Ministerie grijpt tweemaal in tegen desinformatie
Oud-Kamerlid Van Haga wilde weten of er contact is geweest tussen overheidsorganen en sociale media platforms voor de verkiezingen.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) heeft tijdens de campagneperiode van de Tweede Kamerverkiezingen twee keer contact opgenomen met sociale media platforms. Dat meldt demissionair minister Hugo de Jonge van BZK in antwoord op Kamervragen.
Beleid voor desinformatie
Hebben overheidsorganen voorafgaand aan en tijdens de campagneperiode voor de Tweede Kamerverkiezingen contact gehad met sociale mediaplatforms? Dat wilde Wybren van Haga, inmiddels gestopt als Kamerlid, weten van De Jonge. De demissionair minister schrijft dat er op ambtelijk niveau gesproken is met vertegenwoordigers van Google, Meta, Microsoft, Snapchat, TikTok en X over hun dagelijkse beleid voor berichten met desinformatie. Het ministerie van BZK voerde daarnaast een opkomst bevorderende campagne genaamd ‘Elke Stem Telt’ om burgers te motiveren om te gaan stemmen. Google, Meta en Snapchat hebben daarnaast ook op eigen initiatief verkiezingen gepromoot.
Twee keer contact
Er is naast de gesprekken twee keer contact geweest tussen BZK en sociale mediaplatforms. Op 15 november werd er telefonisch contact opgenomen met Meta vanwege een melding die gebruikers van Facebook kregen waarin te lezen viel dat de verkiezingen vandaag (een week te vroeg) worden gehouden. Binnen twee uur was het bericht aangepast. BZK maakte op 22 november één keer gebruik van de eerder afgesproken status als trusted flagger. Dat gebeurde via het Urgent Escalation Channel van X. Er werd melding gemaakt van een bericht waarin kiezers werden opgeroepen om twee vakjes van het stembiljet in te kleuren in plaats van één, waardoor een stem ongeldig zou worden.
Geen beïnvloeding door de overheid
Van Haga vroeg ook of er door overheid gesproken is met platforms over aan de verkiezingen gerelateerde content, de personen van wie deze content afkomstig is het bereik ervan en de inhoud. De Jonge meldt in zijn antwoord dat er geen afspraken zijn gemaakt. Volgens hem vindt er geen beïnvloeding of inmenging door de overheid plaats. 'Het Ministerie van BZK zet de trusted flagger status zeer terughoudend in, en alleen wanneer er een risico bestaat voor de organisatie, uitvoering en integriteit van het verkiezingsproces. Het ministerie kijkt niet naar, en doet geen uitspraken over, andere onderwerpen gerelateerd aan de verkiezingen.' De platforms moeten volgens De Jonge zelf een eigen onafhankelijke afweging maken bij de andere onderwerpen.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Heeft u er problemen mee als ministers GEEN antwoord geven op kritische vragen van TK-leden?
Het eerste gebeurt te weinig en het tweede helaas veel.