Advertentie
financiën / Nieuws

Bezuiniging op kunst valt mee

Dat komt vooral doordat gemeenten aanzienlijk minder korten op de sector dan het Rijk. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Berenschot en de Volkskrant.

24 augustus 2012

De bezuinigingen op de kunst- en cultuursector lijken minder ingrijpend dan was verwacht. Dat komt vooral doordat gemeenten aanzienlijk minder korten op de sector dan het Rijk. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Berenschot en de Volkskrant. Een jaar geleden werd gevreesd dat gemeenten en provincies tussen 300 en 600 miljoen euro zouden besparen op cultuur, nu blijkt het te gaan om 240 miljoen.

Helft minder

De totale inkomsten, bestaande uit overheidssubsidies en eigen inkomsten, dalen volgend jaar met 10 procent. Dat is de helft minder dan het zich vorig jaar liet aanzien. In de krant zegt voorzitter Jet de Ranitz van Kunsten '92, dat de belangen van 430 kunstinstellingen behartigt, blij te zijn ,,dat gemeenten niet de botte bijl hanteren, zoals staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) wel doet''.

Grote verschillen

De verschillen tussen de gemeenten zijn groot: zo bezuinigt Rotterdam 20 procent, terwijl er in Maastricht juist 10 procent meer te besteden valt. Gemeenten zijn en blijven de grootste subsidiegever aan kunst en cultuur.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Becks / Hoofd Financieel Beleid
@flip. In Maastricht profiteert inderdaad een kleine groep (met name de horeca) van de kosten, die afgewenteld worden op de gewone burger. Degene die ervan profiteert moet ook maar betalen. Overigens, die Bosschenaar bij jullie met die zilveren ketting is van een partij, die ook die mening is toegedaan.

In onze gemeente behoren de OZB-tarieven gelukkig tot de laagsten van onze provincie. Gewoon een kwestie van de lasten daar neer leggen waar ze thuis horen.
Henk Becks / Hoofd Financieel Beleid
Uit het onderzoek blijkt duidelijk, dat de gemeenten nog veel te veel geld hebben. Als ze werkelijk hun geld NUTTIG besteden, dan hoeven de belastingen niet omhoog. Meestal worden de middelen besteed aan allerlei onzinnige fratsen of hobbies van bestuurders.
Flip Zolderman
@becks: onzinnige fratsen? Cultuurbarbaren begrijpen niet dat op de lange termijn ook de economie van een stad naar de filistijnen gaat. Maastricht begrijpt heel goed dat cultuur ook toerisme betekent en dus geld. De kost gaat voor de baat uit. Hoofd financien, zegt u? Laat me niet lachen. Weghakken wat je niet begrijpt is iets anders dan verstandig investeren in je toekomst.
Advertentie