Actuele gegevens
Het gaat ongelooflijk goed met onze economie. Het gaat zo goed, dat zelfs het Centraal Planbureau het niet kan bijhouden. Ruim zes maanden geleden, vorig jaar september, voorspelde het CPB dat er dit jaar 555 duizend werklozen zouden zijn. En nu, in april, denkt het CPB dat er dit jaar 444 duizend werklozen zijn. In een halfjaar is de voorspelling zo met 111 duizend werklozen verlaagd. Om een klein oordeeltje hierover te geven: wat een waardeloze prut¬raming was dat in september.
Omdat er minder werklozen zijn, verwacht het rijk dat minder mensen een bijstandsuitkering nodig hebben. Dus geeft staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken de gemeenten minder budget voor de bijstand. Ze wil de actueelste werkloosheidsgegevens gebruiken voor het bepalen van het budget voor de gemeenten. Dat budget bepaalt ze met een rekenformule. De nieuwe raming van de werkloosheid leidt dit jaar tot 200 miljoen euro minder budget voor de bijstand. Pas over vijf maanden, in september, stelt Klijnsma het bijstandsbudget definitief vast. Als de werkloos ¬heid nog sneller daalt dan het CPB nu denkt, dan krijgen de gemeenten nog minder geld. Hoe actueler de gegevens, hoe liever de staatssecretaris dat heeft!
Ook al zijn er minder werklozen, toch komen er in werkelijkheid elke maand méér mensen bij de gemeente een bijstandsuitkering vragen. Elke maand komen er per saldo circa duizend bijstandsuitkeringen bij. Dat komt vooral door de asielinstroom, van 35 duizend mensen per jaar. Die mensen mogen niet werken, en tellen dus niet mee in de werkloosheid. De rekenformule houdt daar geen rekening mee. Maar Klijnsma weigert de rekenformule aan te passen voor de nieuwste gegevens over de bijstandsaantallen. Ze houdt star vast aan de rekenformule.
Dus voor het berekenen van het budget gebruikt het rijk de actueelste gegevens van de werkloosheid. Door de daling van de werkloosheid daalt het budget. Dat leidt tot enorme tekorten voor de gemeenten, want in werkelijkheid stijgt de bijstand. Iedereen ziet dat. Maar het rijk weigert de actuele gegevens van de bijstandsaantallen te gebruiken om een onjuiste formule te verbeteren. Dat is inconsequent, onlogisch en schizofreen. En geeft het rijk een smoes om te weinig geld aan de gemeenten te geven. U begrijpt, dat laatste geeft de doorslag.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.