Amsterdam reduceert kosten grondexploitatie
Amsterdam kent nog steeds overschrijdingen van de proceskosten voor grondexploitaties. Ze worden echter wel flink minder. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van de Rekenkamer Amsterdam, Proceskosten grondexploitaties.
Amsterdam kent nog steeds overschrijdingen van de proceskosten voor grondexploitaties. Ze worden echter wel flink minder.
Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van de Rekenkamer Amsterdam, Proceskosten grondexploitaties. Proceskosten zijn kosten die de gemeente maakt voor onder ander de voorbereiding en ontwikkeling van nieuwe ruimtelijke plannen.
Kosten tientallen miljoenen minder
Het Amsterdamse college van burgemeesters is er volgens de rekenkamer in geslaagd de proceskosten voor grondexploitaties terug te dringen van 44,5 miljoen euro in 2010 naar 35,1 miljoen euro in 2012. De verwachting is dat ze in 2013 verder dalen tot 26,3 miljoen euro. In 2016 moeten ze zelfs minder dan 10 miljoen euro zijn.
Hoewel de werkelijke proceskosten van de projectbureaus fors zijn gedaald, blijken ze niet altijd binnen het vastgestelde budget gebleven. De verwachting is dat ze dat in 2013 voor het eerst wel doen.
Boekhoudkundige verschuiving
Kanttekening is volgens de onderzoekers wel dat een deel van de bezuiniging wordt gerealiseerd door proceskosten voortaan te verantwoorden als kosten voor de voorbereiding van en het bouwrijp maken van benodigde infrastructurele werken binnen grondexploitaties. ‘Dat is geen bezuiniging, maar een boekhoudkundige verschuiving van de kosten’, aldus de Rekenkamer Amsterdam.
Onvoldoende onderbouwing budgetten grondexploitatie
De onderzoekers wijzen het college in het rapport op enkele verbeterpunten ten aanzien van de proceskosten. Zo werkt het ramingsmodel voor proceskosten niet feilloos, zijn de budgetten voor de komende jaren onvoldoende onderbouwd en bestaan er verschuivingsmogelijkheden tussen proces- en uitvoerdingskosten.
Te weinig oog voor kostenbeheersing
Jarenlang kon de gemeente Amsterdam met de opbrengst uit rendabele nieuwbouwplannen andere plannen financieren waarop geld moest worden toegelegd. De positieve en negatieve plannen werden met elkaar verrekend in het zogeheten Vereveningsfonds. Door de economische crisis, een te groot planoptimisme en te weinig oog voor de beheersing van de kosten, raakte het Vereveningsfonds in de problemen. Eind 2010 is een maatregelenpakket vastgesteld om het fonds met bijna 900 miljoen euro te verbeteren. Het terugdringen van de proceskosten was daarbij een specifiek aandachtspunt.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.