Advertentie
digitaal / Nieuws

Walcherse ICT staat samenwerking in de weg

Samenwerking tussen gemeenten is goed, maar dan moeten ICT-systemen wel op elkaar aansluiten. De Walcherse gemeenten worstelen daarmee.

06 mei 2013

Samenwerking tussen gemeenten is goed, maar dan moeten ICT-systemen wel op elkaar aansluiten. De Walcherse gemeenten worstelen daarmee.

ICT is steeds knelpunt
De Walcherse gemeenten Veere, Middelburg en Vlissingen besloten twee jaar geleden om samen met Schouwen-Duiveland in de toekomst te gaan samenwerken. Als eerste is gezamenlijke belastinginning aan de orde. Maar steeds komt dezelfde kink in de kabel, meldde wethouder René Molenaar van Veere tijdens de laatste raadsvergadering: "Steeds opnieuw blijkt er een knelpunt op te duiken, en dat heet ICT. Onze systemen sluiten niet op elkaar aan. Wij hebben een ander ontwikkelingsspoor doorgemaakt dan Vlissingen en Middelburg." Hij durft wel te zeggen dat Veere (dat veel software van PinkRoccade gebruikt) een toekomstbestenidge ICT-infrastructuur heeft en daarmee voorloopt op de andere gemeenten.

Geen geld van de raad
Veere wil de samenwerking op belastinggebied graag gestalte geven en Molenaar wil daarom dat Veere er samen met Middelburg, Vlissingen en Schouwen-Duiveland uitkomt. "Het ICT-vraagstuk is absoluut een breekpunt. Als dat niet opgelost wordt zullen we moeten afhaken bij dit samenwerkingsverband." Een voorstel om 70.000 euro vrij te maken voor een onderzoek naar de mogelijkheden om samen met de leveranciers tot gekoppelde systemen te komen, haalde het bij de Veerse raad echter niet. Die heeft eerder oren naar samenwerking met Sabewa, een samenwerkingsverband dat belastingen int voor het waterschap en acht Zeeuwse gemeenten. De raad wacht nu op een stuk waarin de voors en tegens van beide sporen op een rijtje worden gezet. Molenaar waarschuwt wel dat daardoor de belastingsamenwerking sowieso een jaar vertraging oploopt. "Dan missen we dus de besparingen die we daarmee zouden hebben gerealiseerd."

Problematiek blijft
Molenaar vindt dat ICT-leveranciers er op een fundamentele manier uit moeten komen. "Als die systemen niet aan elkaar te knopen zijn, zullen we het niet doen en komt het ontwikkelspoor van de samenwerking van de vier gemeenten onder druk te staan. En geen onderzoek doen betekent ook dat dat spoor doodloopt. Maar dan zullen we wel die problematiek bij bij andere samenwerkingstrajecten, zoals de nieuwe decentralisatievraagstukken, opnieuw tegen het lijf blijven lopen."

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

jakov / vml. controller gemeente
Zullen we de SOAG weer tot leven wekken.
Dieuwe / adviseur
misschien eens informeren in Nijkerk waar onlangs de heffing en inning en WOZ is ondergebracht bij Lococensus - Tricijn (GBLT) te Harderwijk/Zwolle .

Nijkerk, Leusden, Dronten hebben zich per 1-1-2013 aangesloten bij GBLT. De nodige ervaring is beschikbaar.
Nick / Projectmanager
Om in Zeeuwse termen te blijven:

verruim het blikbeld en gooi het over een andere boeg: niet aansluiten of koppelen, maar een nieuw systeem of 1 van de in gebruik zijnde als die goed functioneert en toekomstbestendig is. Dan hoeft ICT echt geen knelpunt te zijn.
Advertentie