Advertentie
financiën / Nieuws

Brede groep wil geld voor Bouwfonds

Meer gemeenten willen geld zien voor gederfde inkomsten bij de verkoop van het Bouwfonds. 'Iedereen heeft het gevoel: dit laten we niet over onze kant gaan.'

03 mei 2010

Eind vorige maand werd bekend dat het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten in 1999 mogelijk onder de prijs is verkocht. ING zou, omgerekend, ruim 34 miljoen euro meer hebben willen betalen dan ABN Amro, dat uiteindelijk 1,2 miljard euro op tafel legde.

 

Volgens de Volkskrant was de transactie doorgestoken kaart: de bieding van ING werd geheim gehouden voor de gemeentelijke aandeelhouders, en zou vervolgens doelbewust zijn gelekt naar de concurrerende bank. De twee grootste aandeelhouders waren destijds Eindhoven en Apeldoorn. Als het klopt dat ING 34 miljoen meer wilde betalen, zijn zij respectievelijk 900.000 euro en 680.000 euro misgelopen. Beide gemeenten kondigden daarom direct een juridisch onderzoek aan naar de mogelijkheden om eventueel geleden schade te verhalen.

 

Op de dag dat Binnenlands Bestuur melding maakte van het initiatief vanuit Eindhoven en Apeldoorn, kondigde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan dat zij het onderzoek zal ondersteunen. ‘Mogelijk hebben gemeenten aanzienlijke financiële schade geleden. De VNG vindt het zeker de moeite waard om dit onderzoek samen met de leden op te pakken’, liet de gemeentekoepel weten. Inmiddels weten Eindhoven en Apeldoorn zich niet alleen door de VNG, maar ook door diverse andere gemeenten gesteund. Schiedam, Den Haag, Leiden, Alphen aan den Rijn, Vlissingen en Delft hebben zich aangesloten.

 

Diverse gemeenten uit deze groep hebben in de jaren negentig nadrukkelijk geijverd voor een hoger bod, omdat de bieding van ABN Amro in hun ogen te laag was. De VNG, die het secretariaat voert, en de betrokken gemeenten zijn intussen druk bezig om hun ‘informatiepositie nauwgezet in beeld te brengen’, zegt een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn. Concreet betekent dit dat alle dossiers worden gelicht en doorgenomen. Volgens de woordvoerder is er de gemeenten veel aan gelegen om de zaak serieus en diepgaand te onderzoeken. ‘Iedereen heeft het gevoel: dit laten we niet over onze kant gaan.’

 

Het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht. Ten tijde van de overname was het uitgegroeid tot een van de grootste projectontwikkelaars annex hypotheekverstrekkers in Nederland.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie