Advertentie
financiën / Nieuws

Bijna kwart miljard van overheden in gevaar

Gemeenten, provincies en waterschappen hebben in totaal een bedrag van 225,8 miljoen euro uitstaan bij de banken Lehman Brothers, Landsbanki Islands en Kaupthing HF Investment Bank. 

17 oktober 2008

Dit blijkt uit de inventarisatie, die in opdracht van staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken is gedaan naar risicovolle posities bij gemeenten, provincies en waterschappen.

 

Koploper
Bij een tweetal provincies (Noord-Holland en Groningen) gaat het om een risico van in totaal ruim 128 miljoen, bij vijftien gemeenten in totaal om ruim 92 miljoen en bij één waterschap om 5 miljoen. Koploper is Amstelveen met bijna 15 miljoen, gevolgd door Goes en Pijnacker-Nootdorp met beide 12 miljoen euro. Van de grote steden dreigt alleen Den Haag 10 miljoen euro te verliezen. Het waterschap Roer en Overmaas heeft 5 miljoen euro uitstaan.
 
Te overzien
BZK concludeert op basis van deze inventarisatie dat het totale budgettaire probleem, afgezet tegen de totale vermogensposities van provincies, gemeenten en waterschappen, te overzien is. Er zijn naar het oordeel van de financiële toezichthouders geen gemeenten, provincies of waterschappen waarvan de financiële huishouding hierdoor wordt bedreigd. 
 
Rentejagers
Het ministerie gaat nog wel onderzoeken of er gemeenten en provincies zijn die geld hebben geleend om dat vervolgens tegen een hogere rente bij een andere bank weg te zetten. Dat zou in strijd zijn met de wet- en regelgeving.

 

Overleg
Bijleveld spreekt dinsdag namens het kabinet met gemeenten en provincies over de problemen die zijn ontstaan. Ook kijken ze tijdens dat overleg naar de lessen die kunnen worden getrokken, bijvoorbeeld voor het financieel toezicht en de wet die de financiering van decentrale overheden regelt. Het kabinet noemde eerder als mogelijkheid om overheden te verplichten via de Bank Nederlandse Gemeenten of de schatkist te bankieren.

 

Lees hier het Overzicht van medeoverheden met een financieel risico als gevolg van de kredietcrisis en de brief aan de Tweede Kamer over de inventarisatie van de gevolgen van de kredietcrisis voor de medeoverheden.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie