Advertentie
financiën / Nieuws

Amsterdam breekt contract met Airbnb mogelijk open

Amsterdam en Airbnb zijn in onderhandeling over de onlangs verlengde samenwerking. Een clausule in het Memorandum of Understanding (MOU) maakt het mogelijk om afspraken na evaluatie aan te passen. De verwachting is dat hierover aan het einde van deze maand duidelijkheid komt.

09 februari 2016

Amsterdam en Airbnb zijn in onderhandeling over de onlangs verlengde samenwerking. Een clausule in het Memorandum of Understanding (MOU) maakt het mogelijk om afspraken na evaluatie aan te passen. De verwachting is dat hierover aan het einde van deze maand duidelijkheid komt.

Geen juridische en financiële acties 

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de MOU tussen Amsterdam en Airbnb ‘technisch gezien verlengd’ is, maar dat er nog een evaluatie gaande is over de samenwerking tot nu toe. De gemaakte afspraken, waaronder de afspraak om juridisch en financieel geen acties tegen elkaar te ondernemen, kunnen via een clausule nog worden gewijzigd, zo vertelt de woordvoerder. In de huidige MOU staat ook dat beide partijen zich in hun communicatie positief uitspreken over de samenwerking. Ook het ondersteunen van juridische of financiële acties door derden is voor beide partijen verboden.

Eerste samenwerkende gemeente 

Amsterdam is de eerste gemeente die samenwerkt met Airbnb en oogstte daardoor lof bij diverse partijen waaronder minister Henk Kamp. Inmiddels zijn ook andere grote gemeenten in gesprek met het Amerikaanse bedrijf. Airbnb-verhuurders moeten zich in Amsterdam aan de regels van de gemeente houden en verhuurders moeten toeristenbelasting betalen, die de gemeente miljoenen oplevert. Airbnb deelt zijn gegevens echter niet met de gemeente, terwijl deze goed gebruikt kunnen worden om nog meer overtreders aan te pakken. Wethouder Laurens Ivens deed hierover tegen NOS onlangs een oproep: ‘Airbnb kan onwijs veel doen door de gegevens die zij verzamelen ook aan ons te geven, dan kunnen we de handhaving nog veel effectiever maken.’ De gemeente blijft bij het aanpakken nu afhankelijk van de klagende bewoners en eigen onderzoek, al probeert Airbnb volgens de woordvoerder van de gemeente de overlast ook zo goed mogelijk tegen te gaan.

'Gemeente gegijzeld door Airbnb' 

Over wat er in de lopende onderhandelingen over de samenwerking precies wordt besproken, worden geen mededelingen gedaan. De coöperatieve houding van de gemeente richting de verhuursite is inmiddels veelbesproken en oogst niet alleen maar lof. GroenLinks Amsterdam bekritiseerde Amsterdam in een ingezonden opinie in Het Parool door te  stellen dat de gemeente ‘gegijzeld lijkt door Airbnb.’ Columnist Michiel Couzy schrijft (Blendle) in diezelfde krant dat  ‘Advocaten van Airbnb de gemeente behoorlijk in de hoek hebben gedrukt’, daarbij wijzend op de afspraak om geen juridische of financiële actie tegen elkaar te ondernemen. De woordvoerder van Amsterdam zegt over dat reglement dat deze stappen ‘ontzettend omslachtig’ zijn voor de gemeente. ‘Mocht de gemeente dat willen, dan moet ze naar het OM, gezien Airbnb een Amerikaans bedrijf is. Dat gaat zoveel energie kosten, van enig rendement is dan geen sprake. De gemeente kiest daarom liever voor een goede samenwerking.’


Meldingen inwoners leveren gemeente veel op 

Inmiddels regent het klachten bij het meldpunt voor woonfraude over de illegale verhuur van appartementen aan toeristen. Met 834 keer zijn er in 2015 twee keer zoveel meldingen als een jaar eerder, veelal ging het om AirBnb. De gemeente kan naar aanleiding van deze klachten actie ondernemen om illegale praktijken tegen te gaan en doet dit dan ook. Wethouder Ivens liet eerder weten dat de gemeente door de meldingen van inwoners steeds meer grip op de aanpak van illegale hotels krijgt. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rob / controller
Waarom moeten ambtenaren zich met alles bemoeien? Moedig deze economie nou eens aan door je er niet mee te bemoeien.
Erik Bouwer / Journalist
Waarom tekent uitgerekend de SP-wethouder een MOU die alle ruimte geeft aan een bedrijf dat weigert transparant te opereren? @Dirk: hoewel deze activiteit geen enkele aanmoediging nodig heeft, wordt er in de praktijk vooral gestimuleerd en gefaciliteerd (daar is de MOU een voorbeeld van); er is een enorme achterstand op het vlak van handhaving. Ik denk dat er wel meer bedrijven zijn die zo'n vrijbrief van de gemeente zouden willen hebben.
Laurens
Kamp is natuurlijk van de VVD, maar het blijft bizar dat de staat niks doet tegen een gemeente die afspraken maakt met een criminele organisatie...
Advertentie