Advertentie
digitaal / Nieuws

Zuid-Hollandse gemeenten voegen ICT samen

Vier gemeenten in Zuid-Holland hebben sinds begin deze maand hun ICT, geo-informatie en telefonie in een gemeenschappelijke regeling ondergebracht.

11 maart 2013

Vier gemeenten in Zuid-Holland hebben sinds begin deze maand hun ICT, geo-informatie en telefonie in een gemeenschappelijke regeling ondergebracht.

Verhuizing gaande

Bernisse, Brielle, Spijkenisse en Westvoorne brengen hun digitale infrastructuur en hun activiteiten op het gebeid van geo-informatie samen, omdat de bestaande situatie te veel kwetsbaarheid met zich meebracht. De medewerkers op dit gebied zijn sinds 1 maart in dienst van de nieuwe GR (Syntrophos genaamd) en verhuizen in de loop van de maand naar en gebouw van de gemeente Spijkenisse.

Personeelsdruk
De gemeenten op Voorne Putten lieten in 2009 door Capgemini een onderzoek doen naar de haalbaarheid van samenwerking op het gebied van ICT. Daaruit bleek dat de individuele gemeenten hun dienstverlening waarschijnlijk niet goed zouden kunnen waarborgen zonder personeelsuitbreiding. De samenvoeging van activiteiten in een shared service center moet dat voorkomen, en de benodigde kennis borgen.

Applicaties
Allereerst wordt de basisinfrastructuur op orde gebracht, legt de kersverse directeur Hans Hartzema van Syntrophos uit. "We beginnen van onderaf. De architectuur is klaar en voor het einde van het jaar zal de ICT-infrastructuur volledig gelijk zijn." Maar de samenwerking moet verder gaan, omdat met name het beheer van de geo-informatie, waaronder de BAG en de nieuwe bsisregistratie BGT, ook bij het SSC is belegd. "De applicatie-architectuur daarvoor is natuurlijk wat lastiger." Van het viertal zijn er bijvoorbeeld drie die voor kernapplicaties klant zijn bij Pinkroccade en één bij Centric. "Daar moet je keuzes in maken."

Zwaar
Hartzema bevestigt dat de gemeenschappelijke regeling een wat zware organisatievorm is voor de vier relatief kleine gemeenten op Voorne-Putten, die halverwege het traject Rozenburg en Hellevoetsluis zagen afhaken. (De eerste ging op in Rotterdam en de tweede haakte af omdat men te weinig vertrouwen had in de opbrengsten van samenwerking.) "Maar anders zou Spijkenisse de centrumgemeente zijn en te dominant worden, vonden de andere gemeenten." De gemeenschappelijke regeling is ook een goede manier om later anderen te laten aansluiten, stelt hij. "Het zou mooi zijn als er meer gemeenten zouden aansluiten. We zijn ook al in gesprek met het waterschap en de provincie."

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie