Advertentie
financiën / Nieuws

Bezuinigingen op twintig beleidsterreinen

Het kabinet zoekt voor de periode vanaf 2011 naar mogelijkheden om te bezuinigen op twintig beleidsterreinen. Topambtenaren gaan de heroverwegingen voorbereiden.

14 september 2009
Geen veto
Afgesproken is dat er tijdens het onderzoek geen taboes zijn. Van ontslagrecht tot hypotheekrenteaftrek, alles wordt onderzocht. Ministers mogen geen veto uitspreken over een onderzoek, ze mogen wel suggesties doen. Waar mogelijk kan het huidige kabinet al keuzes maken. Ook worden de heroverwegingen gezien als voorwerk voor de verkiezingsprogrammas van de politieke partijen voor de volgende verkiezingen én voor een volgend kabinet.

De twintig beleidsterreinen zijn de volgende:

1
energie en klimaat
2 leefomgeving en natuur
3 mobiliteit en water
4 wonen 
5 kindregelingen
6 productiviteit onderwijs
7 hoger onderwijs
8 innovatie en toegepast onderzoek
9 arbeidsmarkt
10 werkloosheid
11 curatieve zorg
12 langdurige zorg
13 internationale samenwerking
14 asiel, immigratie en integratie
15 veiligheid en terrorisme
16 uitvoering van belasting- en premieheffing
17 uitvoering van huur-, zorg- en kindertoeslag
18 openbaar bestuur
19 bedrijfsvoering
20 internationale veiligheid (Defensie is al bezig met een strategische verkenning)

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Fischer H.L.N.M. / Beleidsmedewerker Multidisciplinair & Bestuurlijk Opleiden & Oefenen
Ik zou daar tegenover ook graag een lijst willen zien met nieuwe of met beleidsterreinen waarop niet gaat worden bezuinigd!!!
S.H. Luimstra / beleidsmedewerker
Wat een armoedige move van dit kabinet. Ambtenaren die zonder, zoals het lijkt, zonder visie bezuinigingen moetn voorstellen. Zonder visie lijkt het me lastig een samenhangend pakket te formuleren.

De bestuurders zijn eerst aan zet, de ambtenaren moeten uitwerken.

Dit kabinet lijkt zo weg te duiken voor hun verantwoordelijkheid.
Els Boers / adviseur, auteur
Een visie ontwikkelen op waar we naar toe willen, is wat de politiek behoort te doen. Nu blijft het hap snap, wat het vertrouwen in de politiek alleen nog maar verder schaadt. Voor het hebben van een visie is zelfvertrouwen nodig en daar lijkt het aan te ontbreken. Zelfvertrouwen is essentieel voor het vertrouwen van de kiezers.
Daniel Hake / Adviseur milieukwaliteit
Ah, de kaasschaaf is weer terug. Van een samenhangend beeld waar het heen moet is inderdaad geen sprake. Ik hoop dat de partijen - en met name de oppositie - wel in staat zijn met een goed verhaal te komen. Dan valt er tenminste wat te kiezen in 2011.
R. Roeske / Adviseur sociale zaken
Het zou eens tijd worden.... Jammer dat een crisis de aanleiding moet zijn. Had al veel eerder moeten gebeuren. Ik ben geen aanhanger van het politiek gedachtegoed van Joost Eerdmans, maar hierin heeft hij m.i. gewoon gelijk: Er zit veel te vel vet op de ministeries wat betreft aantallen beleidsambtenaren. Kijk eens wat een rommel zij van het onderwijs hebben gemaakt in 30 jaar. Allemaal nota's en vernieuwingen. Wat een ramp.... En bij andere departementen is het soms niet veel beter. Sommige departementen hebben tientallen ambtenaren in dienst om alleen maar andere ambtenaren te ondersteunen. Wat mij betreft: 25% tot misschien wel 50% eruit en je concentreren op hoofdthema's. "Meer handen aan het bed en minder denkers".
Janny / Zelfstandig adviseur
Basis voor een gezonde economie is een gezond mens dat de kans heeft gekregen te leren denken, plannen en wellicht straks, te regeren. Dus handen dit keer eens af van bezuinigingen in de gezondheidszorg en opleidingen. En respect voor degenen die al zo hard gewerkt hebben, die nu een rustige oudere dag verdienen. Laten we eerst maar eens zorgen dat we in ons landje weer op orde komen. FOCUS!!!!
Hans Eleveld / econoom
Uitgangspunt van het kabinetsbeleid is dat we weer een gezond bank- en verzekeringswezen moeten krijgen. Maar hoe kun je verkopen dat op alles bezuinigd moet worden om de banken en verzekeraars straks weer aan miljardenwinsten te kunnen helpen ?
M. v.d. Linden
Ik ben het met Els Boer eens dat je eerst moet weten welke kant je op WILT gaan, voordat je weet waar je je geld aan uit gaat geven. Nu is het MOETEN onder invloed van de "toevallige" situatie. Daarbij wordt overigens ook voorbij gegaan aan de oorzaken van de problemen. Bezuinigen en de gaten in de boot laten bestaan? Als lichtend voorbeeld gaat onze royalty ook geld inleveren of stoppen met ongepaste praktijken? De aanpak geeft mij geen enkel vertrouwen.
Advertentie