Advertentie
financiën / Nieuws

Buitenlands geld voor sociale projecten

Er is een nieuwe markt ontstaan voor beleggers die de wereld willen verbeteren. De Nederlandse Waterschapsbank biedt daarom nieuwe soorten obligaties aan en daarmee halen ze veel internationaal geld op. Maar dat mag niet lukraak uitgeleend worden.

14 september 2018

Er is een nieuwe markt ontstaan voor beleggers die de wereld willen verbeteren. De Nederlandse Waterschapsbank biedt daarom nieuwe soorten obligaties aan en daarmee halen ze veel internationaal geld op. Maar dat mag niet lukraak uitgeleend worden.

Affordable Housing Bonds

Investeerders van over de hele wereld interesse in wat de Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) verkoopt. Zeker sinds de bank, met haar reputatie als uiterst stabiele investering, de Affordable Housing Bonds (AHB’s) uitgaf. Wat deze obligatie bijzonder maakt, zijn de voorwaarden: het geld dat de NWB Bank hiermee ophaalt, moet aan sociale woningbouweisen voldoen. Bij de meest recente uitgave in april was er wederom veel vraag.

Sociale woningbouw

De NWB Bank leent aan waterschappen, gemeenten, ziekenhuizen; maar de sociale woningbouw was goed voor 64 procent van de kredietverlening aan de Nederlandse publieke sector in 2017. ‘Zij vormen meer dan de helft van onze balans’, zegt Treasury Manager Tom Meuwissen, ‘ en dat is de reden dat we in 2017 begonnen met de Affordable Housing Bonds.’ De noodzaak voor een Nederlandse naam is er niet echt, want de bank bereikt met de papieren vooral internationale investeerders.

Een derde van de wereldmarkt

De NWB Bank was met de AHB’s een koploper: in het eerste jaar gaf de bank 2,6 miljard euro aan leningen uit terwijl de wereldwijde markt ongeveer 7,8 miljard euro bedroeg. De NWB Bank had dus een derde van de wereldmarkt. Daar hoort wereldaandacht bij. De uitgave trok de aandacht van de Financial Times (FT), die in juli 2017 erop wees dat de bank hiermee een groep investeerders aanboorde die ze voorheen niet had kunnen bereiken.

De juiste projecten

Ook het geld dat opgehaald is met AHB’s moet naar de juiste projecten. ‘Het verschil is dat groen heel makkelijk te kwantificeren is, bijvoorbeeld de hoeveelheid CO2-reductie, maar sociaal welzijn niet’, zegt Meuwissen. In de jaarlijkse nieuwsbrief probeert de NWB Bank daarom zo goed mogelijk te kwantificeren hoe het ervoor staat: een impactmeting van wat ze uitgeleend hebben, voorbeelden van projecten en alle leningen die de bank verstrekt heeft.     

Groenwassen

De rapportage zal ook moeten voorkomen waar het FT-artikel voor waarschuwt: ‘groenwassen’. Sommige investeerders willen impact maken terwijl ze geld verdienen, maar anderen willen slechts weten welk van de beschikbare opties relatief het groenst is. Zoiets kan de betekenis van ‘sociale’ obligaties uithollen.

Scheefwonen

Belangrijk voor de beleggers van de AHB’s is dat hun geld bij de juiste mensen terechtkomt. Soms gaan bewoners meer verdienen en zo kan het gebeuren dat twee op de tien mensen in een sociale woningwijk meer verdienen dan 35.000 euro. Scheefwonen heet dat. ‘Het is goed voor de diversiteit van de buurt, maar wij moeten ons richten op de mensen die het echt nodig hebben’, zegt Meuwissen. De bank maakt daarom een aanname: dat 80 procent van het geld dat naar woningcorporaties gaat, voor het oorspronkelijke doel van sociale woningbouw is. Zo kunnen beleggers er zeker van zijn dat dat geld naar de mensen gaat die het écht nodig hebben. ‘Wij geven het geld aan de woningbouwcorporaties en die verrichten er hun werk mee, dus wij kunnen ons niet op de borst kloppen voor wat zij doen. Maar wij maken het wel mogelijk.’

Dit is een ingekorte versie van een bladverhaal. Lees het volledige verhaal deze week in BB17 (inlog). 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie