Advertentie
financiën / Nieuws

'1,5 miljard minder voor gemeenten'

Gemeenten moeten volgens de VNG de komende kabinetsperiode rekening houden met een korting van 1,5 miljard euro op de algemene uitkering. Binnenlandse Zaken denkt aan een somberder scenario.

07 juni 2010

2011 is voor gemeenten financieel gezien nog een relatief gunstig jaar. Tot en met volgend jaar ligt immers vast hoeveel geld ze van het Rijk krijgen. Vanaf 2012 tasten de gemeenten echter in het duister over welke kant het uitgaat met het Gemeentefonds.

 

Ondanks de vele onzekerheden - de economie, de euro, de kabinetsformatie - adviseert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bij monde van financieel specialist Gijs Oskam uit te gaan van de nominale nullijn - geen enkele groei van de algemene uitkering - bij het opstellen van de meerjarenbegroting 2012- 2015. ‘Dat lijkt geruststellend, maar het komt altijd nog neer op een tekort van 340 miljoen euro per jaar omdat er niet wordt gecompenseerd voor de inflatie. En op een totaalbedrag van 16 miljard euro is gemiddeld 2 procent veel’, aldus Oskam op het vorige week vrijdag gehouden Famo-congres in Utrecht.

 

Omdat ook niet wordt gecompenseerd voor de zogeheten areaalontwikkeling - Nederland groeit elk jaar nog - lopen gemeenten een extra bedrag van jaarlijks zo’n 80 miljoen euro mis. ‘Dan kom je zelfs op een tekort van ruim 1,5 miljard euro uit’, rekent hij voor. ‘Als eerste inzet is die nullijn zo gek nog niet.’

 

Somberder

 

Veel van de aanwezige financieel specialisten verwachtten echter dat het nieuwe kabinet veel forser gaat korten. Ook waarnemend directeur Bestuur en Koninkrijkszaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Gert Jan Buitendijk, durft niet zo optimistisch in te zetten. Hij adviseert gemeenten in elk geval ook een ‘somberder’ scenario op te stellen.

 

Vorig jaar september ging hij nog uit van een korting op het Gemeentefonds van liefst 3 miljard euro. ‘Ik waag me niet aan nieuwe voorspelling. Er zijn te veel onzekerheden. Het CPB zegt dat er ruimte is voor 14 miljard euro aan nieuwe uitgaven.

 

Daartegenover staan een noodzakelijk geacht bezuinigingsbedrag van 18 miljard euro.’ Volgens de normale verdeelsystematiek van ‘samen de trap op, samen de trap af’ krijgen gemeenten meer als het Rijk extra uitgeeft en minder als er wordt bezuinigd. Maar niet alle terreinen tellen mee.

 

‘En op voorhand is niet te zeggen waar de bezuinigingen neerslaan en de intensiveringen plaatsvinden’, zegt hij. Om die reden hanteert Buitendijk vooralsnog een ruime bandbreedte - ‘ergens tussen de 300 à 400 miljoen en 1,7 miljard euro’ - wat de mogelijke korting op het Gemeentefonds betreft. ‘Ik hoop dat we in september meer weten, maar dan moet er wel een regeerakkoord.’

 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Carola
Het Rijk weet donders goed dat de gemeenten het heel zwaar hebben. Het is schandalig en kortzichtig om de rekening dubbel bij de gemeenten neer te leggen.
Nick / concerncontroller
Korting op de algemene uitkering is niet juist en niet nodig.
Niet nodig omdat het CPB heeft becijferd dat het aantrekken van de economie het 'gat' in een paar vanzelf dicht.
Niet juist, omdat het Rijk de gemeenten geen ruimte geeft voor een eigen inkomstepolitiek. De gemeenten hebben zelf bijna geen knoppen om aan te draaien. De knoppen die ze wél hebben zijn al hard nodig om de daling van de inkomsten uit grondbedrijf en leges op te vangen en om de risico's van openeinde gelingen mee te dekken.
N. van Koll / ambtenaar
Het Rijk probeert op alle fronten een chaos te creeren . Dan staan ze zelf sterker want niemand weet wat ze ermee aan moet.
Ondertussen liggen de verantwoordelijkheden bijna allemaal bij de gemeente. En daar moeten ze maar zien hoe ze alles voor elkaar krijgen.
O. ten Hove
Minder uitkering overheid, leidt dat dan ook tot een lagere contributie aan de VNG?
Doeke Kuipers / corporatieman
Geldverspilling rond schaalvergrotingen en fusies tonen aan dat "alles, zonder draagvlak onder de bevolking, kan en mag". Er zit kennelijk nog steeds teveel geld bij gemeenten?
Advertentie