Advertentie
financiën / Column

Leukedingenbelasting

Een nieuw woord voor een gemeentebelasting: leukedingenbelasting

10 maart 2023

Twintig jaar geleden werd het woord ‘blaftaks’ verzonnen voor de hondenbelasting. Tien jaar geleden kwam de ‘sterftaks’. Dat kan zijn wat je moet betalen voor de gemeentelijke begraafplaats, maar kan ook de landelijke erfbelasting zijn.

En vorige week lanceerde De Telegraaf weer een nieuw woord voor een gemeentebelasting: de leukedingenbelasting. Daarmee bedoelde de krant de onroerendezaakbelasting. De ozb. Verreweg de grootste en belangrijkste gemeentebelasting.

De naam leukedingenbelasting maakt al duidelijk hoe de krant erover denkt. Gemeenten gebruiken de ozb volgens de krant niet voor nuttige zaken, maar voor leuke plannetjes van wethouders. Voor hun hobby’s. Natuurlijk is de verleiding groot om nu het systeem van de gemeentefinanciën uit te leggen en te stellen dat de ozb onmisbaar is. Natuurlijk is de verleiding ook groot om de schouders op te halen over de term, ach, het is maar een krant. Maar veel verstandiger is het om dit signaal serieus te nemen. Dit is niet alleen hoe De Telegraaf denkt over de ozb, dit is hoe half Nederland denkt over de ozb. Of misschien wel drie kwart van Nederland.

Hoe drie kwart denkt over ozb

De krant heeft namelijk helemaal gelijk als ze met de term leukedingenbelasting aanduidt dat gemeenten veel geld uitgeven aan zaken die niet wettelijk verplicht zijn. Voor eigen gemeentelijke keuzes. Want dat doen de gemeenten inderdaad. Maar wat is noodzakelijk en wat is een hobby? Wat de een noodzakelijke cultuur noemt, noemt een ander een hobby voor rijke oude mensen.

En wat de een noodzakelijk vindt voor het redden van de aarde, noemt een ander een groene hobby. Welke keuzes je als gemeente ook maakt, er is altijd wel iemand die het een hobby noemt.

 De Gemeentewet vindt die eigen keuzes van de gemeenten overigens totaal niet belangrijk. Want als een gemeente te weinig geld wil uitgeven voor de wettelijk verplichte taken en te veel aan eigen keuzes, dan mag de provincie volgens de Gemeentewet de begroting van de gemeente wijzigen. De Gemeentewet straalt daarmee ook uit: die eigen gemeentelijke keuzes zijn maar hobby’s.

Dus ik snap de term leukedingenbelasting wel. Ik heb maar één vraagje over die term: als je die al gebruikt voor de ozb, welke bijnaam kies je dan voor de toeristenbelasting?

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie