Advertentie
financiën / Nieuws

'Gemeenten helft pinautomaat laten betalen te rigoureus'

Volgens de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK) is het een sympathiek idee van de Regiobank om geldautomaten terug te plaatsen in kleine kernen, maar zouden gemeenten daar niet aan mee moeten betalen.

01 november 2013

In kleine gemeenten verdwijnen niet alleen de banken, maar ook de geldautomaten. De Regiobank in Limburg wil weer automaten terugplaatsen, maar dan moet de gemeente de helft bijleggen. Kosten: 20 duizend euro per pinautomaat.

Voorzieningen verdwijnen
Bij de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK) is het bekend dat steeds meer banken en hun voorzieningen verdwijnen in kleine kernen. Uit een conceptrapportage van De Nederlandsche Bank zou blijken dat dit voor de meeste mensen geen probleem vormt, behalve voor ouderen en mensen met een lichamelijke beperking. De vereniging krijgt ook signalen van dorpen waar wel problemen zijn door afwezigheid van de automaten. Enerzijds juicht de vereniging het dus toe als de Regiobank in Limburg goedkopere automaten wil plaatsen in kleine kernen. Maar of gemeenten daaraan mee moeten betalen is een ander verhaal.

Geen rol voor gemeente
LVKK-bestuurslid Hubert Mackus (CDA), tevens wethouder van de gemeente Nederweert, ziet geen rol voor de gemeente om pinautomaten mee te bekostigen. ‘Het is sympathiek om pinautomaten terug te plaatsen, maar om de gemeente de helft te laten betalen vind ik te rigoureus. Als gemeente zou ik zeggen: dat gaan we niet doen. Maar gemeenten kunnen hierin een eigen keuze maken.’ De behoefte aan een pinautomaat ligt ook niet zozeer bij ouderen of mensen met een lichamelijke beperking, maar bij mensen die het wel handig vinden, aldus Mackus. ‘Banken zouden met burgers kunnen afspreken dat ieder 20 euro inlegt. Met duizend mensen kan het dan ook.’

Afwezigheid pinautomaat geen kernprobleem
In een kleine gemeente is de overweging om in kleine kernen geen pinautomaat te plaatsen meestal het lage aantal transacties. ‘En dan zou je 20 duizend euro neer moeten leggen, terwijl je dat ook aan activiteiten kun besteden. Dan besteed ik het liever aan activiteiten’, zegt Mackus. Voor de leefbaarheid in de kernen is de aanwezigheid van pinautomaten ook niet het kernprobleem. ‘Het gaat om de vraag: heb je een voorziening of kun je er komen? Als je geen voorzieningen hebt, dan houdt het snel op.’ In Nederweert is het heel goed mogelijk om in winkels te pinnen, stelt Mackus. ‘Doe dat dan vaker. Op internet heb je ook geen cash nodig. En bij ons in het dorp kun je bedragen op sommige plekken zelfs nog laten opschrijven.’

Banken zijn verantwoordelijk
De Vereniging Limburgse Gemeenten liet ook al weten het niet de taak van de overheid te vinden om geldautomaten te financieren. Zij vindt dat banken daarvoor verantwoordelijk zijn. Voorzitter Onno Hoes noemt het raar dat gemeenten moeten betalen voor voorzieningen die banken eerst zelf hebben weggehaald.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Regiobank heeft zeker nooit van het verbod op staatssteun gehoord.



Anderzijds hoeft het ook niet helemaal aan de markt te worden-misschien een weteelijke veprlichting opleggen om de nutsvoorziening ook in kleine dorpen uit te rollen? Net zoals bij andere nutsvoorzieningen (telefoon, electriciteit, riool etc.)
Harry Dijksma / oud gedeputeerde
Dit bewijst dat de cirkel rond is. De Staat heeft in de vorige eeuw niet voor niets de Postcheque en Girodienst opgericht. Dat was nodig om iedereen zijn loon giraal te kunnen laten ontvangen, zodat het loonzakje werd afgeschaft. Daar was een nutsfunctie voor nodig, omdat de andere banken dat toen niet wilden doen en de overheid beter zicht wilde krijgen op de loonbetalingen (belasting!). Flappen tappen is een nutsfunctie, die de gezamenlijke banken in stand moeten houden, tenzij iedereen via de pinpas gaat betalen.
frantzen / ----
Als alle banken gezamenlijk de kosten van de exploitatie van de geldautomaten delen naar gebruik dan is het probleem voor een groot deel opgelost. Dus sns bank neem het initiatief.Succes
Jack
De banken maken winst op hun klanten. Maar deze graaiers die alle risico's afwentelen op de belastingbetalers, hebben al jarenlang een strategie om steeds meer geld uit hun klanten te knijpen. Het middel is segmentatie. De producten voor de klanten afzonderlijk bekijken en waar de banken dan zogenaamd "verlies" op lijden een extra bijdrage vragen. Zeer, zeer stuitend!
Bart van de Hulsbeek / issue manager
Je kunt je dan ook afvragen of de samenleving, de gemeente mee moet investeren in een nieuwe oven van de bakker in een klein dorp op het moment dat hij aan een nieuwe toe is maar zijn verkoop dit niet mogelijk maakt.
Martin / ZZP
@ Jos, je hebt gedeeltelijk gelijk. Het is ondertussen WEL bewezen. De meest producten kun je met een gerust hart aan het bedrijfsleven overlaten. Maar zaken als zorg, onderwijs, huurwoningen, daar gaat dat echt niet lukken. Bewijs? http://www.maartenonline.nl/nl/artikel/28468/de- …
adriana
opheffen die banken, kosten steeds meer en stellen er niks tegenover. Rekening bij Regiobank/SNS opzeggen als je ter plaatse niet meer kunt pinnen.

simpel geen service geen business
Jos / Adviseur
De regiobank is volkomen van de pot gerukt. De laatste jaren lijkt iedereen te vinden dat steeds meer "echte" nutsvoorzieningen geprivatiseerd moeten worden. Veel is al op afstand van de overheid gezet omdat de markt het beter kan (wat overigens nog steeds niet bewezen is maar dat terzijde). Maar nu mag de overheid wel opdraaien voor kosten van bankautomaten in kleine kernen. En ze mogen ook de banken overeind houden als die er zelf een zooitje van gemaakt hebben. Laat ik het zo zeggen: kennelijk ontbreekt het de financiele sector aan elk gevoel voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Schande!
K. de Beer / organisatie adviseur
Gemeenten moeten wel de signalen opvangen wat de burger ervaart. Een tweede is of de gemeente het dan ook maar moet oplossen. Bij pinautomaten denk ik zeker niet aan meebetalen. Wel b.v. het mogelijk maken dat er een pinautomaat komt in de hal van het gemeentehuis. Net als een oplaadpunt voor de Chipknip en de OV-chipper.
Advertentie