Advertentie
digitaal / Nieuws

'Niet zoveel onnodige GBA-uittreksels'

Het valt wel mee met het onnodig verstrekken van GBA-uittreksels voor scholen in het voortgezet onderwijs, stelt minister Plasterk.

03 juni 2013

Het valt wel mee met het onnodig verstrekken van GBA-uittreksels voor scholen in het voortgezet onderwijs, stelt minister Plasterk.

Vorige maand berichtte Binnenlands Bestuur dat uit onderzoek van adviesbureau Telengy bleek dat nog steeds bijna de helft van de gemeenten onnodig GBA-uittreksels verschaft voor inschrijving in het voortgezet onderwijs. Kamerleden Oosenbrug en Jasnanansing (beiden PvdA) stelden er vragen over.

Cijfermatige exercitie
Plasterk betoogt in zijn antwoord dat de genoemde cijfers 'nagenoeg niets' zeggen over het werkelijke aantal GBA-uittreksels dat door scholen wordt verstrekt voor inschrijving op een VO-school, omdat Telengy's onderzoek een 'cijfermatige exercitie' is. Wel weet hij dat nog steeds 'door sommige scholen' om zo'n uittreksel wordt gevraagd. Volgens Peter ter Telgte, onderzoeker van Telengy, is er in het onderzoek echter sprake van harde aantallen. Hij zou graag met BZK overleggen over de interpretatie van de cijfers. 

Er zijn alternatieven
Dat dat ongewenst is, is hij met de vragenstellers eens, maar hij is het niet eens met de analyse van Telengy dat scholen vooral om een papieren GBA-uittreksel vragen omdat ze hun leerlingenadministratie niet of onvoldoende gedigitaliseerd hebben. Hij vindt dat er voldoende alternatieven zijn voor het GBA-uittreksel, of dat nu in papieren vorm is of niet. Het tonen van een ID-kaart zou bijvoorbeeld moeten voldoen, maar ook een uitschrijfbewijs van de vorige school. Plasterk komt met dezelfde oplossingen als voorheen, vindt Ter Telgte. "De afgelopen drie jaar hebben bezezen dat die geen zoden aan de dijk zetten. Er zijn wel andere mogelijkheden te bedenken, die ook beter in Plasterks 2017-visie zouden passen, bijvoorbeeld het sturen van een XML-bericht van de ene naar de andere school."

Geen verbod
Op de suggestie alsnog de scholen te verbieden een GBA-uittreksel te vragen, gaat de minister niet in. Hij wil de scholen zoveel mogelijk blijven wijzen op alternatieven, zowel rechtstreeks als via de instellingsaccountants. Via de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken wil hij eind dit jaar opnieuw polsen bij gemeenten of nadere actie nodig is. Volgens Ter Telgte hebben de gemeenten ook beperkte mogelijkheden om deze praktijk te stoppen. "Je zou het wel steviger kunnen afdwingen bij de scholen."

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Dit is nieuws van niks. Ik vind dat een school het recht heeft om van de potientiele leerlingen betrouwbare identiteitsgegevens op te vragen . Een school is namelijk geen slagerij. Dat scholen daarvoor het vertrouwde uittreksel gebruiken is hun zaak en kennelijk de frustratie van het eenmansonderzoeksburootje. Dat leden van de Tweede Kamer getriggerd zijn, zegt meer iets over het niveau van dit stel dat hiermee hun moment van nationale glorie hebben beleefd.

En dan nog; in standaardgevallen hoef je maar 1 keer per vijf jaar zo'n uittreksel op te vragen dat a la minute wordt geproduceerd bij een gemeente die vrijf dagen per week geopend is + meestal een avond. Waar praten we over?
Peter ter Telgte / senior-adviseur
Niek heeft een punt. Sterker nog, scholen hebben de plicht de identiteit vast te stellen. Echter, de vorm waarin is niet aan de school om te bepalen, maar daar zijn diverse andere mogelijkheden voor vastgelegd zoals ook in het artikel is beschreven.
Advertentie