'Gemeenten helft pinautomaat laten betalen te rigoureus'
Volgens de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK) is het een sympathiek idee van de Regiobank om geldautomaten terug te plaatsen in kleine kernen, maar zouden gemeenten daar niet aan mee moeten betalen.
In kleine gemeenten verdwijnen niet alleen de banken, maar ook de geldautomaten. De Regiobank in Limburg wil weer automaten terugplaatsen, maar dan moet de gemeente de helft bijleggen. Kosten: 20 duizend euro per pinautomaat.
Voorzieningen verdwijnen
Bij de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK) is het bekend dat steeds meer banken en hun voorzieningen verdwijnen in kleine kernen. Uit een conceptrapportage van De Nederlandsche Bank zou blijken dat dit voor de meeste mensen geen probleem vormt, behalve voor ouderen en mensen met een lichamelijke beperking. De vereniging krijgt ook signalen van dorpen waar wel problemen zijn door afwezigheid van de automaten. Enerzijds juicht de vereniging het dus toe als de Regiobank in Limburg goedkopere automaten wil plaatsen in kleine kernen. Maar of gemeenten daaraan mee moeten betalen is een ander verhaal.
Geen rol voor gemeente
LVKK-bestuurslid Hubert Mackus (CDA), tevens wethouder van de gemeente Nederweert, ziet geen rol voor de gemeente om pinautomaten mee te bekostigen. ‘Het is sympathiek om pinautomaten terug te plaatsen, maar om de gemeente de helft te laten betalen vind ik te rigoureus. Als gemeente zou ik zeggen: dat gaan we niet doen. Maar gemeenten kunnen hierin een eigen keuze maken.’ De behoefte aan een pinautomaat ligt ook niet zozeer bij ouderen of mensen met een lichamelijke beperking, maar bij mensen die het wel handig vinden, aldus Mackus. ‘Banken zouden met burgers kunnen afspreken dat ieder 20 euro inlegt. Met duizend mensen kan het dan ook.’
Afwezigheid pinautomaat geen kernprobleem
In een kleine gemeente is de overweging om in kleine kernen geen pinautomaat te plaatsen meestal het lage aantal transacties. ‘En dan zou je 20 duizend euro neer moeten leggen, terwijl je dat ook aan activiteiten kun besteden. Dan besteed ik het liever aan activiteiten’, zegt Mackus. Voor de leefbaarheid in de kernen is de aanwezigheid van pinautomaten ook niet het kernprobleem. ‘Het gaat om de vraag: heb je een voorziening of kun je er komen? Als je geen voorzieningen hebt, dan houdt het snel op.’ In Nederweert is het heel goed mogelijk om in winkels te pinnen, stelt Mackus. ‘Doe dat dan vaker. Op internet heb je ook geen cash nodig. En bij ons in het dorp kun je bedragen op sommige plekken zelfs nog laten opschrijven.’
Banken zijn verantwoordelijk
De Vereniging Limburgse Gemeenten liet ook al weten het niet de taak van de overheid te vinden om geldautomaten te financieren. Zij vindt dat banken daarvoor verantwoordelijk zijn. Voorzitter Onno Hoes noemt het raar dat gemeenten moeten betalen voor voorzieningen die banken eerst zelf hebben weggehaald.
Anderzijds hoeft het ook niet helemaal aan de markt te worden-misschien een weteelijke veprlichting opleggen om de nutsvoorziening ook in kleine dorpen uit te rollen? Net zoals bij andere nutsvoorzieningen (telefoon, electriciteit, riool etc.)