'Ondertitelingseis hoort niet thuis in minimale set Webrichtlijnen'
Gemeenten kunnen voldoen aan de minimale toegankelijkheidseisen uit de Webrichtlijnen, stelt de VNG. Als de eis tot ondertitelen van elk film- of audiobestand op de gemeentewebsite daarin maar vervalt.
Gemeenten kunnen voldoen aan de minimale toegankelijkheidseisen uit de Webrichtlijnen, stelt de VNG. Als de eis tot ondertitelen van elk film- of audiobestand op de gemeentewebsite daarin maar vervalt.
Deadlines
Dat blijkt uit een 'impactanalyse' die het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING) in opdracht van de VNG heeft uitgevoerd. Veel gemeenten worstelen met het voldoen aan de Webrichtlijnen, een ellenlange lijst van eisen die overheidswebsites toegankelijk, gebruiksvriendelijk en onderhoudbaar moeten maken. In menig Kameroverleg over ICT en overheid is deze kwestie al ter sprake gekomen. Om het in gebruik nemen van de richtlijnen te bespoedigen is een minimale set gedefinieerd die gemeenten al voor eind dit jaar moeten hebben ingevoerd. Daarbij gaat het om 16 van in totaal 95 'ijkpunten'. Begin 2015 zouden overheidswebsites dan aan alle 95 ijkpunten moeten voldoen, met een AmvB als stok achter de deur.
Ondertitelen
KING ziet twee knelpunten die het invoeren van (ook de minimale set) Webrichtlijnen in de weg staan. Ten eerste zijn de Webrichtlijnen te veel tot doel op zich verheven. 'Er wordt primair en relatief strikt getoetst op naleving van het middel Webrichtlijnen, in plaats van inzichtelijk te maken wat de gemeenten doen op het gebied van toegankelijkheid', aldus een ledenbrief van de VNG. Een voorbeeld daarvan is de ondertiteling. 'Het conform de Webrichtlijnen moeten ondertitelen van film en audio betreft een niveau van toegankelijkheid waarvan het de vraag is of dit haalbaar is voor alle 415 gemeenten. Wanneer tekst de basisbron vormt van informatie, dan moet u daar als gemeente een film-/audiobestand aan kunnen toevoegen zonder dit eerst te hoeven ondertitelen.'
Bestuurlijk
Een ander knelpunt dat KING heeft geconstateerd is dat het onderwerp Webrichtlijnen te vaak als een technisch en ingewikkeld onderwerp wordt gezien, terwijl het een bestuurlijk relevant onderwerp dient te zijn. Het onderwerp moet bij de juiste afdeling liggen, zoals een afdeling publiekszaken.
Haalbaar
De VNG concludeert dat beide deadlines (eind 2012 en eind 2014) haalbaar zijn, met als uitzondering het ondertitelen van video- en audiomateriaal op de site. VNG en KING blijven nadrukkelijk ondersteuning aanbieden bij het invoeren van de Webrichtlijnen.
Dan de tweede constatering, dat de eis tot ondertitelen te zwaar is. Daar kan ik maar gedeeltelijk in mee komen. Ik ben van mening dat het mogelijk zou moet zijn om minder relevante content (zoals sommige video's) niet te ondertitelen. Dat zou betekenen dat content op een of andere manier gekwalificeerd zou moeten kunnen worden. Belangrijke content voldoet altijd aan alle eisen, want moet toegankelijk zijn voor iedereen. Onbelangrijke content zou iets soepeler mogen zijn. Aan de andere kant zouden de meeste gemeenten het zichzelf al veel makkelijk maken als ze uitsluitend belangrijke content plaatsen. En belangrijke content is dan dus NIET wat de afdelingen belangrijk vinden, maar wat de BURGER belangrijk vindt (toptaken).
Nog een laatste opmerking: "Het onderwerp moet bij de juiste afdeling liggen, zoals een afdeling publiekszaken". Ik hoop heel erg dat dat een grap is, maar ben er bang voor. Het onderwerp moet net zoals de verantwoordelijkheid en visie bij een centraal georganiseerde webredactie liggen en nergens anders.