Bijna helft overheidswebsites voldoet aan wet
Eind 2024 was 49 procent van de overheidswebsites en -apps in het Dashboard DigiToegankelijk in lijn met de wet.

Overheidsorganisaties hebben een flinke vooruitgang geboekt bij het toegankelijk maken van hun websites en apps, ook voor mensen die niet goed mee kunnen doen in de digitale samenleving. Bijna de helft voldoet nu aan de wettelijke minimumeisen.
Stijging van 23 procent
Dat blijkt uit de Jaarmonitor digitale toegankelijkheid 2024, die wordt opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Eind 2024 was 49 procent van de overheidswebsites en -apps in het Dashboard DigiToegankelijk in lijn met de wet. Dat betekent een stijging van 23 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het afgelopen jaar is er dus veel werk verzet, vermoedelijk ook vanwege de signaleringsbrieven die in de loop van 2024 naar overheidsorganisaties zijn gestuurd. Het onderwerp is daardoor beter op de bestuurlijke agenda gekomen.
Nog veel te doen
Toch betekent de uitslag ook dat nog altijd de helft van de overheidswebsites niet of niet volledig voldoet aan de minimumeisen. Er is dus nog veel werk aan de winkel, stellen de auteurs van de Jaarmonitor digitale toegankelijkheid. In Nederland leven zo’n 4,5 miljoen mensen die moeite hebben om deel te nemen aan de digitale samenleving. Overheidsinformatie en -diensten moeten echter voor iedere Nederlander begrijpelijk zijn, dus ligt er een belangrijke taak om de overheidswebsites begrijpelijk en gebruiksvriendelijk te maken.
In Nederland leven zo’n 4,5 miljoen mensen die moeite hebben om deel te nemen aan de digitale samenleving.
Meer toegankelijkheidsverklaringen
DigiToegankelijk Toezichts- en OndersteuningsProgramma kent vijf statussen A tot en met E, waarbij een website of app met de A-Status volledig voldoet aan de toegankelijkheidseisen. Met een status D zijn er nog grote problemen op te lossen en een website of app krijgt een status E wanneer er geen toegankelijkheidsverklaring is afgegeven.
In de categorieën met A- en B-statussen was een groei zichtbaar van respectievelijk 34 en 53 procent. Verder is de categorie met status E gehalveerd, maar nam het aantal websites en apps in de categorie met status D juist toe met 50 procent. De verschuivingen zijn deels te verklaren doordat leveranciers van websites en apps beter meewerken aan het opstellen van de toegankelijkheidsverklaringen.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Anders gezegd, 'Ruim de helft van overheidswebsites voldoet niet aan de wet".
Een grof schandaal, maar volstrekt niets nieuws.
Overheidswebsites voldoen namelijk al decennia niet aan de reguliere webstandaarden (o.a. W3C) en aan diverse richtlijnen. En voldoen al vele jaren niet aan de vigerende (inter-)nationale wet- en regelgeving. Belangengroepen hebben jarenlang tevergeefs getracht verbetering te krijgen.
Voornaamste oorzaken zijn gebruik van Microsoft producten, gebrek aan kennis en kunde, en vooral ...... desinteresse. Met name bij de afdelingen Communicatie, waar websitebeheer en online communicatie doorgaans zijn ondergebracht. Daarbij komt dan nog falend opdrachtgeverschap ten aanzien van ingehuurde externe bureaus en 'deskundigen'.
En met de inmiddels gangbare publiek-private samenwerkingsverbanden en de uitbesteding aan 'Regionale Informatie Diensten' is het van kwaad tot erger gegaan.
Privacy, IT-beveiliging, en systeembeheer zijn overlappende beleidsterreinen, eveneens gereguleerd door (inter-)nationale wet- en regelgeving en richtlijnen.
Ook daarvoor geldt reeds jaren dat de overheid bewust en moedwillig verzaakt.