Advertentie
financiën / Nieuws

Aanpak fietsendiefstal stokt door tekort scanners

De aanpak van fietsendiefstal wordt ernstig vertraagt doordat politie en gemeenten nauwelijks beschikken over de benodigde uitleesapparatuur om de chips in gestolen fietsen te lezen. In heel Nederland zijn nu niet veel meer dan tien geschikte chipscanners beschikbaar doordat gemeenten en politie weigeren om voor de apparatuur te betalen. De aanpak van fietsendiefstal is volgens het Beleidsprogramma een van de prioriteiten van het kabinet Balkenende IV.

17 februari 2009

Geldgebrek
'De animo van politiekorpsen en gemeenten om uitleesapparatuur te kopen is bedroevend laag,' zegt landelijk projectleider van de door minster Ter Horst ingestelde stuurgroep aanpak fietsendiefstal, Mojgan Yavari. Nadat zij half december vorig jaar via een uitgebreid informatiepakket alle korpsen en gemeenten had gewezen op de nieuwe 'intelligente' uitleesapparatuur, die is gekoppeld aan het landelijk register gestolen fietsen van de Rijksdienst Wegverkeer, had de volgende stap moeten zijn dat korpsen en gemeenten massaal de chiplezers zouden kopen. Maar er is 'heel weinig'  interesse, zegt Yavari. 'Politiekorpsen zeggen dat hun budget al op is en van de gemeenten was alleen Tilburg geïnteresseerd. Zij wilden wel zo'n apparaat – op proef voor een maand.'

 


Tien scanners
In plaats van het huidige aantal van niet veel meer dan tien geschikte scanners in heel Nederland, zou volgens de Stuurgroep Fietsendiefstal in ieder geval elk politiebureau moeten kunnen beschikken over een fietschipscanner. 'Als de gemeenten dan ook, net als bijvoorbeeld Amsterdam en nu Tilburg, een opsporingsambtenaar speciaal belasten met fietsendiefstalcontrole, en hem ook met zo'n apparaat uitrusten, komt de aanpak een beetje op gang,' zegt Yavari. Als politie en gemeenten niet voor de kosten willen opdraaien, ondanks hun handtekening onder het convenant Aanpak Fiestsendiefstal waarin de opsporing via chips een van de belangrijkste elementen is, moet het Rijk die apparatuur maar subsidiëren, meent Yavari.

 


Aanvullende financiering
In het op initiatief van minister Ter Horst en mede door haar getekende convenant, staat: 'de organisatie, planning en financiering van de aanpak van fietsendiefstal is niet rigide. Waar nodig zullen organisatie en planning worden aangepast en zal aanvullende financiering gezocht worden.'  Het ministerie sluit (mede-) financiering ook niet uit, zegt een voorlichter desgevraagd. De minister is er volgens hem van op de hoogte dat verdere inzet van de readers waarschijnlijk zou bijdragen aan de gewenste aanpak van fietsendiefstal.

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert de Rooij / Integrale veiligheidsadviseur
Dit probleem hebben we jaren geleden al aan zien komen en bij de diverse interdepartementale werkgroepen o.a. "Naar een veilige samenleving" neergelegd, doordat het bij de overheid ontbreekt aan visie en beleid ten aanzien van deze (toen) nieuwe opsporingsmogelijkheden. Door de stand alone benadering van bijv. fietsendiefstal , zie je waar de keten het zwakst is en de integrale benadering ontbreekt. Bij de juiste keuze van de chips en uitleesapparatuur is zelfs de GSMindustrie bereid om hun GSM daarvoor geschikt te maken, doch BZK, Min. van Justitie en Economische zaken willen niet leren van ervaringen in de vliegtuigindustrie door Kortenburg-rfid .Jammer, gemiste kans
André / centralist
Typisch nederland, geld voor laserguns en flitspalen heef men wel. Maar dat zal wel zijn om dat dit voor de staat geld oplevert.
Maar geld om de eigendommen van burgers te beschermen heeft men niet. Maar vooral niet voor eigen rechter spelen hoor.
Advertentie