Advertentie
digitaal / Nieuws

Angst voor inzet genAI bij Europese verkiezingen

In het kader van de Europese verkiezingen bestrijden sociale media en de EU desinformatie.

26 februari 2024
Hand houdt smartphone vast met Facebook erop
Shutterstock

Facebook-eigenaar Meta Platforms gaat een team opzetten dat desinformatie en AI-misbruik moet aanpakken in de opmaat naar de EU-verkiezingen in juni. De snelle groei van generatieve AI die op instructie binnen enkele seconden tekst, afbeeldingen en video kan creëren, heeft geleid tot de angst dat deze nieuwe technologie dit jaar zou kunnen worden gebruikt om grote verkiezingen over de hele wereld te verstoren.

Consulent Inkomen

Publiek Netwerk
Consulent Inkomen

Opleidingsprogramma Jeugdprofessional

BMC
Opleidingsprogramma Jeugdprofessional

Cruciaal verkiezingsjaar

Naarmate de verkiezingen in de EU naderen, gaan verschillende experts en juridische teams van het bedrijf aan de slag om ‘potentiële bedreigingen’, zoals beïnvloedingsoperaties, te identificeren en ‘in realtime maatregelen te treffen’, schrijft Marco Pancini, hoofd EU-zaken van Meta, in een blogpost. Meta werkt momenteel samen met 26 onafhankelijke factcheck-organisaties die 22 talen in de EU beslaan. Daar komen nu de nieuwe partners Frankrijk, Bulgarije en Slowakije bij, aldus Pancini.

Eerder deze maand hadden grote techbedrijven als ChatGPT-moeder OpenAI, Meta Platforms, Microsoft, Amazon en Google al een samenwerkingsverband opgezet om het misbruik van AI bij verkiezingen tegen te gaan. In dit kalenderjaar gaan wereldwijd 2 miljard mensen in ten minste zestig landen naar de stembus. 

Veel misleiding, weinig AI

Uit een EU-rapport dat in januari verscheen, blijkt dat er vorig jaar nog weinig gebruik wordt gemaakt van AI om desinformatie te verspreiden, maar ook dat dit snel kan veranderen. Het rapport analyseert 750 recente gevallen van misleiding met informatie. Het geeft voorbeelden van onder meer de ondermijning van de verkiezingen in Spanje en Polen, maar ook voorbeelden met individuen als doelwit, zoals de Franse president Macron of de Amerikaanse acteur Nicolas Cage.

De EU probeert aanvallen onder meer te pareren met wetgeving, zoals de recente Digitale Diensten Wet, via diplomatiek overleg met overheden wanneer aanvallen worden vastgesteld, en met een Europees alarmeringssysteem. Uit de analyse blijkt dat vooral China en Rusland de aanvallen uitvoeren. Oekraïne was vorig jaar het belangrijkste doelwit van krachten die via trollen en het manipuleren van gegevens proberen de democratie en de maatschappij te ondermijnen.(ANP/redactie)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie