Advertentie
digitaal / Nieuws

VNG bezorgd over 'politiek gekleurde' sociale media

De koepelorganisatie gaat gemeenten adviseren hoe om te gaan met sociale media die expliciet een politieke voorkeur tonen.

20 maart 2025
Smartphone met app X, voorheen Twitter en oude logo op achtergrond
Shutterstock

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) maakt zich zorgen over de toenemende politieke beïnvloeding door sociale media. Volgens de organisatie dreigen platforms niet langer neutrale publieke ruimtes te zijn, wat een risico vormt voor de democratische rechtsstaat.

Juridisch Beleidsadviseur Ondermijning

JS Consultancy
Juridisch Beleidsadviseur Ondermijning

Senior juridisch adviseur Vergunningen, Toezicht en Handhaving

Waterschap Aa en Maas
Senior juridisch adviseur Vergunningen, Toezicht en Handhaving

De koepelorganisatie verwijst onder meer naar onderzoek van het Rathenau Instituut waaruit blijkt dat sommige sociale mediaplatforms expliciet een politieke voorkeur tonen en de verspreiding van bepaalde ideeën bevoordelen. Daarnaast is er volgens VNG een afname van factchecking en richtlijnen waarneembaar, waardoor desinformatie en haatdragende berichten makkelijker verspreid kunnen worden.  ‘Dit hoort niet thuis in de publieke ruimte binnen een democratische rechtstaat. Net zo min als wij zulke boodschappen zouden tolereren in bijvoorbeeld een stadhuis.’

De VNG verwacht niet dat deze ontwikkeling binnen afzienbare tijd zal stoppen. Omdat sociale media steeds meer verweven zijn met gemeentelijke communicatie en dienstverlening, is een snelle oplossing bovendien niet voorhanden. De VNG werkt momenteel aan een advies voor gemeenten over hoe hiermee om te gaan, dat naar verwachting dit voorjaar wordt gepubliceerd.

Gemeenten worstelen met X

Het platform X, waar diverse gemeenten waaronder Tilburg en Leiden in de afgelopen maanden om diverse redenen mee gestopt zijn, wordt door VNG in het bericht niet bij naam genoemd. De gemeenten die kozen om te stoppen met X deden dat veelal na ingediende moties in de gemeenteraad. Een advies van VNG zou ertoe kunnen leiden dat lokale overheden in korte tijd massaal van het kanaal verdwijnen.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
X is onderhand het enige platform waar reacties van werkelijk alle soorten, maten en gezindten nog een plekje vinden. Links net zo goed als rechts, nationalistisch net zo goed als globalistisch. Maar ja, het huidige narratief is links/globalistisch georiënteerd dus mensen uit die groep komen berichten tegen die ze niet aan staan en dus moet het platform maar worden gemeden of opgeheven.

Een bestuursorgaan opereert pas verstandig/democratisch als er ook ruimte is voor tegengeluiden.
Koen Post
Ben het met P. Smit helemaal eens. Is vrijheid van meningsuiting alleen toegestaan als de meningsuiting past in het straatje van overheid en media. die kant gaat het hard op. De vng moet zich wel realiseren dat zij dan ook aan "Joop" komen en dan wordt ineens schrikken want desinformatie komt toch alleen van rechts?
J.G.M. van der Zanden
In de afgelopen 5 jaar werden talloze mensen die wetenschappelijk gefundeerde kritiek op het Corona overheidsbeleid hadden geweerd en gecanceld van Twitter, Facebook, YouTube en LinkedIn.
Was het dan toen wel Oké? Met al die censuur?
Nu de censuur is opgeheven, is het ineens niet meer oké.
Wat een hypocriet artikel!
R. D.
De reacties zijn werkelijk hilarisch, dat X genoemd wordt dat het 'onderhand het enige platform is waar reacties van alle soorten en maten een plekje vinden'. Hilarisch. Als X iets is, dan is dat het niet. Het is een zwart gat vol complotten, extremisme, xenofobie en sexisme. Het was ooit wel een beter platform, toen het nog gemodereerd werd.
En ja, moderatie moet. Maar volgens de reageerders hier is haat, sexisme, xenofobie en nepnieuws normaal want ja, P. Smit en consorten consumeren niks meer dan dat.
Advertentie