Advertentie
digitaal / Nieuws

‘Bedrijven missen miljoenen door scanservice overheid’

Bedrijven die zich met scannen bezighouden wordt door een nieuwe scanservice in totaal voor zo’n 30 miljoen op jaarbasis onthouden. Een kwalijke zaak, zo stellen VNO-NCW en MKB.

23 maart 2015

VNO-NCW en MKB Nederland zijn verbolgen over de plannen van de overheid om een eigen scanservice te starten voor het Nationaal Archief.  Er worden zestien scanners gestald bij De Belastingdienst, die zo volgens de ondernemingsorganisaties bestaande gespecialiseerde bedrijven uit de markt drukt.

Vreemde zet
De stichtingen vinden de aanschaf van de scanners een slechte zaak. De uit gespecialiseerde bedrijven bestaande branche kan de markt prima bedienen, zo stellen zij. Bedrijven die zich met scannen bezighouden wordt door de scanservice in totaal voor zo’n 30 miljoen op jaarbasis onthouden. Een kwalijke zaak, zo stellen VNO-NCW en MKB. ‘De overheid drukt bedrijven uit de markt om zélf ambtenaren aan het werk te houden. Een afdeling van De Belastingdienst in Heerlen moet gaan fungeren als scanlocatie voor de gehele overheid. Een vreemde zet voor een overheidsinstelling die dit niet als primaire taak heeft. Daarnaast dreigen honderden mensen hun baan te verliezen bij betrokken bedrijven.’

Geen maatschappelijk nut 

De organisaties hadden liever gezien dat de scanservice bij bedrijven bleven. ‘De overheid had prima via een goede aanbesteding met betere en innovatievere oplossingen kunnen komen. Een uitdijende overheid die alsmaar elke taak weet in te besteden is funest voor het bedrijfsleven. Zeker als er geen enkel maatschappelijk nut wordt bereikt met de inbesteding.’

'Ontwikkelingen afwachten'  

Het Nationaal Archief wil niet reageren op de aantijgingen van de organisaties. ‘We doen hier geen mededelingen over, omdat het proces van de aanbesteding nog volop in ontwikkeling is. Die ontwikkeling willen we eerst afwachten, voor we mededelingen doen of een reactie geven op de mening van MBK en VNO-NCW’, zo laat een woordvoerder weten.  

Het MKB en VNO-NCW zien de inbesteding van de scanners in één lijn met die van schoonmaakdiensten en beveiliging. 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Steven Stobbe
Waarom huilen al die bedrijven altijd zo? De overheid is er niet voor om bedrijven te verrijken.



Ze regelt zaken voor de burgers en dient dat op een zo efficient mogelijke manier te doen.



Waar het o.a. gegevens van burgers aangaat moet er gewaarborgt worden dat derden hier niet mee aan de haal kunnen gaan. Liever wat meer kosten en meer controle dan minder kosten en minder controle.
Meppie
Ik ben het helemaal eens met Steven.

Alsof het die bedrijven om hun werknemers gaat. Ze zijn vooral bang dat ze een keer minder op vakantie kunnen.
Jack
Als het bedrijfsleven kan voldoen aan de eisen van rechtvaardigheid, gelijke behandeling en vertrouwelijkheid én het efficiënter en effectiever kan, dan mogen, nee moeten ze de klus krijgen. Maar in veel gevallen gaat deze vlieger niet op en moet de overheid het zelf blijven doen. En... eigenlijk zou de overheid diverse klussen weer zelf ter hand moeten nemen!
Sjaak
Wat een evidente onzin! De overheid moet zich niet van het bedrijfleven afhankelijk maken, zeket niet op het gebied van wezenlijke taken als archievering.

Overigesn is de verhouding overheid-markt al jarenlang scheef. De balans is te veel naar de markt doorgeslagen. En bovendien mag ook opgemerkt worden dat te veel en te vaak externe bureaus en adviseurs werk verrichten dat - helder en transparant - door ambtenaren moet worden gedaan.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
De overheid zo veel meer moeten inbesteden, het uitbesteden en het overlaten aan de "marktwerking" kost de overheid en daarmee de maatschappij veel te veel geld en het is slechts een kleine groep die zich hierdoor weet te verrijken. Het zijn ook juist deze zzp'ers en ondernemers die klagen over een te "grote" overheid en het is ook zo lekker popiejopie om in deze lijn mee te klagen. Het is juist het uitbesteden aan de diverse bloedgroepadviseurs, externe ondernemingen en de constante wisseltruc van managers die een log en inefficiënt overheidsapparaat in de hand werken. Er is geen lijn meer, geen echte maatschappelijke betrokkenheid en dat heette vroeger zo simpel de "verdeel en heers" methodiek en "de eenoog is regerend in het land der blinden". Het gebeurt op allerlei vlakken; de een roept; het moet effectiever, de ander roept maar mee want anders is daar het risico op impopulariteit of "die snapt het niet". Niemand vraagt zich eens simpelweg af; waarom moet het, wie zit er nu echt op te wachten, dienen we hiermee het maatschappelijk belang, zou ik als goed huisvader dit werk ook tegen deze kosten uitbesteden of heb ik vertrouwen in mijn mensen en laat ik ze daar waar nodig doorontwikkelen; is de kennis echt binnenshuis niet te vinden etc. etc. etc.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Belangrijk in dit geval zijn de continuïteit en het financiële plaatje voor de Overheid. Een beslissing behoort pas na een gedegen beoordeling van beide aspecten te worden genomen.
Advertentie