Advertentie
financiën / Nieuws

Ten Boer ziet artikel 12-status als enige uitweg

De gemeente Ten Boer kan de tekorten uit de grondexploitatie niet wegwerken. Nu de provincie de begroting heeft afgekeurd, ziet Ten Boer 'artikel 12' als enige uitweg.

08 mei 2013

De gemeente Ten Boer kan de tekorten uit de grondexploitatie niet wegwerken. De provincie heeft de begroting voor 2013 nu afgekeurd, waarna Ten Boer de artikel 12-status als enige uitweg ziet.

Alleen bouwgrondprobleem
Ten Boer heeft net als veel andere gemeenten bouwgrond op de balans staan die niet als bouwkavels is te verkopen en dus moet worden afgewaardeerd naar landbouwgrond. "Dat is ons enige probleem", zegt gemeentesecretaris Joep Hoedjes. Maar het is wel een onoverkomelijk probleem. Er moet 13 miljoen euro worden afgeboekt. "Maar met een daaruit resulterende negatieve reserve van 10 miljoen en een begroting van jaarlijks 13 miljoen gaan we die afboeking in bijvoorbeeld tien jaar niet redden. Dan hou je niks aan voorzieningen over." En dat terwijl de reguliere begroting 'voortreffelijk sluitend' is, aldus Hoedjes.

Enige uitweg
Op een verzoek aan de provincie Groningen om de grond tijdelijk over te nemen, gaat de provincie niet in. Die verwijst naar landelijke regelingen en heeft de begroting 2013 nu afgekeurd. "Maar we voeren die lopende begroting wel gewoon uit." De artikel 12-status is volgens Hoedjes dan de enige uitweg en daartoe is contact opgenomen met het ministerie van BZK. Die voert nu eerst een begrotingsscan uit om een vergelijking met andere gemeente te kunnen trekken. In juni verwacht Hoedjes informeel ingelicht te worden over de uitkomst.

Oplossen vóór herindeling
Ten Boer zal niet de enige zijn met deze problematiek. "We hebben van BZK gehoord dat we een van de eersten zijn die dit verzoek hebben ingediend." Hoedjes zegt zich te realiseren dat een groeiend aantal artikel 12-gemeenten een wissel zal trekken op de solidariteit. Maar er zit in Groningen ook nog een eventuele herindeling aan te komen, die zou resulteren in maar zes Groningse gemeenten. "We hebben al informeel gesprekken gevoerd. Geen van die gemeenten zit natuurlijk te wachten op een bruidsschat van 10 miljoen negatief. Wij willen dit eerst opgelost hebben."

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

faber
Hoe had Ten Boer het willen hebben: een art12 bijdrage (van de andere gemeenten dus) van 10 mio en lappen grond met een mogelijke winst (niet nu, niet tegen de huidige boekwaardes) voor een habbekrats op de balans. Dacht het niet: grond gaat eigendom over naar een nog op te richten grondbank die eigendom is van de nederlandse gemeenten en ten boer krijgt een lening die als eigen vermogen op de balans mag. Net als Griekenland vervolgens fors bezuinigen in Ten Boer om de lening af te lossen en de rente te betalen.
Martin
Ten Boer is toch die gemeente die niet wilde herindelen met Groningen? Kon het allemaal zelf wel met hulp van ambtelijke samenwerking met buurgemeente Groningen?
H. van Veenbergen
Volgens de wet is het niet eens mogelijk dat een art.12 gemeente wordt betrokken bij een herindeling.
Dat lijkt voor de provincie Groningen wellicht een extra stimulans.
Jaap Ovbeek / Raadslid
Is bij het activeren van de bouwprojecten de te verwachten winst dan al direct verdwenen in de algemene dienst ipv te reserveren? Gemeenten hanteren toch het voorzichtigheidsbeginsel?
Advertentie