Advertentie
digitaal / Nieuws

Samenwerkingverband Bevelanden houdt Borsele erbuiten

Gemeente Borsele wil voorlopig alleen samenwerken op ICT-gebied, de anderen gemeenten op vijf terreinen tegelijk. Daarom valt Borsele nu buiten de gesprekken.

10 juli 2012

Borsele heeft het lid op de neus gekregen van vier andere Bevelandse gemeenten waarmee de gemeente wilde samenwerken. Borsele wil voorlopig alleen samenwerken op ICT-gebied, de anderen op vijf terreinen tegelijk.

Onoverkomelijk
Al begin 2010 hebben de gemeenten Goes, Kapelle, Reimerswaal, Noord-Beveland en Borsele een intentieverklaring ondertekend over de gewenste samenwerking. De pogingen daarvoor een gemeenschappelijke regeling op te zetten stokten in november vorig jaar, omdat Borsele en Reimerswaal eruit stapten. Er bleken onoverkomelijke verschillen in inzicht over hoe een gezamenlijke bedrijfsvoering eruit zou moeten zien. Nieuwe samenwerkingsvormen met de buurgemeenten bleven mogelijk, maar Borsele sloot toen met name verdere samenwerking met Goes uit.

Doorstart
Een lijmpoging van oud-VVD-TweedeKamerlid Jan te Veldhuis leidde in februari 2012 alsnog tot een 'vlekkenplan', dat moest leiden tot de doorstart van de gemeenschappelijke regeling van de vijf gemeenten. Vijf samenwerkingsterreinen werden daarin genoemd: ICT-techniek, sociale zaken, P&O-taken, salarisadministratie en informatievoorziening. Borsele is daarna alsnog tot het inzicht gekomen dat het samenwerkingsverband te hard van stapel loopt, met risico's en onzorgvuldigheid als gevolg. 'Het idee om het dak al te bouwen terwijl de fundering nog niet klaar is, werkt contraproductief', aldus de gemeente in een persbericht. Borsele deed daarom onlangs het verzoek aan de andere gemeenten om eerst alleen op het gebied van ICT samen te werken - het meest vergevorderde onderdeel. Daarna zouden met de opgedane ervaring ook de andere taakgebieden verantwoord te bundelen zijn.

Verrassing
"Dat kwam voor de andere gemeenten als een volslagen verrassing", zegt een woordvoerster van de gemeente Goes, die als voortrekker van het samenwerkingsverband fungeert, "want dat was niet in het vlekkenplan afgesproken." De vier gemeenten hebben besloten niet op het verzoek in te gaan en zonder Borsele op de gekozen weg - dus met een 'totaalpakket'- door te gaan met het invullen van de gemeenschappelijke regeling. Volgens de woordvoerster betekent dat besluit dat Borsele in de toekomst nog wel met de vier kan samenwerken op het gebied van bijvoorbeeld ICT, maar dan op basis van een losse dienstverleningsovereenkomst tussen de gemeenschappelijke regeling en Borsele. Maar eerst moet het Bevelandse samenwerkingsverband overeind staan.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie