Advertentie
financiën / Nieuws

Ambtenarenpensioen volgend jaar niet verhoogd

ABP, de pensioenverzekeraar voor ambtenaren, verhoogt de pensioenen niet in 2013. De dekkingsgraad is daarvoor met 97 procent te laag.

29 november 2012

Pensioenfonds ABP kan volgend jaar zijn pensioenen niet laten meegroeien met de lonen. De dekkingsgraad, die bepaalt of de pensioenen op lange termijn nog betaalbaar zijn, is hiervoor niet hoog genoeg. Over 2012 zijn de pensioenen ook niet geïndexeerd.

Dekkingsgraad te laag
ABP, dat de pensioenen verzorgt voor ambtenaren en onderwijspersoneel, heeft dat donderdag bekendgemaakt. De dekkingsgraad bedroeg op het moment van besluitvorming (eind oktober) 97 procent. Volgens de regels mag ABP het pensioen pas verhogen als de dekkingsgraad hoger is dan 105 procent.

Meer geld gereserveerd
Sinds 2008 lopen de pensioenen van deelnemers en gepensioneerden bij ABP maximaal 9 procent achter op de gemiddelde stijging van de lonen bij overheid en onderwijs. De levensverwachting is gestegen, zodat er meer geld gereserveerd moet worden om de pensioenen in de toekomst te kunnen blijven uitkeren.

Hoogte pensioen nog niet bekend
Hoe hoog de pensioenpremie van ABP volgend jaar wordt, is nog niet bekend. Het besluit hierover is uitgesteld omdat de gevolgen van het regeerakkoord voor de pensioenregeling nog bestudeerd moeten worden.

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Janssen / Boekhouder
Geachte heer Franken,

Ik moest even nadenken hoe ik dit het beste kan uitleggen. Wij kiezen zelf onze vertegenwoordigers, en natuurlijk zijn wij zelf verantwoordelijk voor ons handelen en onze eigen besluiten.

Echter, de overheid speelt een grotere in uw leven dan u denkt. Bijna alle aspecten van uw leven is via de wet geregeld. Arbeidsovereenkomsten, koop en bouw van huizen, auto's, identiteitsgegevens etc. Alles wat u doet, koopt, verkoopt is omgeven van wetgeving, ook vaak gevraagd door de burgers zelf. Een groot deel van uw handelen en besluiten worden sterk beinvloed door de overheid. De grap is, dat u het helemaal niet merkt, behalve dan bij de snelheidsovertredingen.

Nu veel burgers in de problemen komen, heeft ook te maken met verkeerde besluitvorming. Door invloed van de overheid op de markten, zijn de condities waaronder u een besluit neemt, veranderd. Stel je voor geen rente aftrek, of geen vergunningstelsel voor woningen, dan verandert de prijs van een woning, dus uw besluit wordt anders. Het zelfde geldt ook voor zorgkosten, deze zijn enorm gestegen de afgelopen 40 jaar.

Ik kan mij niet voorstellen dat u om stijgende kosten vraagt. Erger, veel zaken hebt u geen invloed op. U moet meedoen en mee betalen voor de verzorgingsstaat. Dit betekent dat er enorme hoeveelheden geld en wetgeving nodig is, om de boel hoog te houden. Ik denk dat u uw eigen geld beter kan besteden dan de overheid.

En de banken, die hebben ons misleid en bedrogen. Als u deed, wat zij deden, zat u al in de gevangenis. Maar financiele instituten worden beschermd. En dat moet u betalen.
G. Franken / gepensioneerde
Easymoney,

Ik weet niet of dit tijdschrift ruimte biedt om een hele discussie te gaan over de overheid. U blijft de overheid verantwoordelijk stellen terwijl ik een deel van die verantwoording bij de kiezer neerleg. Overheids bemoeienis merk ik niet alleen bij snelheidsovertredingen die bemerk ik ook als ik over die goed onderhouden weg fiets. Verkeerde besluitvorming constateer je altijd achteraf en dat is dan ook niet zo moeilijk. Ja geld zelf beheren is misschien een mogelijkheid maar dan heb ik toch weer die banken nodig die (volgens u) ons hebben misleid en bedrogen. Toch maar vertrouwen op dat krakkemikkige democratische systeem wat we hebben. Ik weet niets beters.
henk
er zit veel van ons pensioengeld bij de woningcorporaties. en omdat de bestuurders daar van die torenhoge salarissen hebben, moeten wezuinig zzijn
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
Nu hopen dat zowel werkgever als werknemersbonden zich in zetten voor het behoud van het fiscale opbouwkader.



Dan hebben jongeren nog enige basis om straks de eigen AOW te financieren. Noodzakelijk agv krimpende beroepsbevolking in combinatie met toenemende vergrijzing.
Mariska / juridisch medewerker
Contractbreuk in de zuiverste vorm.

Wanneer gaan we, gesteund door onze bonden, overheid en ABP eindelijk aan haar contractuele verplichtingen houden ?
Janssen / Boekhouder
Geachte ambtenaar,

de overheid pleegt ieder jaar contractbreuk vooral als de begrotingsperikelen beginnen. Bestaande rechten worden afgebouwd/verminderd en je moet steeds meer betalen.

Het ABP is ook door de overheid beroofd. Als het ABP niet aan de wens van de overheid voldoet, wordt er gewoon wetgeving gemaakt waaraan het ABP wordt gehouden. Je zou nog zelfs kunnen spreken van chantage praktijken.

Vergeet niet al die mooie dingetjes, zoals VUT/FPU zijn door het rijk er doorheen geduwd, met of zonder steun van het ABP.

Het referendum genegeert, de euro, de europese grondwet, gewoon erdoor heen gedrukt.

In dit geval is juist het ABP het slachtoffer. Je moet oorzaak en gevolg niet omdraaien. Het ABP heeft een pensioenreglement en voert deze sinds jaar en dag uit.

Jouw probleem is, dat je niet hebt nagedacht over de toekomst. Nu er problemen komen, geef je het ABP maar de schuld. Dat is makkelijk. Wat heeft u nu gedaan om je toekomst veilig te stellen?
spiedend oogje
@easymoney, je vraagt wat ik heb gedaan om mijn toekomst veilig te stellen. Ik heb pensioenpremie betaald aan het ABP!!!! Dat heb ik gedaan, liever had ik het in eigen beheer gehouden, maar dat was helaas niet mogelijk.

Dus verwijt me niet, dat ik niets gedaan heb om mijn toekomst "veilig" te stellen.
Janssen / Boekhouder
Naast het ABP:

- spaar ik

- los mijn hypotheek af

- een kleine beleggingsrekening

- instandhouden van mij opleidingsniveau

- en ik luister niet naar de overheid.

Dat is wat ik doe. Ik zet mijn geld niet op 1 paard.
Leo / Pensioentrekker ABP
Inmiddels hebben wij 10 % van ons pensioen ingeleverd (geen indexatie). Wij leveren die 10% in om weer aan een dekkingsgraad van 105% te komen.

Als er weer een dekkingsgraad van 105 % zijn de pensioenen voor de toekomstige gerechtigde weer voor 100% zekergesteld.

Samenvattend: door op de huidige pensioen-trekker te korten stellen wij het volledige pensioen voor toekomstige trekker zeker.

Dit is dus het probleem bij de huidige pensioen-gerechtige leggen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De veroorzakers van de huidige crisis zijn de politici van landen die veel te grote schulden hebben (vooral de VS en EU). Het gevolg is dat landen niet of met grote(re) moeite de rente op hun schulden kunnen betalen. De enige oplossing voor die landen is dus om de rente kunstmatig laag te houden en de geldpersen te laten draaien. De consequentie hiervan is weer dat pensioenfondsen genoegen moeten nemen met duidelijk lagere rentemarges. En of dit alles ook nog leidt tot inflatie zit nog in de bekende glazen bol.

Vooral landen hebben schuld aan de huidige situatie en ....... in mindere mate banken met hoge salarissen en grote bonussen.
willem / AOWer opzichter BWT
Ja, verbroken beloften, de één na de ander. Slechtziende vakbonden, deels doof, hese blaf, mank achter de feiten aanlopend; kan me voorstellen dat de pensioenfondsen intern schateren van de lach. Politicie die worden bewerkt door de pensioenfondsen met klaagmantra's door de communicatiedeskundigen, psychologen en economen met vermoeiende winderige woorden. Ze blijven net zo lang doordrammen tot ze hun doelen bereikt hebben. Vakbonden en politieke partijen zijn zo bewerkt dat ze al die klaagzangen na-resoneren. Vaak gebeuren er zakenwaarvan toezichthouders weinig van weten. De macht van vakbonden toezichthouders en politicie schijnt niet veel voor te stellen en hun inzichten verre van onvoldoende. Met verschillend tongen wordt gesproken en het één en ander is aan veranderingen onderhevig. Bv. weinigen hadden in de gaten waar pensioenfondsen zoal in belegden; veel zaken die het daglicht niet mochten zien. Smerige zaken zijn ondergebracht bij vrienden in het wereldomvattende web! Transparantie is ver zoek.Stupiditeiten, schrapen, bonissen en graaien, het gaat maar door. Pensioenen omlaag, zal niet genoeg zijn, pensioen op 67e, was niet genoeg, premieverhoging, nog niet genoeg, midloon, - 30%, niet genoeg, lage rente, tegenvallende beleggingsopbrengsten, verdampingen gelden, het houd niet op, aanpraten pensioengaten, bijverzekeren, overvolle pensioenpotten, alles dank zij de wettelijke verplichstelling,: chantage en geldroverij. als ik nu jong was zou ik nooit en tenimmer meer aangesloten willen zijn aan een bedrijfstakpensioenfonds. Het pensioensysteem heeft mij vele keren meer gekost dan dat het mij ooit zal opbrengen,
Janssen / Boekhouder
De overheid is hier het grote probleem. Uit politieke overwegingen, worden snoepjes uitgedeeld die bijvoorbeeld het ABP moet betalen. Sorry, ik bedoel de werkgever en werknemer.

Het pensioen zal steeds minder waard worden, de schulden van overheden in europa zijn zo hoog, dat alleen via inflatie de schuld afgebouwd kan worden. Het gevolg is dat de pensioenen laag worden gehouden, terwijl de kosten van levensonderhoud duurder wordt.

Zorg ervoor dat je niet afhankelijk bent van de overheid, dit is en blijft een onbetrouwbare partij.
willem / AOWer opzichter BWT
Nieuwste ABP magazine gezien? En ook de voorlaatste? Die jonge mevrouw en die oudere meneer en ook die jongens in het nummer daarvoor keken alsof ze grondig met de ABP filosofieën waren geïndoctrineerd. Ze keken net als iemand die bestolen was en moest lachen voor het plaatje. Ik denk dat als ze kennis van zaken hadden, zich niet beschikbaar hadden gesteld en net zo boos of nog erger dan ik waren geweest. Echt, de verplichtstelling is chantage en geldroverij van grote brutaliteit.
G. Franken / gepensioneerde
Easymoney legt wel makkelijk de schuld bij de overheid, ik dacht dat we die zelf gekozen hadden. Wij namen toch zelf die aflossingsvrije hypotheken, wij dachten toch dat bomen tot in de hemel groeide. Wij kochten toch zelf die dubieuze beleggingen met dollartekens voor onze ogen.
henk
Door de privatisering, de verzelfstandiging, de torenhoge salarisssen en de bankiers die falliet gaan, moet er nu steeds gegraaid worden in mijn pensioen spaargeld. Gespaard van mijn eigen salaris!. Nu zijn ze zelfs van plan om mijn spaargeld te gebruiken voor de hypotheken van de banken. In gewone mensentaal: DIEFSTAL. Ik wil mijn geld terug!
gerrie
Het is gewoon heel dom om een ander voor jou te laten sparen. Dan ben je niet dom, niet dommer maar het domst. Politiek Den Haag zit vol met zulke dommeriken . Die kunnen nog geen rolletje drop met winst verkopen. Moet altijd geld kosten. Dat zegt genoeg over het Haags niveau en laat ik helemaal mijn mond maar houden over Brussel. Daar zitten echt de tobbers van de samenleving.
Advertentie