Advertentie
digitaal / Nieuws

Utrecht maakt publieksinformatie vrijwel helemaal digitaal

Gemeenteberichten worden alleen nog digitaal gepubiceerd en niet langer in huis-aan-huisblad Utrecht Dichtbij. Ook verdwijnen Gemeenteblad en de Gemeentegids.

07 november 2012

De gemeente Utrecht bant papieren publieksinformatie bijna helemaal uit. Het publieksgerichte informatiecentrum sluit binnenkort.

Geen papier meer
Gemeenteberichten worden vanaf volgend jaar alleen nog digitaal gepubiceerd en niet langer in het huis-aan-huisblad Utrecht Dichtbij. Het Gemeenteblad en de Gemeentegids (een jaarlijks verspreide pocket) verdwijnen ook. Daarnaast verdwijnt het in de Neudeflat gevestigde gemeentelijke Informatiecentrum Utrecht (ICU). Daar kunnen bewoners nog tot 1 januari 2013 terecht voor ter inzage gelegde stukken, papieren folders, welkomstpakketten voor nieuwe bewoners, huis-aan-huisbladen en meldingen openbare ruimte.


Beter en goedkoper
De maatregelen zijn een uitvloeisel van de organisatiestrategie Via B, die vorig jaar is opgestart. Betere publieksdienstverlening tegen lagere kosten is een van de ambities daarin. En het logische kanaal daarvoor is digitaal. Het nieuwe Klant Contact Systeem (KCS) ontsluit immers efficiënt de gemeentelijke informatie, met name via het digitale loket op de gemeentelijke website. Bibliotheken spelen ook een rol in de digitalisering; daar kunnen burgers die niet over internettoegang beschikken desgewenst online de gemeentelijke pagina's raadplegen en digitaal ter inzage gelegde stukken bekijken. Voor niet-leden kost dat overigens wel een euro per uur. De enige plekken waar burgers nog aan papieren bekendmakingen zullen kunnen komen is in die bibliotheken en wijkbureaus.

Twee ton advertentiekosten
Het alleen nog online publiceren van besluiten en verordeningen is mogelijk door de Wet elektronische bekendmaking. Utrecht heeft een verordening in voorbereiding die het juridisch mogelijk maakt om binnenkort het papieren kanaal achter zich te laten. Publicatie zal dan via de Gemeenschappelijke Voorziening voor Officiële Publicaties geschieden, waar een link op www.utrecht.nl naar zal verwijzen. Het college beroept zich ook op een groter beriek van het digitale kanaal: 90 procent, tegenover 67 procent voor het huis-aan-huisblad. De te besparen advertentiekosten voor het publiceren van bekendmakingen in het huis-aan-huisblad bedragen twee ton, meldt een woordvoerster van de gemeente Utrecht. En digitalisering helpt burgers juist informatie beter te selecteren, bijvoorbeeld op basis van een postcodegebied. 

Digibeten moeten op pad

Zij bevestigt ook dat mensen die niets ophebben met de computer nu actiever op zoek moeten gaan naar informatie. "Zij kunnen terecht bij de wijkbureaus en bij de bibliotheken. Medewerkers krijgen daar een extra training." 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

hans rutte
Fijn, van deze tijd! Maar hoe ga je om met ouderen die niet beschikken over die hulpmiddelen. Hoe bereikt de gemeente die mensen? Of hoort dat bij de straf van ouder worden
O. ten Hove
Er zijn een stel dombo's die denken dat hun normen en waarden de normen en waarden van alle Nederlanders zijn. Ik heb een computer, dan heb jij die ook. Misselijk wordt je van die mensen. Ik zelf vroeg een uitkering aan en omdat ik weet dat het beleid van de gemeente Den haag is dat alles digitaal moet deed ik dat dus niet. Want een digd-code is niet verplicht maar moet je wel hebben wil het digitaal doen. Paniek in de tent want de medewerkers worden gehersenspeold dat alles diigitaal moet. Straks moet van Weekers ook de belsatingen digitaal, maar niemand die dat kan afdwingen...
Henk / observer
@Joschke en de heer Rutte:

zaken doen met DigiD hoort er toch echt gewoon bij. Gewoon aan meedoen dan heb je geen problemen en loopt alles prima. Eigenwijs doen mag, maar dan moet je de gevolgen... geen uitkering of geen teruggaaf van belastinggelden ook maar accepteren.
Advertentie