Advertentie
digitaal / Nieuws

Gebruik slimme software door UWV ‘groot risico’

UWV kondigde vrijdag aan slimme software te gaan gebruiken om eigen fouten op te lossen. Techexpert Aaron Mirck ziet hierin grote risico's.

08 september 2024
ANP UWV Sloterdijk
ANP/Hollandse Hoogte/Kim van Dam

Uitkeringsinstantie UWV heeft afgelopen vrijdag tijdens een personeelsbijeenkomst aangekondigd gebruik te gaan maken van slimme software om WIA-dossiers te selecteren waarin eerder fouten zijn ontdekt. Een medewerker kijkt vervolgens of de hoogte van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen goed is vastgesteld. Medewerkers en techfilosoof Aaron Mirck zijn kritisch op deze methode.

Afdelingshoofd Maatschappelijk Beleid & Projecten

SED organisatie
Afdelingshoofd Maatschappelijk Beleid & Projecten

Teamcoördinator / Adviseur Ruimtelijke Informatievoorziening

Publiek Netwerk in opdracht van Provincie Noord-Holland
Teamcoördinator / Adviseur Ruimtelijke Informatievoorziening

Geen tijd en capaciteit

Dat meldt EenVandaag dat toegang kreeg tot de besloten personeelsbijeenkomst. Het besluit om een AI-programma in te zetten is genomen, omdat er geen tijd en capaciteit is om alle dossiers te controleren. De voorzitter van het Interventieteam Kwaliteit van UWV legde tijdens de bijeenkomst uit dat het niet mogelijk is om naar alle toekenningen ‘of misschien ook wel de afwijzingen’ vanaf 2020 te kijken. 

Geen vertrouwen

De keuze is daarom gemaakt om met de andere divisies en de inzet van slimme software te kijken waar ‘zo snel mogelijk’ gevallen waar mogelijk iets is fout gegaan te detecteren. Maar er is weinig vertrouwen dat UWV zijn eigen fouten met WIA-uitkeringen kan oplossen. Volgens EenVandaag zouden niet alleen arbeidsongeschikten, maar ook eigen medewerkers van het UWV niet geloven in de hersteloperatie.

Bij gebruik van slimme software kan nog steeds níet worden ontdekt dat iemand ten onrechte geen uitkering heeft ontvangen. Dat is een heel groot risico.

Techfilosoof Aaron Mirck

Heel groot risico

Ook bij deskundigen valt de methode in goede aarde, mede omdat het gebruik van AI eerder al uitmondde in een ‘schandaal’ bij de Belastingdienst en bij DUO. Techfilosoof Aaron Mirck zegt tegen EenVandaag dat dit bij UWV ook kan gebeuren, aangezien er veel ‘willekeur’ in de methode zit. En burgers kunnen niet controleren of hun dossier is bekeken. Bij gebruik van slimme software kan het nog steeds gebeuren dat niet wordt ontdekt dat iemand ten onrechte geen uitkering heeft ontvangen. ‘Dat is een heel groot risico.’

Nooit helemaal sluitend

Mirck adviseert meer mensen te betrekken bij dit proces, maar volgens UWV is dat nu geen optie. Volgens EenVandaag hebben medewerkers daar sowieso geen vertrouwen in, omdat zij al jaren meer productie moeten leven wat ten koste gaat van de kwaliteit. UWV-bestuurder Johanna Hirscher gaf eerder al tegenover het tv-programma aan dat de druk op het personeel ‘erg hoog’ is. UWV sluit op de bijeenkomst ook niet uit dat gedupeerden gemist zullen worden. ‘Helemaal sluitend krijgen we het nooit.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie