Gemeenten sturen prioriteitenlijstje digitalisering
De staatssecretaris van digitalisering wil toe naar één digitale overheid. De VNG stuurde hem een brief met acht prioriteiten.
Zsolt Szabó, staatssecretaris van digitalisering, wil intensief samenwerken met de verschillende overheden om de digitalisering van het Huis van Thorbecke te versnellen. De gemeenten reageren enthousiast op het idee van versnelling door focus. In een brief laten ze weten hoe zij de samenwerking voor zich zien.
Eén digitale overheid
Szabó wil toewerken naar één digitale overheid. Dat zei hij bij de lancering van de Digitale Agenda Gemeenten 2028 bij de VNG en in zijn toespraak op het iBestuur-congres 2024. Peter Snijders, voorzitter van de VNG-commissie Informatiesamenleving, en Roel Wever, voorzitter van het VNG-college van Dienstverleningszaken, kunnen zich vinden in het pleidooi voor gezamenlijke focus, schrijven ze aan Szabó.
Ook de metafoor valt in goede aarde: ‘Het beeld van het Huis van Thorbecke spreekt ons aan. Als overheden bewonen wij allemaal ditzelfde pand.’ Ze benutten de metafoor direct om aan te sturen op verbetering: ‘Het valt ons op dat er soms nog in termen van gescheiden verdiepingen – voor rijk, provincies, waterschappen en gemeenten – wordt gedacht. Terwijl onderhoud en vernieuwing alle bewoners gezamenlijk aangaan. Daardoor laten we overheidsbreed belangrijke kansen liggen.’
Het beeld van het Huis van Thorbecke spreekt ons aan. Als overheden bewonen wij allemaal ditzelfde pand.
Acht prioriteiten
Ze benoemen acht prioriteiten voor het eerste ‘bewonersoverleg’:
- Bescherming van publieke waarden en grondrechten als voorwaarde voor digitale technologie: eerst toetsen, dan pas toepassen;
- Gezamenlijke spelregels voor verantwoorde en transparante inzet van algoritmen en AI;
- Dienstverlening aan burgers en organisaties die aansluit bij hun verwachtingen en vaardigheden;
- Heldere en toereikende afspraken over digitale veiligheid;
- Een federatief datastelsel binnen de overheid, voor gegevensdeling en interoperabiliteit;
- Bewegen naar één consistente en begrijpelijke digitale overheid, waarop burgers kunnen vertrouwen;
- Een digitaal onafhankelijke overheid, dankzij een gezonde balans tussen markt en overheid;
- De overheidsbrede invoering van wet- en regelgeving uit Europa.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.