aan Europese regels houden.Volgens de Rekenkamer heeft het Rijk onvoldoende betrouwbare informatie om te beoordelen of dat voldoende gebeurt.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.