Advertentie
financiën / Nieuws

Boetes voor zondagsluiting Groningse winkel

Een fietsenmaker uit Groningen heeft een boete gekregen omdat hij zich niet aan de ruimere openingstijden van het winkelcentrum houdt, zoals op koopavonden en zondagen.

03 januari 2018

Een fietsenmaker uit Groningen heeft een boete gekregen omdat hij zich niet aan de ruimere openingstijden van het winkelcentrum houdt, zoals op koopavonden en zondagen.

Duizenden
De man, met een winkel in Paddepoel, hield zich niet aan de regels van de Vereniging van Eigenaren van dat winkelcentrum. De VvE spande een zaak aan en de rechtbank in Groningen bepaalde woensdag dat de man boetes van ruim 23.000 euro moet betalen.

Verruimd

In de VvE was afgesproken dat de openingstijden in het winkelcentrum verruimd zouden worden op donderdag, zaterdag en zondag. De Groningse fietsenmaker hield zich daar niet aan, waardoor hij boetes opgelegd kreeg van de VvE. De man betaalde die niet en wilde uit de VvE stappen.

Opzeggen

De rechtbank concludeert dat de man het lidmaatschap mag opzeggen, maar niet met onmiddellijke ingang. Tot die tijd moet hij zich houden aan alle verplichtingen van het lidmaatschap. 'Ook voor wat betreft de vastgestelde verruiming van de openingstijden.' De boetes blijven dus ook staan. (ANP)

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Heuvelman
Zoals voorspeld, is de boete die de VvE aan de fietsenmaker heeft opgelegd, volledig kwijtgescholden.

Terecht, al kun je het betreuren dat de VvE zo laat tot het inzicht is gekomen dat men onredelijk bezig was.



En het zou wel zo sportief zijn als Gerard en Ex-ambtenaar even hun ongelijk hier kwamen bekennen. Al is dat, vermoed ik, te veel gevraagd.
Heukers
Idiote uitspraak. Vast weer een van die D66-rechters, schijtziek word ik van ze.
Ambtenaar
@ Heukers: Waarom een idiote uitspraak? Het is toch logisch dat afspraken (overeenkomsten) nagekomen behoren te worden in dit land?

De eigenaar van deze fietsenzaak is willens en wetens lid van een VVE. Dit lidmaatschap is gebonden aan regels. Onder andere het betalen van contributie. Daarnaast gelden er andere regels binnen de VVE. Onder andere voor wat betreft de openingstijden. Houd een lid van de VVE zich niet aan de regels (waar hij zich kennelijk vrijwillig aan verbonden heeft) dan dient hij een boete te betalen.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik heb geen mening over deze uitspraak want ik ken de ins en outs niet. Het lijkt me wel bitter voor de fietsenmaker want kennelijk heeft de VVE tussentijds de spelregels gewijzigd.
Bond / Adviseur
Als de fietsenmaker een alleen werkende zelfstandige is, lijkt het me niet zo makkelijk om 7 dagen per week open te zijn. Dat de VVE de openingstijden verruimt en de leden daar via de rechter, met dit soort boetes aan houdt klinkt wel heel hard.



H. Wiersma / gepens.
De Winkelsluitingswet is destijds opgesteld om de winkelier te beschermen tegen ongebreidelde openingstijden. Via de nieuwe hedendaagse door de politiek ingestelde openstellingsmogelijkheden voor winkelcentra en contractueel opgelegde verplichtingen van beleggers in onroerend goed dreigen vooral de eenmanszaken er onder door te gaan. Eigenlijk te gek voor woorden dat deze rechter er nog een schepje boven op doet. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.
Heuvelman
Gelukkig is ex-ambtenaar niet meer actief. Ik zou me anders grote zorgen maken als er weer iets op het gemeentehuis geregeld moest worden. Want Heukers heeft wel gelijk dat dit een idiote uitspraak is van de (Groningse) rechtbank. Een paar opmerkingen daarbij:

1. De fietsenmaker heeft al 2 jaar geleden zijn lidmaatschap van de VvE opgezegd. Dat werd niet geaccepteerd en kennelijk met instemming van deze rechter. Hoezo vrijheid van vereniging ?

2. Het mag nooit zo zijn dat je verplicht bent om een zaak open te doen, wanneer een ander dat wil , dan spreek je niet meer over vrij ondernemerschap, dan spreek je van dictatoriaal van boven opgelegd werknemerschap.

3 De zondagsopening is bedoeld als aanvulling op de openingstijden en zo gecreëerd, net als de koopavonden maar het zijn en waren nooit de reguliere openingstijden.

4. Voor supermarkten is de zondagsopening lucratief. Voor een fietsenmaker totaal niet, er komt nauwelijks een klant. Dat de grote jongens via een VvE dit soort verplichtingen oplegt, is geheel in strijd met het vrije ondernemerschap.

5. Tenslotte: In november deed de (Leeuwardense) rechtbank in een vergelijkbaar geval een compleet andere uitspraak. Hier mocht een winkelier in nota bene hetzelfde winkelcentrum WEL dicht blijven op zondag. De fietsenmaker doet er verstandig aan om in hoger beroep te gaan.

https://nos.nl/artikel/2203972-groningse-winkel- …
Heuvelman
Dit artikel op Refdag.nl bevat nog wat meer achtergrondinformatie over deze rechtszaak.

https://www.rd.nl/vandaag/economie/verplicht-ope …
Ambtenaar
Ex-ambtenaar is nog wel degelijk actief, echter niet langer als ambtenaar. Wat deze kwestie op een website als BB doet is mij ook een raadsel. Het gaat hier om een zuiver privaatrechtelijke aangelegenheid, waar geen enkele overheidsbemoeienis behoort te zijn. Dat de Groningse politiek zich hier in mengt is dan ook onbegrijpelijk en zelfs onbetamelijk.



De stellingen van Heuvelmans ontberen elke juridische onderbouwing. Dat maakt discussiëren lastig en weinig zinvol.

De andere kwestie waaraan door hem wordt gerefereerd is een wezenlijk andere. In dat geval betrof het namelijk een huurder en geen eigenaar. De huurder werd door de rechter via zijn huurcontract niet gebonden geacht aan het door de (c)VvE bepaalde.
Gerard
Dhr Heuvelmans is wel erg zeker van zijn gelijk gezien zijn stellige reactie. Maar "vrijheid van vereniging" heeft hier niet veel mee te maken. Of juist wel. Als je in een pand zit met een VVE ben je ook gebonden aan hetgeen daar wordt besloten. Je hebt stemrecht. Maar ook bij een appartement kan het zo zijn dan de meerderheid onderhoud wil en 1 niet. Dan besluit de meerderheid. Het heeft verder niets met zondagsopenstellingen te maken. Het is puur privaatrechtelijk. Er zijn meer projectontwikkelaars die winkeliers verplichten om de winkel open te houden op bepaalde tijdstippen. Oplossing? Andere locatie of eigen pand. Dan mag je doen en laten wat je wilt, behoudens de formele regels rond winkelsluiting. Dus meneer Heuvelmans: niet zo stellig en anderen zo aanspreken/aanvallen als je zelf de feiten niet kent over verdraait.
H. Wiersma / gepens.
Een VVE is alleen verplicht voor het onderhoud van een winkelcomplex, maar niet om iemand te beperken in het uitoefenen van het vrije ondernemerschap. Een combinatie van bepalingen (onderhoud/beperking vrije ondernemerschap in een dergelijke VVE is m.i. (gedeeltelijk) nietig.
p
Tja je runt gezamenlijk een winkelcentrum, dan is het logisch dat je afspraken maakt om tegelijkertijd zoveel mogelijk open te zijn.
Advertentie