Advertentie
financiën / Nieuws

Brabant begint Bibob-offensief

De gemeenten willen voorkomen dat criminele activiteiten zich met een waterbedeffect door de regio verplaatsen door met zwart geld een villa te willen bouwen.

29 februari 2012

In 21 gemeenten in Zuidoost Brabant hoeven criminelen binnenkort niet meer aan te kloppen als ze van hun zwarte geld een villa willen bouwen. De gemeenten breiden gezamenlijk hun Bibob-controles uit. Zo willen ze voorkomen dat criminele activiteiten zich met een waterbedeffect door de regio verplaatsen.

Omgevingsvergunning

Met de Wet Bibob (bevordering integriteitbeoordelingen door het openbaar bestuur) kunnen gemeenten bij vergunningaanvragen controleren of de indiener betrokken is bij georganiseerde criminaliteit. De controles richtten zich tot nu toe vooral op ondernemers in de horeca en seksindustrie. Maar dat breidt zich geleidelijk uit naar subsidieaanvragen en omgevingsvergunningen.

Meer dan vijf ton

Gemeente Valkenswaard, koploper in Zuidoost Brabant, is onlangs begonnen met controles bij aanvragen van milieu- en bouwvergunningen, licht burgemeester Anton Ederveen toe. Bij hoge bouwsommen – meer dan 500.000 euro voor een woonhuis of meer dan 750.000 euro voor een appartement – worden gegevens van de aanvrager grondig gecheckt. Bij vermoeden van misstanden kan Bureau Bibob worden ingeschakeld om nader onderzoek te doen bij onder meer Belastingdienst, FIOD, arbeidsinspectie en justitie. ‘Bij zulke bedragen blijkt het de moeite waard om goed te bekijken of dat geld verkregen is met criminele activiteiten.’

Criminelen shoppen

De andere twintig gemeenten in de regio volgen als het goed is voor de zomer, zegt Ederveen. Het blijkt nodig om dezelfde werkwijze en richtlijnen te hanteren. ‘We weten uit ervaring dat criminelen shoppen. We krijgen letterlijk mensen aan de lijn die vragen of onze gemeente de Bibob toepast. Zo ja, dan kijken ze even verder.’

Leren van elkaar

Moet de rest van Nederland nu vrezen voor de komst van de Brabantse onderwereld? Ederveen: ‘De bestuurlijke aanpak van de georganiseerde criminaliteit is in heel Nederland een thema. Maar we kunnen ongetwijfeld leren van elkaar. Hoewel de problematiek per regio uiteen loopt en per regio ook meer of minder urgent is.’

Limburg

Ook in Limburg gaat een reeks gemeenten met Bibob aan de slag, in navolging van de grote gemeenten daar, meldt dagblad Cobouw. Die uitbreiding is volgens Ederveen afgestemd.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gerrie
Ik neem aan dat de belastingdienst ook deze gasten goed controleerd en niet alleen nette bedrijfjes, zelfstandigen en werknemers. Maar de praktijk wijst anders uit. Een beetje nette mensen plagen. Wat een bange broekenschijters zeg, bang voor criminelen. Gewoon keihard uitroken die gasten.
benvw
"We krijgen letterlijk mensen aan de lijn die vragen of onze gemeente de Bibob toepast. Zo ja, dan kijken ze even verder." Nu maar hopen dat het ook criminelen zijn die verder kijken, en niet nette ondernemers die we brood nodig hebben hier! Want het geeft voor de rest een hoop overlast en tijdsverspilling en kosten. En op deze manier vergaart de gemeente zijn financiele informatie die zij weer toepast voor haar eigen winstbejag.
Advertentie