Advertentie
digitaal / Nieuws

Scholen migreren naar overheidsauthenticatie

Scholen in het basis- en voortgezet onderwijs maken voor hun authenticatie een overstap naar A-Select, de technologie die ook achter DigID zit.

17 augustus 2006

Scholen in het basis- en voortgezet onderwijs maken voor hun authenticatie een overstap naar A-Select, de technologie die ook achter DigID zit.

De overstap is een uitvloeisel van de samenwerking tussen de Stichting Surf, de ICT- en netwerkorganisatie voor het hoger onderwijs en de stichting ‘Kennisnet Ict op school’, die het basis- en voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs en volwasseneneducatie bedient.

Kennisnet introduceerde Entree in 2003 waarmee scholen een ‘single sign-on dienst’ ter beschikking kregen voor zelf ontwikkeld onderwijsmateriaal, materiaal van uitgevers en voor de communicatie met overheidsorganisaties als de onderwijsinspectie. Ofschoon de uitgevers huiverig bleken voor het aanbieden van online-materiaal, is Entree op alle scholen de standaard voor communicatie met de overheidsorganisaties. Entree maakte gebruik van een bedrijfseigen authenticatiesystematiek.

Nu het contract daarvoor afloopt, stapt Kennisnet, dat inmiddels is samengegaan met Ict op School, over op de open-sourcetoepassing A-Select die door de Stichting Surf is ontwikkeld. De dienst heet daarna Entree Next generation.

Standaard

A-Select ontwikkelt zich tot een standaard voor overheidsauthenticatie. Ook bij DigID zit A-Select ‘onder de motorkap’. De technologie is inmiddels een standaard voor het hoger onderwijs en voor bijvoorbeeld bibliotheken.

Volgens Wim Liebrand, directeur van de Stichting Surf, neemt de behoefte aan transparante authenticatie en autorisatie toe. Waar er aanvankelijk huivering bestond om samen te werken in de onderwijsketen, zoeken partijen elkaar nu op vanwege gebruiksgemak en kostenefficiëntie .

De samenwerking tussen de Stichting Surf en ‘Kennisnet Ict op school’ richt zich ook op de uitwisselbaarheid van e-learning-toepassingen. In het hoger onderwijs heeft Blackbord een marktaandeel van 80 procent, maar de markt in het basis- en voortgezetonderwijs is versnipperd. “Door met de scholen samen een programma van eisen op te stellen, kunnen wij met de leveranciers gesprekken aan gaan over de uitwisselbaarheid van materiaal in die systemen”, zegt Toine Maes, directeur van Kennisnet Ict op school. Hij zegt voldoende respons te vinden bij de leveranciers. “De Nederlandse onderwijswereld vormt weliswaar een klein taalgebied maar wordt in het buitenland wel gezien als vooroplopend in de ontwikkeling.” (Thijs Doorenbosch)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie