Verlaging ambtenarenpensioen dreigt
ABP sluit het verlagen van de pensioenuitkeringen en het verlagen van de pensioenrechten van mensen die werken niet uit als de dekkingsgraad niet aantrekt.
Pensioenfonds ABP sluit het verlagen van de huidige pensioenuitkeringen en het verlagen van de pensioenrechten van de mensen die werken niet uit. ABP stelt dat dit dichtbij komt als de dekkingsgraad ‘niet op heel korte termijn fors aantrekt’.
Gedaald
De dekkingsgraad van pensioenfonds ABP, het grootste fonds van Nederland, is in het derde kwartaal gedaald naar 90 procent. Dat maakte ABP vandaag bekend. Pensioenfondsen moeten een minimale dekking hebben van 105 procent om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen. Behalve het ABP zitten ook andere grote fondsen ruim onder.
Lage rente
Het ABP stelt dat het gezien de dekkingsgraad van het fonds ‘vrijwel uitgesloten is’ dat de pensioenen komend jaar meegroeien met de salarisontwikkeling. ‘En zullen we wellicht zelfs aanvullende maatregelen moeten nemen’, aldus vicevoorzitter Joop van Lunteren van het ambtenarenfonds.
Kwam de verhouding tussen de bezittingen en de verplichtingen aan het eind van het tweede kwartaal nog uit op 112 procent, aan het begin van dit jaar was dat nog de wettelijk vereiste 105 procent. ABP schrijft die lage dekkingsgraad 'bijna helemaal' toe aan de lage rentestand. De pensioenfondsen zijn wettelijk verplicht hun bezittingen tegen die rente te waarderen. De stand van 31 december is beslissend.
Afstempelen
Gemeentelijke werkgevers zijn ruim anderhalf jaar geleden al gewaarschuwd voor de mogelijke noodzaak van afstempelen van de pensioenrechten van hun (oud-)ambtenaren om de dekkingsgraad van het ABP op het vereiste peil te houden.
Het College voor Arbeidszaken (CvA) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten noemde in 2009 het korten van de nominale pensioenrechten en aanspraken als ‘meest effectieve, maar eveneens zeer ingrijpende’ ingreep. Het college waarschuwde toen voor een verlaging van alle opgebouwde en ingegane pensioenen met 15 procent. De dekkingsgraad van het ABP was begin 2009 90 procent. Met een korting van de pensioenverplichtingen met 15 procent, zou de dekkingsgraad ‘in één klap’ naar 105 procent stijgen. Afstempelen is onvermijdelijk in geval van zware financiële problemen, aldus het CvA toen in een brief aan de werkgevers.
Reacties: 8
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Miljoenen zijn er aan onttrokken en als dit bedrag weer zou worden terugbetaald is er van enig tekort geen sprake.
Het is helaas een utopie om te denken dat het geroofde geld VAN DE DEELNEMERS ooit nog terug komt.
Verder is het berekenen van het tekort ook een schimmenspel en lijkt het erop dat het een doel op zich is te gaan te korten op uitkeringen dan wel de premies te verhogen.
Verder lees ik nergens dat het wanbeleid van de bestuurders tot enige consequentie leidt voor deze personen.
- de overheid staat garant voor spaargeld tot 100000 euro per spaarder per bank;
- dit geldt niet voor het pensioen waarvoor ik heb gespaard;
- deze garantie geldt ook niet voor het huis dat ik gekocht heb als sparen voor mijn pensioen;
- de huizenmarkt komt steeds verder in het slop omdat de spaarders geen huizen kopen maar rustig afwachten want hun spaarcenten lopen immers geen gevaar!!
Zo werkt de overheid het herstel tegen!!
En dan nu gaan afstempelen ten koste van weerloze pensioengerechtigden ? Een grove schande. Het Rijk zou eerst maar eens de geroofde miljarden weer moet bijstorten.
Voor degene die 50 jaar en ouder zijn, begin maar je hypotheek af te lossen en ga ook sparen als het nog kan. Houd rekening met een daling van jullie pensioenen. Ik houd rekening met een daling van 25%. Voor de mensen onder de 35 jaar, die hebben nu nog voldoene tijd om te reageren.
Zeuren over het verleden heeft geen zin, kijk vooruit en bedenk wat je ZELF kunt doen. En ga niet op wachten op oplossingen van anderen!!!