ABP: Verduurzaming gaat sneller dan verwacht
De CO2-uitstoot van de beleggingen van ABP was in 2017 meer dan een kwart lager dan in 2014. ABP zegt hierdoor nu al te voldoen aan zijn CO2-doelstelling voor 2020. Daarbij hielp mee dat het vorig jaar financieel aantrekkelijker was om te beleggen in sectoren die minder CO2 uitstoten, zoals de ICT en de financiële sector.
Pensioenfonds ABP vordert met de verduurzaming van zijn beleggingsportefeuille. Zo daalde de CO2-uitstoot van de beleggingen van Nederlands grootste pensioenfonds vorig jaar fors en is deze al meer dan een kwart lager dan in 2014. ABP zegt hierdoor nu al te voldoen aan zijn CO2-doelstelling voor 2020. Daarbij hielp mee dat het vorig jaar financieel aantrekkelijker was om te beleggen in sectoren die minder CO2 uitstoten, zoals de ICT en de financiële sector. Dat maakt ABP vandaag bekend.
Klimaat en maatschappij
Het pensioenfonds voor overheid en onderwijs heeft zich een paar jaar terug tevens ten doel gesteld om zijn beleggingen die bijdragen aan oplossingen voor klimaatverandering en andere maatschappelijke vraagstukken, te verdubbelen van 29 miljard euro in 2015 naar 58 miljard euro in 2020. Eind 2017 stond de teller al op bijna 50 miljard euro. Dit is ruim 12 procent van het totale ABP-vermogen, blijkt uit het duurzaamheidsverslag van het fonds.
ICT
In het rapport geeft ABP ook aan wat het aan bedrijven vraagt als het gaat om mensen- en arbeidsrechten. Vorig jaar is het fonds ook meer aandacht gaan besteden aan ICT-bedrijven. Hier kunnen immers zogeheten digitale rechten als privacy en vrijheid van meningsuiting onder druk komen te staan, aldus ABP.
Werk aan de winkel
Ondanks de progressie, is er volgens Milieudefensie nog veel werk aan de winkel voor het pensioenfonds. ,,ABP zegt te geven om milieu en mensenrechten, maar daar komt in de praktijk weinig van terecht'', reageert Rolf de Schipper, campagneleider bij Milieudefensie. Volgens hem houdt ABP onder meer nog vast aan bepaalde beleggingen in de palmoliesector. (ANP)
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
a. hoe het mogelijk is dat het ABP in 2017 505 miljoen euro verstrekt aan prestatie- en beheervergoedingen voor hedgefondsen bij een rendement in dit beleggingsonderdeel van min 7,5%!
b. hoe het komt dat het ABP E 250 miljoen euro meer besteedt aan prestatievergoedingen dan in 2016 aan alle externe beleggers (totaal in 2017 overigens 1,1 miljard euro).
-hoe het komt dat het ABP meer geld uitgeeft aan prestatievergoedingen tegenover een lager rendement (2017 7,6%/2016 9,5%).
-wie de hoogte van het salaris van de voorzitter vaststelt (2017 E 130.000, ca. 10 jaar geleden nog E 50.000)? Overigens nog redelijk in vergelijking met de gigantische salarissen bij sommige andere pensioenfondsen.
Wie controleert eigenlijk ons pensioenstelsel?????