Advertentie
digitaal / Nieuws

Campagne voor veiligere publieke wifi

Gemeenten schrijven publiekslocaties aan met een oproep om het openbare wifinetwerk te verbeteren.

29 juni 2024
Wifi-shutterstock-1166136358.jpg

De steden Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Rotterdam doen een oproep aan publiekslocaties, zoals buurtcentra en musea, om openbare wifi alleen veilig aan te bieden. Ook zes kleinere gemeenten zijn aangesloten bij de coalitie die campagne voert voor veiliger publiek internet.

Belangenbehartiger Wonen en Ruimte

IPO
Belangenbehartiger Wonen en Ruimte

Hoofd Bedrijfsvoering (via PublicSpirit)

omgevingsdienst Haaglanden
Hoofd Bedrijfsvoering (via PublicSpirit)

Mail checken op de camping

Dat openbare wifinetwerken niet veilig zijn, weten mensen misschien wel, maar het kan verleidelijk zijn om toch even te verbinden: éven dat mailtje versturen vanaf de wifi vanaf de camping of de voetbalkantine. En dan maar hopen dat er geen hacker in de buurt zit die het wifinetwerk heeft nagemaakt om je dataverkeer te onderscheppen.

De campagne Zorgeloos verbinden moet ervoor zorgen dat je op meer plekken écht veiliger en privacyvriendelijker op de wifi kunt. De initiatiefnemers vinden dat publieke locaties hun verantwoordelijkheid op dit gebied moeten pakken. In een manifest schrijven ze: ‘Bij publiekslocaties staat gastvrijheid centraal. Ook digitaal. De digitale samenleving brengt nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee; het is aan publieke locaties om te zorgen voor gastvrije wifi-toegang die voldoet aan de normen voor veiligheid, privacy en betrouwbaarheid.’

Het is aan publieke locaties om te zorgen voor gastvrije wifi-toegang die voldoet aan de normen voor veiligheid, privacy en betrouwbaarheid.

Uit het manifest 'Zorgeloos verbinden'

Brief aan publiekslocaties

Bij de campagne zijn ook de gemeenten Dronten, Heerlen, Stadskanaal, Leiden, Midden-Delfland, Barendrecht en Tholen aangesloten. Alle aangesloten gemeenten schrijven publieke locaties in hun omgeving aan: bibliotheken, podia, musea, maar ook zorginstellingen, buurtcentra en sportverenigingen. De gemeenten zijn mede door de initiatiefnemers gevraagd vanwege hun ligging, in de hoop dat zij het zaadje planten in hun omgeving.

Wifi-roaming

Het initiatief voor de campagne komt van publicroam, een dienst voor wifiroaming. Publicroam organiseerde eerder een soortgelijke campagne onder bibliotheken in samenwerking met KB nationale bibliotheken. ‘Daardoor weten we dat het zin heeft om dit gezamenlijk aan te pakken,’ zegt projectleider Marieke van der Kruijs. ‘Heel veel bibliotheken begrepen het verhaal. Ze boden onveilige gastenwifi aan, terwijl ze cursussen digivaardigheden aanboden waarin ze mensen aanspoorden om daar niet op in te loggen. Vanuit die gedachte willen we het nu breder trekken.’

De missie is niet om publicroam te verkopen, benadrukt ze, maar om publieke locaties aan te sporen om hun publieke wifinetwerk te verbeteren. Een stappenplan beschrijft hoe je controleert of de huidige oplossing veilig is en wat je moet doen om de veiligheid van het netwerkte vergroten. Als onderdeel van de campagne kunnen organisaties in 2024 wel kosteloos kennismaken met wifi-roaming via publicroam.

Digitale gemeenschapsgoederen

De campagne wordt gesteund door SIDN fonds en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het ministerie stimuleert de opschaling van digitale gemeenschapsgoederen. Publicroam valt onder die noemer omdat het privacyvriendelijk is, zo veilig mogelijk en gebruikmaakt van open standaarden. Hetzelfde geldt voor eduroam en govroam, soortgelijke wifi-roamingdiensten voor respectievelijk onderwijs en onderzoek en voor overheden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie