Advertentie
financiën / Nieuws

Einde btw-compensatiefonds dreigt

Topambtenaren willen af van het btw-compensatiefonds. Dat adviseren zij de politiek. Gemeenten zijn tegen de afschaffng. Het fonds (bcf) moet bevorderen dat gemeenten meer taken uitbesteden, maar dat doel is volgens het ambtelijke advies niet gehaald.

22 juni 2012

Topambtenaren willen af van het btw-compensatiefonds. Dat stellen zij in een onafhankelijk advies aan de politieke partijen. Gemeenten zijn tegen, vanwege de rompslomp.

Uitbesteden

Het btw-compensatiefonds (bcf) is acht jaar geleden ingesteld om het uitbesteden van taken door gemeenten te bevorderen. Gemeenten kunnen werkzaamheden zelf uitvoeren of die uitbesteden aan een bedrijf of andere organisatie. De btw die ze dan moeten betalen op uitbesteed werk, kunnen ze vervolgens declareren bij het btw-compensatiefonds.

Financiën

De Studiegroep Begrotingsruimte, waarin de hoogste ambtenaren van de ministeries van Financiën, Sociale Zaken, Economische Zaken en Volksgezondheid, vertegenwoordigers van De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau zitten, stelt nu in haar recent gepubliceerde 14e rapport voor om het fonds weer af te schaffen. Het fonds heeft naar het oordeel van de Studiegroep niet geleid tot meer uitbesteding van gemeentelijke taken.

Doelmatig

Belangrijkste doel van het btw-compensatiefonds is het wegnemen van de factor btw in de afweging door decentrale overheden tussen het uitbesteden van werkzaamheden of het uitvoeren ervan door de eigen organisatie. Hoewel dat doel is bereikt, is volgens de topambtenaren uit de evaluatie van het bcf niet gebleken dat het fonds heeft geleid tot het achterliggende doel: doelmatigheidswinst door meer uitbesteding.

Onrust

‘Politieke, strategische en beleidsmatige factoren hebben meer impact op de beslissing om al dan niet uit te besteden dan doelmatigheid’, stelt de Studiegroep. ‘Tegelijkertijd heeft het bcf wel een aanzienlijke budgettaire groei laten zien – de omvang van het bcf bedraagt op dit moment zo’n 3 miljard euro. Het beroep op het bcf en de verantwoording van de bestede middelen leiden tot veel bestuurlijke discussies en onrust.’ Als het nieuwe kabinet niet besluit tot afschaffing van het fonds, moet wat de Studiegroep betreft de budgettaire beheersbaarheid van het fonds worden verbeterd. Er dient een effectievere manier te komen om het fonds te voeden.

Rompslomp

Gemeenten zijn geen voorstander van afschaffing van het fonds, vanwege de administratieve rompslomp en de bijbehorende kosten die dat geeft. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wijst er in een reactie op dat gemeenten zich destijds niet tegen de invoering hebben verzet, maar er toen al wel weinig toegevoegde waarde van verwachtten. Bovendien vergde de invoering veel extra administratie. Het fonds nu weer afschaffen, zou betekenen dat gemeenten weer hun administratie moeten aan passen. ‘Met alle kosten van dien’, aldus de VNG. Hoewel dus niet echt enthousiast over het btw-compensatiefonds, stellen de verzamelde gemeenten voor om het toch maar in stand te laten. Ze verwachten bij afschaffing zelfs nog meer administratieve rompslomp dan bij de invoering.

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

spiedend oogje
Het BCF is destijds ingevoerd, mede op advies van de grote advieskantoren. Dezelfde advieskantoren hebben de inspectie van de belastingdienst geadviseerd om te komen tot de zgn "Steekproefmethode" om onregelmatigheden in de btw sferen op te sporen en fors te bestraffen. Dezelfde advieskantoren staan de "onwetende" gemeenten bij om tegen de belastingdienst te ageren. Het zou mij niet verbazen dat dezelfde advieskantoren nu met het advies komen om het BCF maar vaarwel te zeggen. Het zou mij niet verbazen als deze advieskantoren een nieuw stelsel in ontwerp klaar hebben en bereid zijn hun diensten aan te bieden.

Mijn advies:Hoewel indertijd niet blij met de introductie, handhaaf nu het BCF. In principe is het niet moeilijk: alles is te verrekenen op een vijftal uitzonderingen na. Gebruik je eigen verstand!!
A3 van der Does / fin.beleidsmedewerker
Eindelijk weer mensen die de nut en noodzaak tegen elkaar afwegen. Wij hebben in dit land niet de moed om eenmaal genomen besluiten te evalueren en dan daar ook consequenties uit trekken. BCF onnodig rondpompen van geld en werkverschaffing.
M. Klein Twennaar
Afschaffing van het BCF zal zeker kostprijsverhogend voor de gemeenten uitpakken. (Extra) administratieve lasten zijn er nu nauwelijks meer vanwege de labeling. Zaken als samenwerkingsverbanden en uitbesteding van taken worden bij afschaffing de nek om gedraaid en dat juist in deze crisistijd waarbij die zaken weer volop in de belangstelling staan. Kortom: niet doen.

Overigens zijn argumenten als rondpompen van geld naar mijn mening non-argumenten. De gehele overheid moet het hebben van rondpompen van geld. Dat is juist een van de belangrijkste taken van de overheid (alloceren van gelden).
f.nieman / directeur adviesbureau
Kan ook een actie zijn om externe partijen buiten de deur te houden. Deze worden dan 19% duurder. Onze overheid gaat dan nog meer geld verspillen in inefficiënte oplossingen en geldverslindende zoektochten naar nieuwe uitvoeringswijzen. Als BTW compensatiefonds wordt afgeschaft moet er wel iets worden gevonden om interne en externe dienstverlening goed te kunnen vergelijken.
H.H. / Financieel gemeente ambtenaar
Eindelijk een juiste conclusie. Het bcf was en is een gedrocht en werd destijds met onjuiste argumenten ingevoerd en heeft dus geleid tot niets. Wel is de gemeentelijke administratie fors opgeklopt. Dus afschaffen en wel z.s.m.
Yolande / Financieel medewerkster
Zelfs de belastingdienst wil hiervan af. Het is en blijft de welbekende sigaar uit eigen doos. En de verzekeringsmaatschappijen keren nu minder uit omdat ze claimen dat gemeentes de BTW af mogen trekken. Maar we werden wel gekort op de algemene uitkering. Dus hoezo een voordeel?! En de provincies snappen er ook niets van als wij kosten declareren. Dus.. afschaffen, héél graag!
gerrie
Zoals bijvoorbeeld bij de kosten van bestuursdwang. Bestuursdwang loont. Hoeft de veroorzaker geen btw te betalen. Laat hij de belastingbetaler doen. Als hij zelf acties onderneemt betaald hij die als eindconsument wel.
Roelof Kuiper / Coördinator P&C
Argumenten die worden aangedragen om het BCF in stand te houden zijn gezocht.

Eenmalig adm wijziging in niet compensabel is in 1 dag doorgevoerd. Hoezo nog meer administratieve lasten. Wij worden nu, bij de naleving van het BCF, gek van alle uitzonderingen en de administratieve lasten. Direct afschaffen.
J. Custers / Financieel adviseur
Los van het feit dat het hoofddoel van het BTW-compensatiefonds niet is bereikt biedt het volledig intrekken van de Wet op het BTW-compensatiefonds overwegend voordelen: met name sterke vermindering administratieve lastendruk, minder rondpompen van geld en bovenal duidelijkheid voor gemeenten, provincies, verzekeraars, belastingdienst, marktpartijen, samenwerkingsverbanden en overige verbonden partijen.



Z.s.m. afschaffen dus!



Bij het terugdraaien moet niet vergeten worden het geld terug te storten in het gemeente- provinciefonds.
J. Derckx
Waarom geen 0% BTW of verleggingsregeling toepassen als bij artsen etc, geen voedingsprobleem meer en administratief een interne oplossing. Factureren door externe partijen is een gevolg van de privatiseringswoede, hogere ambtenaren die als adviesburo zo meer per uur verdienen. Blijkbaar zijn de huidige topambtenaren geen "toppers".
Luc Biemans / Financial Controller
Direct afschaffen! De hele maatregel was al hafwerk die alleen maar onduidelijkheid creëerde en werk opleverde voor fiscalisten. Deregulering Overheid : begin bij jezelf.

Nu de IV3 nog !
Jan-Henk Janssen / Adjunct gemeentesecretaris
Ander geluid: Nu we als gemeenten eenmaal gewend zijn om in nettokosten te denken en calculeren zal volgens mij opheffen BCF een grote impact hebben. De administratie was voor invoering BCF volgens mij complexer en in ieder geval werd er op BTW gebied veel meer getruct dan nu het geval is.
Advertentie