2,3 miljard verzuimkosten door agressie op werkvloer
Jaarlijks zijn 1,6 miljoen werknemers slachtoffer van agressie door mensen van buiten de organisatie en 1,1 miljoen werknemers slachtoffer van agressie door collega’s of leidinggevenden. Gezondheidszorg en openbaar bestuur zijn sectoren waarin zowel externe als interne agressie veel voorkomt. Dat blijkt uit het in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken door TNO geschreven rapport Agressie op het werk 2014.
Jaarlijks zijn 1,6 miljoen werknemers slachtoffer van agressie door mensen van buiten de organisatie en 1,1 miljoen werknemers slachtoffer van agressie door collega’s of leidinggevenden. Gezondheidszorg en openbaar bestuur zijn sectoren waarin zowel externe als interne agressie veel voorkomt.
Collega pesten
Dat blijkt uit het in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken door TNO geschreven rapport Agressie op het werk 2014. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vier verschillende vormen van agressie: ongewenste seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld en pesten. Intimidatie komt het meest voor. Een op de vijf werknemers geeft aan slachtoffer te zijn geweest van intimidatie door externen, iets meer dan een op de tien werknemers was slachtoffer van intimidatie door een collega of leidinggevende.
Openbaar bestuur
In de periode van 2007 tot 2014 is het aantal slachtoffers van externe en interne agressie nagenoeg gelijk gebleven. De kans op confrontatie met externe agressie is het grootst in de gezondheidszorg en verpleging, waar ongeveer de helft van de werknemers in 2014 met een vorm van agressie door derden in aanraking kwam. Het openbaar bestuur scoort ook relatief hoog: ruim een kwart van de daarin werkzame mensen zijn slachtoffer van externe agressie.
Belangrijk arbeidsrisico
Van interne agressie – (seksuele) intimidatie, fysiek geweld en pesten – heeft één op de vijf in het openbaar bestuur werkzame mensen last. Het openbaar bestuur geldt evenals de gezondheidszorg als een van de sectoren waarin zowel externe als interne agressie veel voorkomt. De aandacht voor agressie blijkt het grootst bij de overheid: bijna de helft van de werkgevers agressie als belangrijk arbeidsrisico.
Burn-outklachten
Interne agressie lijkt overigens meer impact te hebben dan externe agressie. Het leidt volgens de onderzoekers aantoonbaar tot meer burn-outklachten, meer verzuim, een slechtere algemene gezondheid, verminderde werktevredenheid, een sterkere verloopintentie en een verlaagde inzetbaarheid. Dat verschil vertaalt zich ook in de verzuimgerelateerde kosten voor de werkgever die gepaard gaan met agressie op het werk. ‘De kosten als gevolg van de extra verzuimdagen door interne agressie worden geschat op 1,7 miljard euro per jaar, en deze kosten als gevolg van externe agressie worden geschat op 600 miljoen euro.
Extra verzuimdagen
Dat interne agressie tot hogere kosten leidt dan externe agressie, komt vooral doordat slachtoffers van interne agressie langduriger verzuimen. Van alle vormen van agressie is intimidatie de meest kostbare. Intimidatie door externen kost ruim 400 miljoen euro en intimidatie door internen ongeveer 1,5 miljard euro per jaar. Dit komt doordat deze vorm van agressie relatief veel voorkomt en tot veel extra verzuimdagen leidt’, aldus de onderzoekers
Reacties: 9
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Uiterst pijnlijk is ook dat de meeste bedrijfsartsen (betaald door werkgever) niet doen wat ze volgens de Nederlandse Verening voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) zouden moeten doen maar partij kiezen voor de leidinggevende die zijn medewerker wegpest. Het beschermen, bewaken en bevorderen van de gezondheid van de gepeste werknemer wordt daaraan ongeschikt gemaakt (wie betaalt, bepaalt).
Zie: https://www.nvab-online.nl/actueel/nieuws/standp …
Agressie met een externe oorzaak is in sommige sectoren een groot probleem. Toch kan het goede leidinggevende er veel aan doen. De ene medewerker ontmoet zelden agressie of bedreigingen, de ander vijf keer per jaar. Beledigingen en scheldpartijen beschouw ik altijd maar als gericht tegen de functie of de gemeente. Ik maak daar altijd opmerkingen over en het werkt wonderwel tot nu toe : 'ja meneer, ik ben niet Gerston van de Postcodeloterij... Heel triest is het als er wel sprake is van bedreiging en wanneer je teamchef het niet serieus neemt... In mijn geval was dat dus die intimiderende regeltjesfreak die als mens een kleurloze eikel was.
Is de leidinggevende in staat om, als hij ontdekt dat er sprake is van pesten op het werk, dit aan te pakken. Heeft hij daarvoor voldoende communicatieve vaardigheden in zijn pakket? Kan hij de goede vragen stellen? En kan hij voor hulp en ondersteuning bij een functionaris bij zijn organisatie terecht?
Dit zijn allemaal onderwerpen waaraan in een geode organisatie voortdurende aandacht moet worden besteed. Hoge productie en output en een efficiënte werkwijze zijn belangrijk voor de winstgevendheid en het voortbestaan van een organisatie. Maar deze doelstellingen kunnen alleen worden bereikt als de organisatie en de medewerkers gezond zijn. Adequate maatregelen en snelle actie in gevallen van pesten op het werk dragen daar dus absoluut aan bij. En een manager die zelf mee gaat pesten is ongeschikt voor zijn taak.
Ze genieten ervan en het geeft ze plezier dat is goed zichtbaar. het is gewoon verschoven van de werkvloer naar de wijk.
Publieke vernedering is heerlijk !
Niemand zegt iets en vindt het leuk om mee te doen.
Zelfs ambtenaren en raadsleden doen graag mee gewoon je mond houden.