Advertentie
financiën / Nieuws

Beoordeel kermis op maatschappelijke waarde

De kermis verdient een veel bredere beoordeling dan die van gemeentelijke melkkoe, zo valt te lezen in een nieuwe handreiking.

25 oktober 2023
Kermis
Shutterstock

De kermissector in Nederland heeft het moeilijk. De druk op de openbare ruimte neemt sterk toe, waardoor er minder plek is voor de attracties en kermiswagens. Vanwege beperkte financiële middelen schroeven veel gemeenten hun pacht­sommen op. Daarnaast lijdt de sector vanwege opstootjes op kermisterreinen soms onder een negatief imago. Verder kampt de kermissector met stijgende kosten en trof de coronacrisis de exploitanten zwaar.

Jurist Omgevingsrecht (VTH)

Yacht
Jurist Omgevingsrecht (VTH)

Senior financieel beheer

Yacht
Senior financieel beheer

Handreiking

­Gemeenten maken het er voor de kermissector niet makkelijker op door het hanteren van uiteenlopende werkwijzen en voorwaarden. Die kunnen leiden tot toename van de regeldruk en hogere kosten voor ­exploitanten, waarmee hun verdienmodel verder in gevaar komt. In 2021 dienden de Kamerleden ­Amhaouch (CDA) en Van Haga (BVN) een motie in die de regering oproept te ­onderzoeken hoe de kermistraditie en -cultuur in Nederland behouden kan ­blijven. De nu verschenen handreiking ‘Wegwijzer gemeentelijk kermisbeleid’ is daar een ­uitvloeisel van.

Financiële sturing

Bij veel gemeenten, zo valt daarin te lezen, is er primair sprake van financiële sturing op de ­organisatie van de kermis: die moet liefst met een positief resultaat op de begroting staan of op z’n minst budget­neutraal zijn. Maar die vroegere financiële vanzelfsprekendheid is er nu niet meer. Kermissen ­moeten concurreren met ander vermaak en de kosten nemen verder toe.

Erfgoed

Daarmee ontstaat het risico dat binnen gemeentehuizen primair naar de financiële kosten en baten wordt gekeken en minder naar de brede welvaartseffecten, zoals de economische spin-off, de sociale aspecten of de culturele betekenis. Daarin wijkt de wijze van beoordelen van de kermis af van die van festivals, sport- en cultuurevenementen, waar door gemeenten doorgaans niet, of veel minder, wordt gestuurd op een positief financieel resultaat. Ook de kermiscultuur is in de tussentijd bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel ­Erfgoed Nederland.

Een kermis buiten de binnenstad kan leiden tot een andere beleving van bezoekers

Periferie

Als gevolg van het ruimtegebrek overwegen veel gemeenten hun kermis uit het centrum te verplaatsen naar de periferie. In de wegwijzer wordt aangeraden daar terughoudend mee te zijn. ‘Buiten het ­centrum is vaak meer ruimte, maar aan de andere kant kan het financieel minder aantrekkelijk zijn, met name voor doorloopattracties als kinderattracties en eten/drinken.’ Bovendien kan een kermis buiten de binnenstad leiden tot een andere beleving van bezoekers en brengt die ­verplaatsing vaak andere werkzaamheden en daarmee ook nieuwe kosten met zich mee. Zoals het regelen van stroomvoor­ziening, het verharden van aanrijroutes en het voorzien in een tijdelijke parkeer­gelegenheid.

Centrum

Gemeenten wordt daarom aangeraden de kermis te blijven organiseren in het centrum. ‘Als het niet anders kan dan de kermis buiten het centrum plaatsen: maak duidelijke afspraken over wat de kosten en opbrengsten hiervan zijn en bij wie ze landen. Maak ook goede afspraken over wie wat doet (stroomvoorziening, ondergrond, extra reclame).’ Daarnaast zouden gemeenten de kermissector beter kunnen ondersteunen bij hun inschrijving en hun ontheffingsaanvragen.

Lees het hele verhaal deze week in BB20 (inlog).

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie